Søk Meny Lukk
Lukk
Av: siljein Anmeldelser 12. august 2016

Øya 2016 – Oslo Sinfonietta spiller Steve Reich

Oslo Sinfonietta og Pascal Pons
Jubileene kommer som perler på en snor i forbindelse med Oslo Sinfoniettas konsert på Øyafestivalen. Ikke bare markerer ensemblet sitt 30-års jubileum i 2016: Verket, Music for 18 Musicians, ble ferdigstilt for 40 år siden og komponist Steve Reich runder også 80 i oktober senere i år.

 Tekst: Silje Indrebø

Det er duket for en ganske annerledes musikkopplevelse på Øyafestivalen fredag når Oslo Sinfonietta, for anledningen ledet av slagverker Pascal Pons, fremfører Music for 18 Musicians fredag 12. august. Øyapublikummet får dermed anledning til å overvære et signalverk innen minimalistisk musikk, ført i pennen av en av sjangerens pionerer. Reich har sagt at «There is more harmonic movement in the first 5 minutes of Music for 18 Musicians than in any other complete work of mine to date». En snarvisitt innom generalprøven på Sentralens Forstandersal dagen-før-dagen viser likevel at det skjer langt mer under overflaten enn denne uttalelsen gir inntrykk av.

Music for 18 Musicians
ble urfremført i 1976 og er siden jevnlig spilt av ensembler verden over, også med komponisten selv som utøver. Steve Reich mottok en Grammy for verket i 1999 og The New York Times har rett og slett kåret opphavsmannen til «vår tids største nålevende komponist». Også The Guardian mener Reich er en av en håndfull komponister som har endret musikkhistorien: Minimalistene på 60- og 70-tallet markerer også et tydelig brudd med vestlig musikktradisjon der musikken gjerne struktureres med en begynnelse, midte og slutt. I likhet med sine samtidige – i stor grad amerikanske, komponister som Philip Glass og Terry Riley, rettet Reich i stedet fokuset på musikkens minste bestanddeler, motivene eller frasene, og ga disse ny betydning med utstrakt bruk av repetisjoner og forskyvinger eller phasing, gjerne med en fast puls i bunn. Musikken får slik et preg av noe statisk, til dels mekanisk: Uten en tydelig retning, men med en egenverdi i seg selv. Likevel kan man i Music for 18 Musicians finne en overordnet struktur med 11 deler, eller seksjoner, som hver og en brer seg utover i stadig mer komplekse rytmiske og melodiske fraser. Seksjonene bygger harmonisk på en akkordrekke som presenteres innledningsvis.

Ready – Set – GO
(Forstandersalen/Sentralen torsdag 11. august)
Fra første anslag får man følelsen av at «herfra er det ingen vei tilbake»: Den perkussive pulsen i piano og marimba markerer på en måte startskuddet og danner videre fundamentet for komposisjonen gjennom hele det timeslange verket. En mer organisk kontrast til den mekaniske rytmeføringen finner man i treblås og vokal, der intervallene styres av pustens kapasitet. Tilsynelatende umerkelige overganger og tett harmonsering gir en meditativ følelse, samtidig som den underliggende pulsen driver verket stadig fremover. Man får på en måte følelsen av at musikken går både ytterst langsomt og i rasende fart på samme tid. Det er ingen dirigent i tradisjonell forstand underveis, og kravene til utøvernes presisjon og ikke minst konsentrasjon er dermed skyhøye, noe også slagverkleder Kjell Tore Innervik bekrefter:

Det er en absolutt nødvendighet at musikerne lytter ekstremt godt til hverandre på Music for 18 Musicians. Stykket er teknisk svært krevende og dessuten ganske langt, og det å holde tempo gående fordrer at hver og en drar i samme retning. At man går inn i «sonen» så å si. En utendørskonsert er også spesielt utfordrende med tanke på lytting, så alle musikerne er utstyrt med in-ear monitorer.

Innervik, som også er førsteamanuensis på Norges musikkhøgskole, kan videre fortelle at denne konserten er et ledd i NHMs CEMPE-satsing der man ønsker å gi studenter alternative læringsformer og nye praktiske utfordringer. Med på konserten fredag er det derfor en student og en lærer med på hver av stemmegruppene i tillegg til deler av Oslo Sinfoniettas faste besetning. Verket skal senere tas opp igjen og fremføres med et rent NMH-ensemble .

IMG_6423

Hva kan publikum forvente seg på fredag?
– Jeg tror dette verket vil passe Øyapublikummet svært godt. Verkets form og gjennomsiktighet gir publikum mulighet til å lytte på sin egen måte, enten man vil fokusere på helheten eller lytte til en enkelt stemmegruppe eller melodilinje. Dette er konserten der det bare er å «gi seg hen»!

Oslo Sinfonietta spiller Music for 18 musicians fredag klokken 15:55 på Vindfruen

Les også:
SISU fremfører Steve Reich «Drumming»

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.

Abonner

Oppgi din e-postadresse for å abonnere på dette nettstedet og motta varsler om nye innlegg via e-post.

Bli med blant 62 andre abonnenter