Søk Meny Lukk
Lukk
Av: admin Anmeldelser 3. august 2016

Plateanmeldelse: Camper Van Beethoven – «Telephone Free Landslide Victory» pluss pluss pluss

 

Dette er debutplata (1985) fra et rart band fra California, Camper Van Beethoven.

Bandet ble starta av folk tilknyttet punkscenen som var lei av punkens ensformighet og krav til stil. I Camper Van Beethoven blandet de østeuropeisk folkemusikk, ska, punk og pop til en herlig blanding. Med vanlig rockebandbesetning utvidet med fiolin og farfisaorgel spilte de noen instrumentaler, en coverversjon av Black Flags ”Wasted”, og de fikk en enorm collegeradiohit med sin egen ”Take the Skinheads Bowling” – en låt som i ettertid er blitt covret både live og på plate og på film av en haug med band.

Jeg hørte den låta først med det norske bandet Astroburger (briljant band), på plata ”I Used to Be Mod”, som jeg kjøpte på Kippers i Pedersgata en gang på 90-tallet. Selvsagt trodde jeg at dette var originalen, helt til den gangen jeg trådde inn på Cementen en tidlig kveld, og Silje Salomonsen satt bak baren og hadde satt på en rar versjon av den kule sangen på stereoanlegget, nå med skakke rytmer og fiolin! Hva var dette? – Dette er originalen, kunne fiolinisten Silje da triumferende si.

Seinere fant jeg plata her på musikkbiblioteket i Stavanger, kopierte den først over på minidisc, og har hørt på den siden.
(Vi har fortsatt den CD’en her, og jeg anbefaler den selvsagt! Du kan reservere den her.) (Du kan også låne plata på Deichman, red.anm.)

Med tiden har jeg såvidt sjekket ut resten av platene til bandet. Backkatalogen deres er relativt variert.

Etter ”Telephone…” ga de ut to plater til på undergrunnslabelen Pitch-A-Tent (og ikke fullt så undergrunnske Rough Trade). Jeg har dem hjemme, men ikke hørt all verdens på dem. De skal visst være ganske sære. Så ble de plukka opp av Virgin og ga ut to plater der.

På 90-tallet la Camper Van Beethoven omtrent opp, vokalist David Lowery starta det streite og relativt suksessfulle poprockbandet Cracker, mens en del av de andre starta det mindre streite og suksessfulle Monks of Doom. Det var også noen andre sideprosjekter ute og gikk.

Så i 1999, finner gjengen ut at det kan lønne seg å begynne å spille sammen igjen, de bestemmer seg for å prøve, og det de gjør først er å spille inn hele Fleetwood Macs dobbeltalbum”Tusk” på nytt. Faktisk et vellykket prosjekt! Herlig skranglete versjoner!

Og i 2004 kom den egentlige comeback-plata, med eget materiale, ”New Roman Times”. Den finnes både her på biblå og hjemme i CD-hyllen min (og på Deichman, red.anm.), men har ikke fått allverdens med spilletid, nei.

Det er rett og slett debutplata, ”Telephone Free Landslide Victory”, som er verdt å lytte mest til av disse.

Forleden erkjente jeg at jeg fortsatt kun hadde plata på en uautorisert CD-R-kopi – det var jammen på tide å skaffe seg den ekte varen. Den ble bestilt og kom nylig i hus, på CD altså, må nok skaffe den på vinyl også, så viktig er den nemlig.

CD’en jeg kjøpte viste seg å være en ny utgave (2004). De har inkludert noen spor fra en EP, men ikke satt dem på til slutt, men uvanlig nok plassert dem mitt inni den originale låtrekkefølgen, Nå må man vente i en halv evighet før go´låta ”Take the Skinheads Bowling” kommer. (Nei, skip-knappen er juks). I tillegg har de byttet om de to første låtene på plata. Hva er dette, helligbrøde mot eget åndsverk? Respektløst!

Men bevares, kjekt å få de bonuslåtene. Mye stilig der, dessuten kommer det farfisa-orgelet bedre fram!

En ting jeg har glemt å skrive om her er tekstene. De er ganske rare. Jeg har egentlig alltid lurt på om skinheads liker låten ”Take the Skinheads Bowling”…

 

 

Dette er en redigert versjon av saka publisert i 2009 på Stavanger Musikk- og filmbiblioteket sin blogg M&F-bloggen
Tekst: Ebbe Helberg

PS Camper Van Beethoven har sluppet to studioalbum (2013, 2014) etter ”New Roman Times” i 2004. De er også aktive på konsertfronten.

 

Her kan du søke etter og låne utgivelser, noter og bøker i Deichmans katalog

 

Sjekk også:

Astroburger – Lightyears Behind

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.

Abonner

Oppgi din e-postadresse for å abonnere på dette nettstedet og motta varsler om nye innlegg via e-post.

Bli med blant 69 andre abonnenter