Søk Meny Lukk
Lukk
Av: Stian Bjørnsson Hope Anmeldelser 20. mai 2016

Punx! Nå også på vinyl

Punx678

Punken kom som kjent litt senere til Norge enn resten av Europa – mens England kan skryte på seg year zero i 1976, rakk vi å runde 1979 før noen farget håret grønt og brølte friskt om Loven slår, Neonråte, Snuten kommer og Æ veit a faen æ her hjemme.

Whatevs, som kidsa kanskje ville sagt i tv-serien Skam. Thomas Robsahm, som laget tv-serien/filmen Punx, har godsnakket med punke-Norge og samlet sammen de mest essensielle utgivelsene på vinyl. Et dobbeltalbum, på rosa og rød vinyl, med et velassortert utvalg av punk, new wave, post-punk og hardcore, fra sent 70-tall til denne siden av 2000-tallet. Er du tidlig ute får du til og med en nyskrevet fanzine og buttons med på kjøpet. Du får den hos alle vinylsjapper med respekt for seg selv.

Albumet er et fascinerende produkt med mange låter fra one-hit wonders du må betale flesk for på singel i dag, du vet, de vanlige som Johnny Yen Bang, Sjølmord, Hærverk, Søt Hævn, som du også fant på den for lengst utsolgte Anarki & Kaos-samlingen som kom for noen år siden. Ellers er det mer velkjente låter fra  Kjøtt, De Press, Wannskrækk, Liliedugg, The Aller Værste!, de fire store, og nyere saker som Kvelertak, Honningbarna, Razika og CASTRO.

Noen har med rette stusset over at deLillos er med på plata, er det punk liksom? Ifølge Robsahm hadde de en punketilnærming til det å lage musikk, den såkalte DIY-mentaliteten sto visstnok sterkt hos Frognergutten Lars Lillo, og dermed fortjener de plassen. Kanskje det, eller Nei nei nei, som Kjøtt ville sagt det!

Personlig gremmer det meg fremdeles langt inn i beinmargen at jeg av en eller annen obskur grunn sa nei takk til «Loven slår»-singelen av Hæverk da bassist Hans-Ottar Riiser tilbød meg den på Røa filial for noen år siden. Hvorfor? Aner egentlig ikke, men tror jeg rett og slett ble beskjeden og beklemt. «Det er ikke så farlig» liksom. Herregud så dust!

Les også:

Se deg om i vrede – det er 40 år siden punken stakk hull på byllen

Norsk synthpop hadde sitt utspring i punken

 

Her kan du søke etter og låne musikk, bøker, tegneserier og noter i Deichmans katalog

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.

Abonner

Oppgi din e-postadresse for å abonnere på dette nettstedet og motta varsler om nye innlegg via e-post.

Bli med blant 69 andre abonnenter