Søk Meny Lukk
Lukk
Av: Victor Josefsen Anmeldelser 9. juni 2017

Plateanmeldelse: The Chairs – «Gary’s Philosophy»

 

Artist: The Chairs

Plate: «Gary’s Philosophy» (1997)

Plateselskap: Majones Records

Skrevet av: Ebbe Helberg

 

Høsten 1996 bodde jeg i Oslo og prøvde å studere på Blindern. Litt tilfeldig havnet jeg en kveld på en konsert på en luguber plass på Grünerløkka. Bandet het The Chairs og var tydeligvis fra Stavanger.

Trommisen (Janka) hadde jeg også så vidt sett i platebutikken i Pedersgata (Stavanger, red.anm.). Han var en tynn liten fyr – men spilte knallhardt. Ellers besto bandet av en tøffas på gitar og sang (Vidar) og en kraftig fyr med englekorstemme på bass (Gary). Jeg falt umiddelbart for musikken – herlige popmelodier – men med gode doser fuzz og futt.

Etter jul var min karriere på Blindern over og jeg hadde flytta hjem til Stavanger. Jeg traff igjen The Chairs på Cementen, nå hadde de trykket opp sin debutplate på eget selskap (Majones Records), gul med sort skrift og et hardt kontrastbilde. Den hadde fått det klingende navnet «Gary’s Philosophy» og det var fordi Gary som hadde betalt for trykkinga av platen. Jeg kjøpte mitt eks. på Kippers i Pedersgata og sjutommeren «Christopher Bell» fulgte også med.

(Kippers ga ellers ut ting som The Aller Værste!, Rub A Dubs, Stavanger Energi, The Tables, Skanksters, Mind Over MIDI, red.anm.).

«Gary’s Philosophy» ble fort utropt til en av mine favoritter, og det er den fortsatt. Jeg har i alle år ventet på at plateindustrien skulle kaste seg over den og gi ut en CD-versjon – gjerne med singlene som bonusspor – men av en eller annen grunn har ikke dette skjedd ennå (Kippers, CCAP, hva tenker dere?). Tragisk – det er virkelig en rockegodbit fra oljehovedstaden. Fuzzgitarpop – strålende melodier, tøft utført med skikkelig rockelyd.

Dette er en redigert versjon av saken som ble publisert på Stavanger Musikk- og filmbiblioteket sin tidligere blogg M&F-bloggen. Flere av sakene derfra er nå å finne på Sølvberget bibliotek og kulturhus.

 

The Chairs – «Tears In The Makeup» (Julesingel, 2001)

The Chairs Tears In The Makeup3

Les anmeldelsene The Chairs – «Tears In The Makeup»

 

 

Sjekk også:

White Trash Blues Band: Svett garasjesoul fra Oslo-bygda
– Bare det å henge på Kroa i Bø og bli eksponert for så mykje feit livemusikk har satt sine spor: Bob Hund, Otto Speedway Action Organ, Movietone, The Chairs, Red Harvest, Motorpsycho med mange fleire, forteller Jan Magnar Hatlemark i White Trash Blues Band.
Av: Jan-Olav Glette, Deichman musikk – 2022

Oliver Kersbergen fra det psykedeliske popbandet Sleepyard fra Hafrsfjord  – 5 fantastiske plater/band fra Rogaland
Inkludert The Chairs’ «Gary’s Philosophy» som Oliver beskriver slik: «En liten Stavanger-klassiker».
Av: Olav Nilsen, Sølvberget bibliotek og kulturhus – 2017

Fra Platehylla: The Chairs – «Gary’s Philosophy»
Av: Kjerringrock – 2016

The Chairs: Klassisk popmusikk spilt av et røft rockeband
Klikk på fotogalleri under saken for å lese intervju av Tore Sørensen med gruppa om «Gary’s Philosophy», intervju i Stavanger i Stavanger Aftenblad og annet.
Av: Rogalyd – Innleggsdato: 2013 Oppdatert dato: 30.11.2021 – 10:54

The Chairs – «Gary’s Philosophy» (Utdrag fra anmeldelse)
Super lo-fi to the max (fritt etter en av de seinere åras beste album-titler courtesy Hellacopters). Det er vanskelig å ikke like et norsk band som går sine egne veier, og som samtidig både dyrker og prøver å ta opp arven etter Chris Bell.
Av: Terje Haugli (R.I.P.), fra fanzina Jello Submarine nr. 2 – 1997

The Chairs opp fra undergrunnen
Sju år etter deres første album «Gary’s Philosophy».
«Legendariske? Hvis folk sier det sånn, er det jo bare å takk og bukker», sier Vidar Osmundsen.
Av: Rogaland Avis / Dagsavisen -2004

The Chairs: Vimpelock
Vidar Osmundsen forteller litt om «Gary’s Philosophy» helt i begynnelsen.
Av: Victor Josefsen, fra Mute nr. 13 – 2004

Først Oslo, så venter England
– Vi sendte førstesinglen til John Peel da den kom, og han har spilt den ganske mye. Så sendte vi neste single, og den har han spilt mer enn den første, forklarer vokalist og bassist Gary Cranner Lubovich i stavangergruppen The Chairs. Han er selvsagt stolt over oppmerksomheten fra all rockeradios far.
Den engelske radioguruen, som var med på å starte BBC Radios ungdomssatsing for 30 år siden, ble sitert i norsk presse for et par år siden etter å ha uttalt at det ikke fantes noe bra norsk musikk, så knøttlille The Chairs har all grunn til å ta det som en kompliment.
Av: Kjell Henning Thon – Aftenposten Aften – 1997 (Dette intervjuet fant jeg ved å søke i Atekst, et artikkelarkiv med over 300 norske aviser og tidsskrifter. Flere The Chairs-relaterte saker er å finne her, red.anm.)

 

Kassettlabelen Groobie Tapes

Tore Sørensens (Bartleby The Tables) Groobie Tapes (Discogs) har gitt ut interessante og kuriøse utgivelser med medlemmer fra The Chairs (The Boasters) + The Loch Ness Mouse, The Vacuum Dreamers, The Jessica Fletchers, The Superman Can Flys, Nutrition Facts og Truls & The Trees, The Blind Bats: The Bus Shelters, Monobird, The Boatsters og Frequency TV F.S.C. Klangverkstedet, Stiv Heks.

 

Saken er oppdatert 29. januar, 2022, red.anm.

 

Her kan du søke etter og låne musikk, bøker og noter i Deichmans katalog

 

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.

Abonner

Oppgi din e-postadresse for å abonnere på dette nettstedet og motta varsler om nye innlegg via e-post.

Bli med blant 64 andre abonnenter