Søk Meny Lukk
Lukk
Av: Victor Josefsen Anmeldelser 5. juli 2017

Professor Pez – solskinnsharmonier fra vår egen vestkyst

 

Bergenske Professor Pez startet opp 2002 og har sluppet fire album. Torsdag 6. juli gjør de sin første konsert på lenge og spiller på HardingFest 2017. Vi har plukket fram noen av gruppas fin-fine plater som oppvarming til festivalen.

Tekst: Geir Atle Ellingsen

 

Profezzor Pez

 

Artist: Professor Pez

Album: «We Found the Beach, Where Is the Ocean?» (2005)

Plateselskap: Galant Records

4,5

 

På coveret illustreres platetittelen ved at en båt står strandet iblant sanddyner, og med Professor Pez om bord i luftskipet over, er det kanskje ikke så rart at de konstaterer fakta med spørsmålet; ”We Found the Beach, Where Is the Ocean?”

Rapportene går på at popensemblet fra Bergen lenge har vært betydelige publikumsfavoritter, med sin uskyldige indiepop med sterkt preg av uskrømtet sekstitallstradisjoner, noe man godt kan forstå når man har vært innom dette albumet flere ganger. For øvrig er det nok dette bandet Herr Nilsson og KaRL BaRX har hentet mye av inspirasjonen sin fra.

På albumet står Petter Sætre for den mannlige delen av vokalarbeidet, Gro Røsland den kvinnelige, mens de øvrige tre medlemmene Mats Hatlevik, Silje Nes (som kun er studiomusiker grunnet sceneskrekk) og Pål Folkedal spiller alt fra gitarer, tamburin, trommer, metalldeler og egg. I tillegg bidrar Petter ”Sgt. Petter” Folkedal med diverse tangentinstrumenter, naturligvis lap steel og banjo, for å nevne noe.

Albumet består av hele seksten kutt – alle kortfattede verk. Besetningen farer med yndige hyllester fra noe som kunne vært det bekymringsløse livet til en hvilken som helst tenåring. Det blir bortkastet å dra frem enkeltlåter fordi dette er en eneste stor get-together av variasjonsrike sanger med små uforutsigbare hooks, harmonisk kor- og duettsang og sjarmerende vokalpartier, samt taktskifter og bemerkelsesverdige melodier.

Det er med andre ord platens helhet som gir den det vellykkede resultatet, selv om partiene der professorene drar på og lager mye lyd ikke er den beste ørebalsamen alltid.

Dette er en (små)redigert versjon av anmeldelsen som ble publisert på musiq.no

 

Geir Atle Ellingsen er 37 år, opprinnelig fra Birkeland i Aust-Agder, all-time favorite band The Beach Boys! Redaktør hos Musiq.no fra 2004-2011, skribent fra 2002. Jobbet som frilanser i lokalradioer og lokalaviser. Laget musikkfestival i 2005 og 2006, samt konsertarrangør fra da og til nå. Jobber nå som kulturprodusent på Ingebrigt Davik-huset i Brattvåg. Ellers jobba som bookingagent og manager for hhv. 6 og 2 band/artister – mest på idealistisk grunnlag.

 

Vi har dessverre ikke albumet i vår samling på Deichman. Ikke er det å finne på strømmetjenestene heller, i likhet med Profezzor Pezs debutalbum «Let Us Follow The Evil Balloon» (2004), som gruppa selv mener er den aller beste, men de to siste albumene er lagt ut på både på Spotify og Tidal. Så vi anbefaler dem også i sammen slengen.

 

 

 

Ny plate kommer forhåpenligvis neste år. Litt mer fuzzpopete enn før, melder Professor Pez.

 

Her kan du søke etter og låne musikk, bøker og noter i Deichmans katalog

 

Andre som opptrer på HardingFest 2017

Lindstrøm, Sigrid, Hjerteslag, Kristian Anttilla, Stereotypes, DJ Daniel, DJs Evil Mustache & The Librarian (med det navnet bør vi kanskje booke disse til Hovedbiblioteket) mfl. Vel verdt å ta turen.

 

Sjekk også:

Man hører mange favoritter i uttrykket; Professor Pez, KaRL BaRX med mere

Singelanmeldelse: Hjerteslag – «Sang til Sonja»

EP-anmeldelse: Lindstrøm «Windings»

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.

Abonner

Oppgi din e-postadresse for å abonnere på dette nettstedet og motta varsler om nye innlegg via e-post.

Bli med blant 62 andre abonnenter