Søk Meny Lukk
Lukk
Av: Bent Inge Hvitstein Anbefalinger 9. september 2016

Musikalske sidespor – uke 36/2016

Et av ukas musikalske sidespor: Killer Kid Mozart imponerer når de trekker i 90-tallets rocketråder. Vil du vite hva som ellers finnes utenfor hitlistene? Her er ukas utvalgte tips.

Tekst: Bent Inge Hvitstein

Ingfrid Breie Nyhus
Aktuell fordi: hun har nylig spilt på Punkt-festivalen i Kristiansand, en festival med det eksperimentelle i fokus. Hennes siste utgivelse kan i så måte sies å gli rett inn; fjorårets album «Slåttepiano» er, som tittelen tilsier, hardingfeleslåtter som hun har arrangert for piano. Dette er utenfor min hverdagslige musikksfære, så jeg skal ikke mene noe om det tekniske rundt overføringen av slåttene fra et instrument til et annet. Det jeg derimot kan mene noe om, er hvordan dette høres ut: Breie Nyhus er en svært dyktig pianist som skaper behagelig og stemningsfull musikk.

 

 

Charlie Engstrand Sommar
Aktuell fordi: mandag 19. september spiller han på Herr Nilsen. Så vidt meg bekjent er det femte gang han spiller i Oslo. Den godt voksne svenske artisten debuterte som soloartist med albumet «Vita vingar» i 1999. Siden har det kommet ytterligere tre album, deriblant fjorårets strålende utgivelse «Bortom orden». Et album som først ble utgitt da to nordmenn spontanetablerte plateselskapet Dead Microphone Records da de fikk nyss om at Engstrand Sommar hadde en rekke låter liggende som ingen ville gi ut. Til tross for at han er høyt respektert innad i svensk musikkmiljø, er han for mange en godt gjemt skatt. En artist som skriver linjer som «ingen rör mig längre, vad ska jag med hud», fortjener et langt større publikum. Engstrand Sommar er en poet med gitar i hånd, og du bør ikke gå glipp av sjansen til å oppleve ham live.

 

 

Killer Kid Mozart
Aktuell fordi: dette ferske bandet har nettopp sluppet den nye singelen «Closure». Inspirasjonen fra Dinosaur Jr. er tydelig, uten at det legger noen demper på gleden ved å høre denne spenstige låten. Enhver musikkentusiast vil vel mene at det er en hedersbetegnelse å bli sammenliknet med J Mascis og co. Killer Kid Mozart spiller med andre ord fengende gitarbasert rock, med en litt rufsete finish. «Closure» følger opp to tidligere låter, og de må gjerne fortsette i samme spor, for dette er knalltøft. Låten ble til i studio hos Sjur Lyseid, og blir gitt ut på plateselskapet Furuberget. Vokalist og låtskriver Hallvard Bonden (18) sier dette om den nye låten: «Låta har en litt sinna tekst, og handler om å ikke klare å legge en person bak seg i en veldig klar sånn ”high school-setting”.» I tillegg til Bonden, består bandet av Simen Schikulski (The Hallway, Team Me) og trommis Sverre Grønvold Bøe. 12. oktober spiller de på Internasjonalen. 28. oktober spiller de på Verkstedet. På begge event står The Hallway på scenen. Dobbel moro for pengene den kvelden.

 

 

Morudes
Aktuell fordi: brødrene Amund og Henrik Maarud har med sitt nye prosjekt tatt steget dypt inn i bluesrockens garasje. Den nye singelen «Magnet City» er et energisk utbrudd som sprenger seg ut av garasjen uten å være for opptatt av hvordan folk reagerer på dens rå fremtoning. Heftige toner fra brødrene som tydeligvis tar mål av seg å bli hørt utover landegrensene; Morudes er visstnok den engelske uttalen av etternavnet. Med det trykket de legger i musikken, er det også sannsynlig at de kommer de til å høres på god avstand. Det er grunn til å glede seg til albumet «Sinister Beat» som kommer i salg 21. oktober.

 

 

Morphine
Aktuell fordi: torsdag 8. september var det 24-års jubileum for albumet «Good», og det kan ikke forbigås i stillhet. Det første albumet i en karriere som dessverre ble altfor kort. 3. juli 1999 døde Mark Sandman av hjerteinfarkt under en konsert i Palestrina i Italia. Morphine hadde et originalt oppsett: ulike saksofoner, en to-strengs bass og trommer. Dandert av Sandmans dype stemme, ga bandets drivende funky uttrykk liv til en ny retning innen den alternative musikkverdenen. Kvaliteten på utgivelsene deres kan nok diskuteres, men på sitt beste skapte de gripende og varme stemninger med sin slepne og røffe kobling av jazz, pop og rock. For nykommere er albumet «Cure for Pain» en god begynnelse, her representert ved låten «Buena».

 

 

Her kan du søke etter og låne utgivelser av disse og andre artister i Deichmans katalog.

 

 

Sjekk også:

 

Musikalske sidespor – uke 35

Musikalske sidespor – uke 34

Musikalske sidespor. Deluxe edition med gjestetips – uke 33

Musikalske sidespor – uke 26

Musikalske sidespor – uke 25

Musikalske sidespor – uke 24

Musikalske sidespor – uke 23

Musikalske sidespor – uke 21

Musikalske sidespor – uke 20

Musikalske sidespor – uke 19

Musikalske sidespor – uke 18

Musikalske sidespor – uke 17

Musikalske sidespor – uke 16

Musikalske sidespor – uke 15

 

Powerpop-festival på Hvaskjer

Øya 2015 – Team Me: festlig nok

Hva får du hvis du blander Kjartan Fløgstad med Marius fra Team Me?

EP-anmeldelse: The Hallway – Vestad

 

Albumanbefaling: Dinosaur Jr. – I Bet on Sky

 

Sjur Lyseid og en nedlagt togstasjon

Sandermosen emo-festival med fokus på mishandlingen av emo-sjangeren

 

Bjørn Berges unike fingerstyle

 

Talking blues på Notodden bibliotek

Her er alle Spellemann-vinnerne 2011

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.

Abonner

Oppgi din e-postadresse for å abonnere på dette nettstedet og motta varsler om nye innlegg via e-post.

Bli med blant 67 andre abonnenter