Søk Meny Lukk
Lukk
Av: Anne Cathrine Johansen Anmeldelser 15. juni 2016

Tramteatret 40 år

15. juni 1976 ble det stiftet en friteatergruppe i Oslo som skulle prege barne- og ungdomstiden til mange i årene framover.

Tramteatret som gruppa ble hetende ble stiftet på initiativ fra Liv Aakvik, og besto mest av personer fra Studentersamfundets teatergruppe. Liv hadde fått høre at det var umulig å drive med rødt teater, og da måtte hun bevise at, jo, det er mulig. De holdt det gående fra 1976 til 1986. På disse 11 årene gledet de nordmenn med 10 plateutgivelser (pluss samleplate), 6 helaftens musikkrevyer, 4 TV-serier, rundt 20 egne radioprogrammer, pluss en mengde innslag i forskjellige radio/TV-sendinger.

I 1979 fikk gruppa sjansen som virkelig gjorde dem kjent utover landet og på tvers av generasjoner. NRKs Barne- og Ungdomsavdeling trengte en serie til ungdomsprogrammet Halvsju, og dermed var jobben med Pelle Parafins bøljeband i gang. Det ble i alt tre serier om dette bandet: Serum serum, Automatspøkelsene og Randi og Ronnis restaurant.  De to første seriene ble også til bøker, skrevet av Jon Sveinbjørn Jonsson og Terje Nordby.

Revyformen var det Tramteatret først og fremst jobbet med. Da kunne de ha med sang og musikk, noe de følte at de virkelig fikk til. Og er det noe Tramteatret huskes for i dag, er det sangene.  Terje Nordby skrev alle tekster, og melodiene ble skrevet av Anders Rogg og Arne Garvang. Av og til kunne Arne og Anders få samme tekst med hjem, og så fikk plenumet i gruppa bestemme hvilken av melodiene som var best.

Gruppa tok pulsen på samtida og var ofte på rett sted til rett tid med sitt materiale. Et eksempel er at deres første revy Deep sea thriller hadde premiere 2 dager etter oljeutblåsningen på Bravo-plattformen i Nordsjøen.

Så takk Tramteatret, for alle sangene og seriene som har gitt mange barn og voksne fengede politiske sanger, og spennede og morsomme serier for hele familien.

 

Anne Cathrine Johansen

 

Har du lyst til å synge Tramteatrets sanger selv? Du kan låne sangboka på biblioteket

Du kan også låne tv-seriene og CD’er

Nasjonalbiblioteket har noen bøker i Bokhylla:
Serum serum
Pelle Parafins bøljeband og automatspøkelsene

NRK radiodokumentaren laget et program om gruppa i 2011. Det kan du høre her: Tramteatrets siste sang.

I 2013 laget Andreas Diesen dette portrettet i NRK TV: Tramteatret – på barrikadene med pop og satire

Oslo Bymuseum laget utstilling i anledning jubileet. Den stod til og med september 2017

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.

Abonner

Oppgi din e-postadresse for å abonnere på dette nettstedet og motta varsler om nye innlegg via e-post.

Bli med blant 69 andre abonnenter