Søk Meny Lukk
Lukk
Av: Victor Josefsen Anmeldelser 26. oktober 2016

Konsertanmeldelse: Cheetah Chrome på Gamla

Tommyfoto_2016-10-18_CheetahChrome_01

Av: Victor Josefsen / Tommy Østby
Foto: Tommy Østby

En mørk høstkveld i Oslo, tirsdag 18. oktober, gjestet legenden Cheetah Chrome (Dead Boys og Rocket from the Tombs) Gamla. Dead Boys’ rølpa stil og sceneattitude, var way over the top, i forhold til hva rockeverden til da hadde sett på en scene, da de oppstod i New York i juli 1976. Å se datidens opptak av Dead Boys, får oss til å undre om ikke en liknende nær samtidig engelsk gruppe, Sex P. eller hva de nå het, plukket opp et og annet triks .

Mange har i ettertid hevdet at Dead Boys var punkens første stjerner (om vi nå skal bruke et slikt ord). I 1977 kom debutalbumet «Young, Loud and Snotty», der låta «Sonic Reducer» har blitt stående som en stor punk-klassiker (og inpirasjonskilde). Ta f.eks. en lytt på Turbonegers «Wasted Again». Dead Boys herjet, spesielt i New York, i nær 3 år, på nå legendariske klubber som Max´s Kansas City, og ikke minst CBGB, hvor eier Hilly Kristal ble deres manager.

I 2016 på Gamla er det igjen tid for herje på scenen for Cheetah Chrome. Lokalet er ikke fullt, men de som er til stede har helt opplagt god kjennskap til både Cheetah Chrome, Dead Boys og Rocket from the Tombs. Flere av publikummerne består av folk vi vanligvis ser på scenen, både i inn og utland. Folk fra Turboneger, Gluecifer, Backstreet Girls, Hard Luck Street, Trashcan Darlings, Valentourettes, Virginia Hill osv.

Etter press fra deres plateselskap Sire Records om å tone ned både livsførsel, villskap og image, gikk Dead Boys i oppløsning i 1979. Kanskje ikke så rart da Cheetah selv, ifølge Hilly Kristal, på denne tiden greide å overleve hele 3 overdoser. Dette livet har det nå blitt både film av (CBGB-filmen fra 2013) og boka «A Dead Boy’s Tale: From the Front Lines of Punk Rock» (2010).

Slutten på Dead Boys, ble starten på Cheetah Chromes innholdsrike solokarriere, der han, fortsatt i New York, gjennom 80-tallet spillte med sine Casualities og produserte skiver, med eksempelvis New York-artister som Sylvain Sylvain og Ronnie Spector, før han i 1990 byttet adresse og flyttet til Nashville. Han skulle bare innom på en svipptur for å spille inn et par demoer, men forelsket seg i både byen og hun som ble hans kone, så fortsatt henger returbilletten til New York til pynt på veggen.

Siden 90-tallet har Cheetah Chrome vært på veien som låtskriver, gitarist og vokalist på soloskiver som «Alive In Deroit» (2000)», «Solo» (2013), samt julesingelen «Christmas Sucks» (2013). Mellom 2003 og 2006 var også Rocket from the Tombs gjenforent. Cheetah Chromes eksplosive låter og rå toner har influert mang en gitarist og band, som eksempelvis The Hellacopters, Turboneger, Supersuckers, The Darkness og Guns´n´Roses. På sin nåværende Europa-turné har han med seg The Knobs, som er en gjeng verdensvante punk- og -hardcorespesialister.

Først ut på Gamla var norske Blitzkrieg Boppers, som kjørte på med Ramones-låter. De drar på med det de har, og gjør som forventet, leverer et rått og tøft sett. Vi har sett dem flere ganger før, og de er alltid velkommen på nær sagt hvilken som helst scene, med sin råe stil, og fete attitude.

Så var det det duket for The Main Attraction, Cheetah Chrome. Første halvdel av konserten vekslet Cheetah Chrome mellom gammelt og nytt, men det var siste halvdel av konserten som virkelig tok av og satte fart på publikums pønke-luftgitarposering, og det på et høyt nivå. Ikke så merkelig, med ruvende gode versjoner av låter som tidligere nevnte, «Sonic Reducer», pluss «Ain’t Nothing To Do» osv. I det hele tatt, for å oppsummere konserten på Gamla enkelt og greit tyr vi til The Yum Yums-låttittelen: Punk Rock Coming Through (på Gamla).

 

Tommyfoto_2016-10-18_CheetahChrome_02

Cheetah Chrome

Tommyfoto_2016-10-18_CheetahChrome_03

Cheetah Chrome

Tommyfoto_2016-10-18_CheetahChrome_04

Cheetah Chrome

Tommyfoto_2016-10-18_CheetahChrome_05

Cheetah Chrome

Tommyfoto_2016-10-18_CheetahChrome_06

Cheetah Chrome

Tommyfoto_2016-10-18_CheetahChrome_07

Cheetah Chrome

Tommyfoto_2016-10-18_CheetahChrome_08

Cheetah Chrome

Tommyfoto_2016-10-18_CheetahChrome_09

Cheetah Chrome

Tommyfoto_2016-10-18_CheetahChrome_10

Cheetah Chrome

Tommyfoto_2016-10-18_CheetahChrome_11

Cheetah Chrome

Tommyfoto_2016-10-18_CheetahChrome_12

Cheetah Chrome

Tommyfoto_2016-10-18_CheetahChrome_13

Cheetah Chrome

Blitzkrieg Boppers

Blitzkrieg Boppers

Blitzkrieg Boppers

Blitzkrieg Boppers

Blitzkrieg Boppers

Blitzkrieg Boppers

Blitzkrieg Boppers

Blitzkrieg Boppers

Blitzkrieg Boppers

Blitzkrieg Boppers

Blitzkrieg Boppers

Blitzkrieg Boppers

Blitzkrieg Boppers

Blitzkrieg Boppers

Blitzkrieg Boppers

Blitzkrieg Boppers

Blitzkrieg Boppers

Blitzkrieg Boppers

IMG_3874

 

Vi fikk lov til å plukke fritt fra saken om Cheetah Chrome på Gamla sine nettsider. Takk til Steinar Kallander.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.

Abonner

Oppgi din e-postadresse for å abonnere på dette nettstedet og motta varsler om nye innlegg via e-post.

Bli med blant 69 andre abonnenter