Søk Meny Lukk
Lukk
Av: terjedeichman Anbefalinger 8. februar 2016

Heavy Metal og Science Fiction

 

19. februar kan du møte forfatteren Ann Leckie på Deichmanske hovedbibliotek. Hun står bak den prisbelønte space opera-triologien «Imperial Radch». En bokserie som både utfordrer og utvider Heavy Metal-magasinet sin versjon av science fiction. I den anledning kan du her lese mer om magasinet, Heavy Metal-sjangeren og SF-fantasy illustrasjoner.

Tekst: Terje Haugsgjerd

Magic Circle sitt album «Journey Blind» skulle nok vært en del av årslista fra i fjor, pga. coveret alene. Bandet fra Boston har bakgrunn fra hardcore og punk, men det er heavy metal som står i sentrum, men ikke som en ren kopi av det som har vært, derimot som en feiring av sjangeren.

 

 

It’s Heavy Metal. Hit hard. Write riffs that clack along like rustbucket tanks into perpetuity. Play bass in ways that make you at once inseperable from every punch the drummer lands, and also ghosts every riff—working beneath, between, behind the rhythm. Sing that fucking story as every ancient did their Homer. It means something. It stands for something. Bring that to the tape. 

Diskusjonen om hva som er heavy metal er endeløs. Alt starter gjerne med Black Sabbath. Magic Circle henter inspirasjon fra tunge og seige etterfølgere som Trouble og Saint Vitus.

Journeyskiva er mer klassisk heavy metal. Iron Maiden og tidlig 80-tall er en fin introduksjon til sjangeren. Selv om man ikke er blodfan, kommer man ikke unna Maiden, en god start er «Number of the Beast» fra 1982  med klassikere som tittelsporet «Run to the Hills» og «Hallowed Be Thy Name». Alle som er glad i show bør også få med seg Iron Maiden live. Vokalist Bruce Dickinson løping rundt i riggen, vaiende med det britiske flagget til allsang er et bilde på klassisk heavy metal.

 

 

Iron Maiden – The Trooper live

Koblingen med heavy metal og  tidlig 80-tall er også å finne på utgivelsen av magasinet med samme navn fra samme tidsperiode. Det nyskapende SF og fantasy bladet Heavy Metal, basert på den franske originalen Métal Hurlant, deler mye av det samme materialet som musikksjangeren, både visuelt og innholdsmessig, med tegnere som Mœbius og Druillet. En inngang er filmen med samme navn fra 1981, som tar for seg ulike historier basert på magasinet.

 

Heavy Metal har også en psykedeliske påvirkning, som får en til å tenke tilbake til en musikksjanger som spacerock og Hawkwind, som er et spor man i dag kan følge gjennom det norske bandet Spectral Haze. Her er coveret til spliten «Elektriske Skrekkøgler» og «Forhistoriske Framtidsfabler», utgitt sammen med Tusmørke fra 2015. Formet av en av de norske pionerene innen SF-fantasy illustrasjoner, nemlig fantastiske Thore Hansen, som også samarbeidet med duoen Bing & Bringsværd i utviklingen av fantasy og Science Fiction sjangrene i Norge.

 

elektriske-skrekk-gler-og-forhistoriske-framtidsfabler

 

Liker du fremtidsvisjoner, som kamp mellom kunstige intelligenser, intergalaktiske romskip og onde imperier, kan du som nevnt innledningsvis møte forfatteren Ann Leckie 19. februar på Deichmanske hovedbibliotek. Hun står bak den prisbelønte space opera triologien «Imperial Radch». En bokserie som både utfordrer og utvider Heavy Metal-magasinet sin versjon av science fiction. Dette er et samarbeid med Outland, som har skrevet en fin anmeldelse av den første boken «Ancillary Justice. Denne kvelden vil hun møte den norske forfatteren Ørjan N. Karlsson, som selv har skrevet sine egne fremtidsvisjoner i science fiction-thrilleren «Huset mellom natt og dag» (Vendetta Forlag 2014) blant annet inspirert av Bing & Bringsværd. Så benytt anledningen til å høre de nye stemmene innen Science fiction.

FinalAncillaryJusticeComposite

 

Her kan du søke etter og låne musikk, bøker, tegneserier og noter i Deichmans katalog

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.

Abonner

Oppgi din e-postadresse for å abonnere på dette nettstedet og motta varsler om nye innlegg via e-post.

Bli med blant 67 andre abonnenter