Søk Meny Lukk
Lukk
Av: Victor Josefsen Anbefalinger 30. april 2016

Merzbow-møter-Marhaug: Lyder som vrenger, presser og gjennomsyrer. Men støy? Aldri / 30. april – konsertserien «Men er’e eksperimentelt ‘a» med Noel Meek, Benjamin Nelson og Lasse Marhaug

30. april er det litt av en happening på Deichmanske hovedbibliotek, nemlig konsertserien "Men er’e eksperimentelt ‘a". Her kan du oppleve Noel Meek, Benjamin Nelson og Lasse Marhaug.
Tekst: Victor Josefsen

Lasse Marhaug, har siden starten av 90-tallet markert seg som en av de mest aktive i den mye omtalte norske støyscenen med rekke konserter og turneer bak seg. En av disse konsertene var på Moldejazz 2001. Blå hadde en egen klubb oppå der, og på denne Merzbow-møter-Marhaug (+ Jon Hegre, dvs. Jazzkammer)-konserten satt publikum på pent oppstilte plaststoler med ryggen til scenen. Det var bare å lukke øynene og kjenne musikken. Sterkt!

Moldejazz, torsdag 19. juli 2001: Lyd som går rett i ryggmargen, blodårene og hjernen. Som gir deg drømmer i et neonbelyst kjellerlokale, og gir deg vinger av stål og elektroder. Merzbow og Lasse Marhaug gir deg lyder som vrenger, presser og gjennomsyrer. Men støy? Aldri.

Forventningsfulle ører med oransje dotter i spisses idet den japanske støykongen og hans norske medsammensvorne åpner laptop’ene sine og sender de første bølgene forsiktig gjennom høytaleranlegget. Metallisk tidevann og hjerteslag fyller hode og kropp. Stille før stormen, heter det vel. Og stormen kommer, selv om den harde, stikkende støyen uteblir. Med propper i ørene, og øynene lukket, blir de skarpe lydene forvandlet til drømmer og rystninger, fysisk så vel som audiovisuelt.

Tunge slag og jevn dur fyller hvert pustehull i lokalet så vel som i kroppen. Det er massivt, men likevel flytende og lett. Hardt, men likevel svalende og beroligende. Ikke søvndyssende, men stemningsfylt, som ambient med spisse ståltagger. Høy- og lavfrekvent på en gang.

I seksti minutter krøp vi inn i Merzbow og Marhaugs Kokong, og steg ut i sollyset med rensket sinn. Det høres høytflyvende og pretensiøst ut, men dette er noe som ikke kan forklares, som må oppleves. Forsøk å forklare et nytt univers for noen. Håpløst, ikke sant?

Artikkelen er hentet fra Molde Jazzfestivals avis Fire Flate.

Konserten er altså utgitt på plate.

Møt opp på Deichmanske 30. april kl 20:00 og få med deg Noel Meek (NZ) + Lasse Marhaug (NO) + Benjamin Nelson (US/NO). Dette kan bli sterkt!

Men e're eksperimentelt 'a1

 

Les mer om konsertserien Men er’e eksperimentelt ‘a?

Vi anbefaler artikler i Bransjevelter#10

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.

Abonner

Oppgi din e-postadresse for å abonnere på dette nettstedet og motta varsler om nye innlegg via e-post.

Bli med blant 72 andre abonnenter