Søk Meny Lukk
Lukk
Av: Bent Inge Hvitstein Anbefalinger 4. desember 2016

Musikalske sidespor – uke 48/2016

Et av ukas musikalske sidespor: Kate Tempest lager rå poesi fra Londons undergrunn. Vil du vite hva som finnes utenfor hitlistene? Aktualitetsbegrepet strekkes mot slutten av året, da det er flere gode utgivelser fra tidligere i 2016 som fortjener noen linjer. Her er ukas utvalgte tips:

 

Colter Wall
Aktuell fordi: «Sleeping on the Blacktop» er på soundtracket til filmen «Hell or High Water», som for tiden går på norske kinoer. Åpningslåten på debutalbumet Imaginary Appalachia, som kom ut i fjor, har gjort verden oppmerksom på en av de råeste countrystemmene i nyere tid. Dette er god, gammeldags country med nerve, som er til å få frysninger av: det er nesten så jeg mistenker at Johnny Cash har tatt bolig i stemmebåndene til 21 år gamle Colter.

 

 

Emma Hegermann
Aktuell fordi: tidligere denne uken kom singel nummer to fra dette bandet. «Likegyldig kan universet være» er en sjarmerende og småslækk vise om hvordan nære ting kan være større enn hele universet. Den første singelen het «Død indianer», og de to låtene er en spennende forsmak på debutalbumet som kommer i januar.

 

 

Touché Amoré
Aktuell fordi: albumet Stage Four kom i september, og er et av årets beste innen post-hardcore. Det inneholder en god dose angstfylte tekster, og gitarer og trommer løper også fremover som om de var ridd av angst. Onsdag 25. januar spiller de på John Dee.

 

 

Line Gøttsche
Aktuell fordi: den danske samtidskomponisten har nylig gitt ut Omonia. Her spiller hun på klassiske musikktradisjoner, både i det at dette er fem spor som skal betraktes som et sammenhengende verk, og at hun er opptatt av organiske elementer i fremføringen. Her får strykere og piano hovedroller, sammen med den flytende og rolige vokalen. Hun undersøker også blant annet hvordan den samme melodilinjen kan opptre på flere steder i verket, og likevel fremstå ulik. Videoen under inneholder en liten smakebit, men jeg anbefaler sterkt at du lytter til hele komposisjonen. I samband med musikkutgivelsen, har Gøttsche og broren, Thomas Dyrholm, også gitt ut en film som følger verket.

 

 

Kate Tempest
Aktuell fordi: lørdag 1. oktober fikk hun opptre med hele albumet Let Them Eat Chaos på BBC2. En poesiaften i beste sendetid er ikke hverdagskost. Tempest følger heller ikke selv hverken musikalske eller poetiske konvensjoner. Hun mikser hip hop og poesi på et konseptalbum, der handlingen er lagt til et nabolag i London; sju naboer sliter med søvnløshet og håpløshet, der de føler seg slukt av storsamfunnets ustanselige jag. Ordene følges av fengende elektroniske beats, men sjelden har ord hatt så stor betydning i et musikalsk verk. Unn deg en time i poesiens vold, du går ikke uberørt fra Tempests opptreden.

 

 

Torgeir Waldemar
Aktuell fordi: singelen «Summer in Toulouse» bringer musikken hans i en ny retning. Det akustiske preget på debutalbumet er erstattet med en røffere stil, der rocken står i sentrum. Han har laget en låt Bigbang kunne vært stolt av. Teksten skal visstnok også inneholde en Dead Kennedys-referanse, så her er det bare å spisse ørene.

 

 

Japanese Breakfast
Aktuell fordi: debutalbumet Psychopomp kom i mars. Et album som er en fin blanding av streit pop, shoegaze og drømmepop. Michelle Zauner står bak bandnavnet, og hun er ikke redd for å gå i dybden i tekstene.

 

 

Vasshus
Aktuell fordi: i mai kom debutalbumet Oh, So Many Things. Hanne Vasshus står i front for bandet, som kommer til Parkteatret torsdag 19. januar. Det er vanskelig å putte bandet i en sjanger, da variasjonen på de åtte låtene er stor. Litt pop, litt soul, litt rock, litt jazz. Stemmen til Vasshus har et stort spenn, den er både grov og myk, og bidrar sterkt til det varierte uttrykket. Alt i alt er dette solid håndtverk.

 

 

Jeff Rosenstock
Aktuell fordi: albumet Worry har fått strålende kritikker i høst. Den tidligere vokalisten i The Arrogant Sons of Bitches har spilt inn et knippe låter som kan betegnes som snill punk, med enkelte poppete innslag. Han har et godt øre for melodier som fester seg, og spiller opp til en fartsfylt drøy halv time.

 

 

 

 

 

 

Her kan du søke etter og låne utgivelser av disse og andre artister i Deichmans katalog.

 

Sjekk også:

Musikalske sidespor – uke 47

Musikalske sidespor – uke 46

Musikalske sidespor – uke 45

Musikalske sidespor – uke 44

Musikalske sidespor – uke 43

Musikalske sidespor – uke 42

Musikalske sidespor – uke 41

Musikalske sidespor – uke 40

Musikalske sidespor – uke 39

Musikalske sidespor – uke 38

Musikalske sidespor – uke 37

Musikalske sidespor – uke 36

Musikalske sidespor – uke 35

Musikalske sidespor – uke 34

Musikalske sidespor. Deluxe edition med gjestetips – uke 33

Musikalske sidespor – uke 26

Musikalske sidespor – uke 25

Musikalske sidespor – uke 24

Musikalske sidespor – uke 23

Musikalske sidespor – uke 21

Musikalske sidespor – uke 20

Musikalske sidespor – uke 19

Musikalske sidespor – uke 18

Musikalske sidespor – uke 17

Musikalske sidespor – uke 16

Musikalske sidespor – uke 15

 

 

Torgeir Waldemar & Monica Heldal på samme scene

Union Scene 10 år: The Devil and the Almighty Blues

Konseptalbumet

Bigbang på Sentrum Scene – Bilder (2015)

Big Bang på Sentrum Scene (2013)

Bigbang i storform – Oslo Spektrum

Intervju med Øystein Greni: «Kunsten å ha det ræva – med verdighet»

Videopremiere: «Little Heart Bomb» av Big Bang

Øystein Greni forteller om: The Oslo Bowl

2 kommentarer til “Musikalske sidespor – uke 48/2016”

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.

Abonner

Oppgi din e-postadresse for å abonnere på dette nettstedet og motta varsler om nye innlegg via e-post.

Bli med blant 69 andre abonnenter