Søk Meny Lukk
Lukk
Av: Bent Inge Hvitstein Anbefalinger 3. april 2017

Musikalske sidespor – uke 13/2017

Et av ukas musikalske sidespor: Mayflower Madame er tilbake med ny singel, like mørk og klaustrofobisk som debutalbumet. Vil du vite hva som finnes utenfor hitlistene? Her er ukas utvalgte tips.
Av: Bent Inge Hvitstein / Foto: Pressebilde

Sofi Lofi
Mette Sofie Breddam er tilbake med et album som så vidt meg bekjent foreløpig kun er tilgjengelig digitalt. Fjorårets debutalbum Buried var et rått dokument av herlig småskitten rockestøy. Nuits de Gala er mer ambient enn rock. Dempet og eksperimentelt, med fokus på det instrumentelle og stemningen som skapes. Dette albumet har et mindre brutalt lydbilde enn debuten, og er kanskje ikke så umiddelbart tilgjengelig. Her er det viktigere å følge stripene av lyd enn å feste seg ved store og tydelige melodiøse forflytninger. Som helhet gir albumet en behagelig innestengt følelse, og flere låter har slektskap til Rockettothesky. Det litterære er også ivaretatt her: teksten til låten «Dancing in Circles» er fra Edgar Allan Poes «The Conqueror Worm».

 

 

Perfume Genius
Mike Hadreas gjemmer seg bak artistnavnet. Det vil si, helt siden det mesterlige debutalbumet Learning har han ikke på noe tidspunkt gjemt seg. Han er en artist som gir mye av seg selv både i tekst og musikk, enten det er lavmælt og gåsehudfremkallende, eller han trykker til med noe som nærmer seg rock. Den nye låten «Slip Away» er en forsmak på det kommende albumet No Shape, som er i butikkene 5. mai. Låten skifter mellom å være nærmest kun vokalharmonier og bråtunge elektroniske partier med metalliske trommer. Hele veien med sedvanlig intens fremføring av Hadreas.

 

 

Junivers
Et nytt bergensk band som har kommet med debutsingelen «Den gang du var ung». Det er på mange måter veldig bergensk, noe som er positivt når vi snakker om musikk. Vi snakker relativt pen og pyntelig vårlig pop med en fengende melodi. Senere i år kommer debutalbumet.

 

 

Jarvis Cocker and Chilly Gonzales
Vokalisten fra 90-tallsheltene Pulp har slått seg sammen med en pianist, og resultatet er albumet Room 29. Tittelen henspiller på et rom på Chateau Marmont Hotel i Hollywood, der et piano er plassert. Det sies at det spøker på dette hotellet, og enkelte hevder at det er John Belushi som er hotellspøkelset. Han døde av en overdose på et av rommene der i 1982. Mange andre kjendiser har bodd på hotellet opp gjennom historien, og utgangspunktet til låtskriver Cocker var å gi disse en musikalsk stemme. Han er en av vår tids mest begavede forfattere av låttekster, og sammen med de relativt minimalistiske pianotonene til Gonzales, blir vi servert et lite stykke drømmende musikkteater.

 

 

Mayflower Madame
Etter mange smigrende ord om fjorårets debutalbum Observed in a Dream, er disse gutta nå tilbake med den nye singelen «Drown». Denne helga startet de også på en USA-turné. I alt tolv konserter skal de avholde på sin reise fra østkysten til vestkysten. Med seg på lasset har de altså en ny singel, og sannsynligvis flere nye låter fra det som skal bli et nytt album allerede til høsten. Bandet har åpenbart mye psykedelisk postpunkrock på hjertet, og «Drown» beveger seg i det samme urolige og klaustrofobisk dystre lydbildet som debutalbumet. Bilder av et røykfylt skumringslandskap dukker opp hos undertegnede, og fyller musikken med et deilig ubehag. Mayflower Madame utfører dette så godt at de gjerne kan lage en oppfølger etter samme mønster som debuten.

 

 

Valerie June
Hennes nye album The Order of Time har fått strålende mottakelse fra anmelderne. Et album som vanskelig kan settes i bås, der du stadig overraskes og sjarmeres av nye retninger. Blues, folk og soul fungerer som en kjerne, men June sklir ut på både raske rockeveier og støvete countryveier underveis, blant annet med banjoen i førersetet. De tolv sporene spenner bredt, fra rockeren «Shakedown» til en av årets hittil fineste låter, «The Front Door». Stemmen hennes er kraftfull og særegen, og utgjør en betydelig del av det som imponerer med dette albumet.

 

 

 

Her kan du søke etter og låne utgivelser av disse og andre artister i Deichmans katalog.

 

Sjekk også:

Musikalske sidespor – uke 12/2017

Musikalske sidespor – uke 11/2017

Musikalske sidespor – uke 10/2017

Musikalske sidespor – uke 9/2017

Musikalske sidespor – uke 8/2017

Musikalske sidespor – uke 7/2017

Musikalske sidespor – uke 6/2017

Musikalske sidespor – uke 5/2017

Musikalske sidespor – uke 4/2017

Musikalske sidespor – uke 3/2017

Musikalske sidespor – uke 2/2017

Musikalske sidespor – uke 1/2017

Musikalske sidespor – uke 50/51

Musikalske sidespor – uke 49

Musikalske sidespor – uke 48

Musikalske sidespor – uke 47

Musikalske sidespor – uke 46

Musikalske sidespor – uke 45

Musikalske sidespor – uke 44

Musikalske sidespor – uke 43

Musikalske sidespor – uke 42

Musikalske sidespor – uke 41

Musikalske sidespor – uke 40

Musikalske sidespor – uke 39

Musikalske sidespor – uke 38

Musikalske sidespor – uke 37

Musikalske sidespor – uke 36

Musikalske sidespor – uke 35

Musikalske sidespor – uke 34

Musikalske sidespor. Deluxe edition med gjestetips – uke 33

 

Plateanmeldelse: Sofi Lofi – Buried

Singelpremiere: Sofi Lofi – Hi Lo

 

Plateanmeldelse: Mayflower Madame: «Observed in a Dream»

Singelanmeldelse med video: Mayflower Madame – «Weightless»

 

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.

Abonner

Oppgi din e-postadresse for å abonnere på dette nettstedet og motta varsler om nye innlegg via e-post.

Bli med blant 67 andre abonnenter