Søk Meny Lukk
Lukk
Av: Ranveig Stende Johnsen Anmeldelser 11. januar 2017

Musikk til film #3 – Metropolis

Foto: Pressebilde

I morgen inviterer biblioteket på Tøyen for tredje gang til en aften hvor husets musikere tar over rattet. Denne gangen spiller de musikk til det som ofte regnes som verdens første Science Fiction-film, Metropolis. Den tyske stumfilmen fra 1927 utspiller seg i et futuristisk, urbant og dystopisk maskinsamfunn. Filmen er regissert av Fritz Lang og handlingen er basert på en bok av Langs kone, Thea von Harbou. Musikk til film er en serie konserter hvor forholdet mellom film og musikk utforskes. Musikken beveger seg ofte i skjæringspunktet mellom det komponerte og det improviserte. Bak konseptet står Eirik Berg Svela, Håkon Norby Bjørgo og Ivar Myrset Asheim, tre musikere med bakgrunn fra Oslos jazzscene og miljøet rundt Norges Musikkhøgskole. Jeg tok en prat med gutta under siste øving før avspark.

 

Fortell litt om dere selv og bakgrunnen deres!

Håkon er en Oslo-basert bassist som også er aktiv som komponist, og har turnert i Skandinavia med egne band, i tillegg til å ha spilt på blant annet Kongsberg Jazzfestival, Molde Jazzfestival, Nattjazz, Maijazz og Oslo Jazzfestival. Eirik har vært opptatt av å finne sin egen stemme som musiker, samtidig som han har bevart en tydelig forankring i den afroamerikanske jazztradisjonen. Sommeren 2015 dro han til USA for å studere med noen av de fremste jazzmusikerne i New Orleans, Boston og New York. Eirik har de senere årene spilt på en rekke jazzklubber og festivaler i både Norge og England. Ivar spiller til vanlig i bandet Billy Meier, et såkalt UFO-band, inspirert av jazz, roots og afro-musikk. Musikken er ofte naiv og vakker, med groove og enkler melodier.

 

Fortell om konseptet «Musikk til film»!

Musikk til film ble til gjennom et samarbeid med oss og daglig leder Reinert Mithassel på Deichmanske Tøyen. Vi hadde lyst til å lage kulturopplevelser i lokalmiljøet, og kom i snakk med Reinert om muligheten for å lage noe på biblioteket. I bandet har vi lenge ønsket å jobbe med musikk og film, og det var derfor naturlig å bruke sjansen til å realisere et slik konsept. Vi har også benyttet muligheten til å jobbe med filmskapere, som forrige gang da vi satte musikk til filmer av videokunstneren Christian Bermudez.

 

Dere har jazzbakgrunn alle tre, hva kan vi forvente oss musikalsk i morgen kveld?

Vi jobber i grenselandet mellom det komponerte og det improviserte. En del ting er fastsatt på forhånd, men vi gir også oss selv mye rom til å improvisere og reagere med filmen. Noe er veldig jazz-inspirert, men det finnes også innslag av rock og minimalisme.

 

Hvorfor har dere valgt filmen Metropolis?

Denne måneden ønsket vi å gjøre noe vi ikke har gjort tidligere, nemlig sette musikk til en allerede eksisterende spillefilm. Vi valgte Metropolis av Fritz Lang fordi dette er en banebrytende film som var langt forut for sin tid og åpner for en type musikalsk utforsking som vi opplever som veldig givende.

Målet med arrangementet er å lage en annerledes opplevelse på biblioteket som passer for alle som er musikk- og filminteresserte.

 

metropolis

 

Sted: Deichmanske bibliotek Tøyen

Tid: 12. januar, kl. 19.00.

Arrangementet er gratis.

 

Sjekk også:

Cult of Luna inspirert av Fritz Langs «Metropolis»

 

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.

Abonner

Oppgi din e-postadresse for å abonnere på dette nettstedet og motta varsler om nye innlegg via e-post.

Bli med blant 46 andre abonnenter