Søk Meny Lukk
Lukk
Av: Bent Inge Hvitstein Anbefalinger 21. juni 2016

Sigur Rós med direktesending fra Route 1 på Island

Tekst: Bent Inge Hvitstein / Foto: Stian Schløsser Møller (Sigur Rós på Roskilde 2013)

Klokken 12.00 mandag formiddag norsk tid startet Sigur Rós en nedtelling på sosiale medier, med hashtagen #sigurrosrouteone (instagram, twitter). Alt vi fikk vite var at det skulle skje noe klokken 23.00. På det tidspunktet gikk de live på den islandske tv-kanalen Rúv 2 og på Youtube, og straks etter startet kjøreturen langs Route 1 på Island. Denne ringveien er 1332 kilometer lang og strekker seg rundt hele øya. Turen skal foregå i 24 timer, altså til klokken 23.00 tirsdag kveld norsk tid. Landskapet tonesettes av en konstant loop med elementer fra den nykomponerte låten «óveður».

Sakte-tv har blitt en slager her til lands de siste årene. NRK har ved flere anledninger vist frem norsk natur i slow motion, blant annet Hurtigruta, Bergensbanen og Saltstraumen minutt for minutt. Sigur Rós’ 24-timers rundtur på Island viser minst like spektakulære naturscener, der de snor seg gjennom et landskap som på samme tid er både dramatisk og fredelig.

Datoen for denne reisen er ikke tilfeldig valgt; dagen i dag er årets lengste og lyseste. Frontfigur Jónsi Birgisson sier: “in a day and age of instant gratification and everything moving so fast, we wanted to do the exact opposite. Slow tv is counter-active to the world we live in, in that it happens in real time and real slow.” Turen går mot klokkeretningen, noe som også kan tolkes som en reise bakover i tiden; tilbake til tider da vi ikke ble bombardert med raske og stadig skiftende inntrykk fra nettopp sosiale medier døgnet rundt. Sigur Rós viser at de samme mediene kan benyttes til å gi oss fredelige inntrykk i et behagelig tempo.

Videoen skal, ifølge facebook-siden til Sigur Rós, bli tilgjengeliggjort i sin helhet i ettertid. På hjemmesiden sigur-ros.co.uk kan du også følge med på et interaktivt kart som viser hvor på veien de befinner seg til enhver tid.

Nylig spilte de på Bergenfest, og torsdag 18. august kan de oppleves på Pstereo i Trondheim.

 

 

Her kan du søke etter og låne bl.a. musikk, noter, DVD’er og filmer i Deichmans katalog

 

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.

Abonner

Oppgi din e-postadresse for å abonnere på dette nettstedet og motta varsler om nye innlegg via e-post.

Bli med blant 62 andre abonnenter