Søk Meny Lukk
Lukk
Av: larsjunge Anmeldelser 15. april 2016

Min platesamling: Asbjørn Slettemark

Denne gangen er turen kommet til journalist Asbjørn Slettemark.

asbjørn slettemark
Foto: NRK

1. Hva er den pinligste platen i samlingen din – som du har kjøpt selv, og ikke fått i gave?

Jeg kommer ikke på noe pinlig. Det er mange hundre plater jeg aldri hører på og like mange plater jeg ikke liker, men det er ikke noe jeg tenker på som pinlig.

2. Hva var ditt første kognitive platekjøp?

Altså det første det lå et resonnement bak at jeg kjøpte? Det må være Kiss «I»-singlen. Den ble innkjøpt etter en sirlig prosess med sparing, stirring på Stjernepose-kort og dagdrømming om å bli en demon.

3. Hvilken plate var den første som du fikk et seriøst forhold til, som åpnet opp din musikkinteresse for alvor, og som gjorde at du ble så interessert i musikk at det ble en levevei, en livsstil?

De første Iron Maiden-platene jeg kjøpte var viktige. Den første jeg kjøpte da den kom ut var «Somehwere In Time». Da var det sparing i noen uker eller måneder, og så mase på Music Box på Torghuset på Husnes hver dag om de hadde fått den inn. Da den omsider kom ble den spilt i hjel, og den går fremdeles på platespilleren med jevne mellomrom.

4. Hvilken plate vil du si er din nøkkelplate – din hjørnestein – i samlingen din?

Det er vanskelig å komme utenom Slayer «Reign In Blood». Da jeg hørte den første gang, på kassett med hele platen på hver side, var det noe nytt og voldsomt som jeg aldri hadde vært borti før. Det var musikk på en ny måte. Den står seg fremdeles som et perfekt album, og har gjennom tretti år hatt mer innflytelse enn de fleste andre metalalbum.

5. Har du noen komplette discografier? Altså alle (offisielle) utgivelsene til en enkelt artist.

Albummessig, ja. Mange. Clutch, Spidergawd, Led Zeppelin – har selvsagt kjøpt de nye remastrede vinylboksene. Angående Iron Maiden og Black Sabbath så mangler jeg noe rask fra 90-tallet.

6. Hvordan er platesamlingen din oppstilt? Alfabetisk/sjanger/kaos? Har du alt i stua, eller er noe forvist til dødens forkammer AKAloftet/kjelleren?

Alfabetisk i stuen, men det står noen kartonger her og der med plater som ikke er satt i system enda. Driver også og skal selge endel vinyler, så de står i noen stygge brune kasser. Litt kaos, litt orden.

7. Russerne kommer, og du må rive med deg tre plater i farten. Hvilke? Eller, hvilke tre plater har du liggende klar i armageddon-bagen din?

Ice Cube «The Predator», Iron Maiden «Piece of Mind» og Slayer»Seasons in the Abyss». Men spør du meg i morgen får du sikkert noen andre svar.

8.Hvilket lydformat er ditt foretrukne i dag? Strømming, vinyl, CD.

Jeg kjøper nok mest vinyl, hører mest på strømming, men er veldig fan av CD. Har funnet frem en rekke gamle CD-bokser jeg hører gjennom nå, nydelig format. Den siste var den 6-CDer metallboksen av Miles Davis «On The Corner», har kommet meg halvveis gjennom den. Intense saker.

9. Er det en plate du blir spesielt melankolsk av, som minner deg om en spesifikk periode i livet ditt?

Det er vanskelig å komme utenom en del store plater fra tidlig 90-tallet. Red Hot Chili Peppers»Blood Sugar Sex Magic», Faith No More «Angeldust», Pearl Jam «Ten», Soundgarden «Badmotorfinger» og de første Ice Cube-platene.

10. Hvilke låter hater du? (Prøv å begrense til topp tre, dersom mulig)

Spin Doctors «Two Princess» er den verste låten jeg vet om. Den skygger for alt annet.

11. Hvilke plater er du ferdig med, og kan aldri sette på igjen? (Ihjelspilt).

Jeg setter aldri på Metallicas «Black Album». Kanonplate, men de eneste gangene jeg hører de låtene er om de kommer på radio eller andre steder.

12. Om du måtte velge et (musikalsk) tiår, hvilket?

1985 til 1994, er det lov? Eventuelt 1968 til 1977, da dekker jeg inn både Zeppelin, Purple, deler av Thin Lizzy og det viktigste av Black Sabbath og alle deres kopister.

13. Hvem er verdens mest oppskrytte/ og undervurderte band- og hvorfor?

Det mest undervurderte er nok Clutch, det ligger så uendelig mange flere lag av referanser der som går folk hus forbi. Enten det er go-go trommebreaket i «D.C Sound Attack», Shakespeare-flørtingen i «Unto The Breach» eller americana-historiefortellingen i «The Soapmakers». Av og til skulle jeg ønske jeg var musikk- og litteraturprofessor for å kunne vie resten av livet mitt til å forske på Clutch’ musikk og Neil Fallons tekster.

14. Er det noen band du har hatt anledning til å se live, men droppet, for så å angre etter at de ble oppløst? Altså hvilke konserter har du gått glipp av som du hadde anledning til å se.

Ikke som jeg kommer på, men jeg er bitter for at jeg aldri fikk sett Rainbow med Ronnie James Dio. Mange gjenforeninger er unødvendige, den hadde vært marinert i deilige forventninger.

15. Setter du på en viss type musikk for å komme i humør, eller setter du på musikk etter det humøret du er i?

Hva, er dette siste utgave av Følelser – Magasinet om mennesker?

16. Er det en anerkjent plate, et “mesterverk”, som ikke imponerer deg, eller som du aldri helt har sett det geniale ved?

Ikke som jeg kommer på i farten, må tenke litt på det.

17. Er det en plate du har hatt på blokka i mange år, men som du ikke har fått tak i ennå?

Jeg kunne godt tenkt meg den liveplaten som Björk slapp fra «Vulnicura»-turneen. Den ble bare trykket i 1000 eks, og koster 5-600 kroner på nettet nå.

18. Hva er den mest verdifulle platen du eier/hva er det meste du har betalt for en plate?

Det er sikkert noen gamle punksingler fra UFFA-band, men jeg sjekker sjelden hva ting er verdt. Må snart begynne med det nå som jeg skal trimme samlingen litt.

19. Hva setter du på søndag formiddag?

I det siste har det vært den nye platen til Monica Heldal, den er skikkelig søndagsplate. Fleetwood Mac møter akustisk Zeppelin, låter perfekt i Piega-høyttalerne.

20. Hvilken plate kjøpte du sist, og hvilken er den neste du har på blokka?

Jeg kjøpte nye Cult of Luna, «Mariner», på CD hos Tiger, og Cobalts siste på lekker dobbelvinyl hos Big Dipper. Venter også på noen album med Dehuman som jeg bestilte på nett etter Fenriz anbefalte bandet.

Bonusspørsmål:

21. Hvor ofte oppgraderer du HIFI-komponenter eller hodetelefoner?

Jeg har akkurat bestilt nye høyttalere, men det er av rent praktiske årsaker på grunn av barn i huset. Har bestilt noen som kan henges på vegg. Da har de gamle høyttalerne stått i stuen i snart ti år, sammen med anlegg og CD-spiller som jeg kjøpte samtidig. Headset og bærbare høyttalere blir kjøpt litt oftere, kanskje en gang i året.

22. Leser du musikkblader/magasin? Hvilke? Leser du dem slavisk, eller etter feature? Hvilke musikknettsider er inne i den faste rutinen din?

Abonnerer på Metal Hammer, Kerrang og Classic Rock, og kjøper Terrorizer og Mojo med jevne mellomrom. På nettet leser jeg Metal Sucks, Blabbermouth og Metal Insider fast, pluss at jeg sveiper innom Pitchfork, Consequence of Sound, Sterogum og en haug andre med jevne mellomrom. Forumet på Nuclear War Now er morsomt for underholdning på slappe surfedager.

Les også:

Min platesamling: Tore Renberg

5 kommentarer til “Min platesamling: Asbjørn Slettemark”

  1. Thomas Ramsoy sier:

    Skal du høre/anmelde Wolf Hoffmann sin plate Headbangers Symhony?

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.

Abonner

Oppgi din e-postadresse for å abonnere på dette nettstedet og motta varsler om nye innlegg via e-post.

Bli med blant 67 andre abonnenter