Søk Meny Lukk
Lukk
Av: Bent Inge Hvitstein Anmeldelser 4. januar 2017

MultiNO!!! byr på lydrike kvelder

MultiNO

Onsdag 4. januar klokken 20, startet en 10 dager lang musikalsk samling, da MultiNO!!! innok Deichmanske bibliotek, Grünerløkka. Til og med søndag 8. januar, kan du helt gratis få oppleve norske og utenlandske lydkunstnere utfolde seg på bibliotekets scene. Senere forflytter de seg til Maksitaksi, Gloria Flames og Atelier Nord, før Trondheim overtar stafettpinnen de siste tre dagene.

En av de som har bidratt til å få dette i stand, er Morten Minothi Kristiansen.

«MultiNO!!! samler godt over 100 artister fra hele verden. Det er et samarbeid mellom helårsarrangøren Multiversal og lokale arrangører i Oslo og Trondheim, der iblant Edge of Wrong og Klubb Kanin. Navnet MultiNO!!! er bare én av mangfoldige mutasjoner under høstens og vinterens store og langstrakte arrangement MultiDOM 2. Den har pågått så og si kontinuerlig siden oktober i forskjellige byer i Europa», sier Kristiansen.

Videre forteller han at artistene og aktivistene Anja Tedesko fra Slovenia, Utku Tavil fra Tyrkia og Dario Farriello fra Italia er opphavspersonene til Multiversal. Det hele begynte i Berlin.

«De startet med enkeltkonserter, også på gateplan, med søkende og eksperimentelle uttrykk, politisk ladet i avsky for kommersielle kulturbransjer», forteller Kristiansen.

Folkene bak denne samlingen bidrar alle med stort og smått, og MultiNO!!! er et dugnadsdrevet arrangement som er skapt på et minimalt budsjett. Musikken som spilles er variert, men har som fellesnevner at den er eksperimentell.

Kristiansen utdyper: «Alt er utfordrende og mesteparten er improvisert. Det eksperimenteres med hjemmelagde instrumenter, feilkobla elektronikk, alternative måter å spille tradisjonelle instrumenter på. Frijazz, støy, ambient, impro, techno og så videre, og så videre, og så videre.»

Han henviser også til Utku Tavil, som beskriver Multiversals begynnelse som geriljaaksjoner i bydelen Friedrichshain-Kreuzberg i 2011-12. Tavil skriver: «The name was and is a satirical approach to one of the biggest brands in the culture industry, which happens to have their big *ss office building right on the spot as well.»

De dukket uannonsert opp i gallerier, klubber, øvingsrom, leiligheter, butikker, kaféer, bibliotek og andre steder i Berlin, til selv den tyske kunstnerhovedstaden ble for liten.

«Since 2014, Multiversal started roaming all around Europe, from one corner to another and is now looking beyond the continent with already a few succesful attempts to get the ‘word’ out», skriver Tavil, og stiller selv spørsmålet om hva «the word» er. Hans eget svar er at det er sammensatt; idéer og lyder, mennesker og steder, bevegelse og stillstand, på alle mulige måter.

«Artistical, political, social, practical, theoretical, critical … From many aspects, it has characteristics of «Anti», maybe anti-everything, without falling into the nihilist depression if we need to name at least one thing that it is not. Or maybe it is? What is it? An école? A movement? An ideology?», avslutter han.

Vil du gjøre et forsøk på å danne deg ditt eget bilde av hva dette er? Da bør du dra til Schous plass de neste kveldene og la deg omslutte av lyd. Fullt program finner du på hjemmesidene til Deichman og på Facebook-eventet til MultiNO!!!:

https://www.deichman.no/kategori/musikk-og-konsert
https://www.facebook.com/events/1350707318293541/

Her er et eksempel på hva du kan få med deg på MultiNO!!!.

 

Saken er oppdatert torsdag 6. januar.

 

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.

Abonner

Oppgi din e-postadresse for å abonnere på dette nettstedet og motta varsler om nye innlegg via e-post.

Bli med blant 72 andre abonnenter