Søk Meny Lukk
Lukk
Av: Katrine Judit Urke Anbefalinger 9. august 2017

Øya 2017 – «Få måkene til å tie» og andre Øya-bøker. Del 1: Onsdag

Deichman sjekker ut Øya-artistene på en utradisjonell måte. Vi guider deg gjennom og lager spillelister for alle dagene. Vi plukker ut én låt per artist per dag, men det er ikke sikkert det er den beste låta. Men det er iallfall låta med den beste tittelen. Og bak disse titlene ligger det også bøker! 

Tekst: Katrine Judit Urke
Foto: Frank Michaelsen
Bokomslag: Gyldendal, Cappelen Damm og Samlaget

De kulturttrykkene jeg bruker mest tid på er pop og rock og norsk skjønnlitteratur. Hva vil skje hvis jeg forsøker å blande dette, nærmest bokstavelig talt? Får vi andre assosiasjoner til titler når de står på et platecover enn når de står på et bokomslag? Hva slags bok ville for eksempel Ida Marias «I like you so much better when you’re naked», med norsk tittel Eg likar deg så mykje betre når du er naken ha vært? Det er slikt vi skal prøve å finne ut av ved å oversette sangtitler til boktitler. Første dag ut er selvfølgelig onsdag.

14.15 Beachheads. Beachheads har i år fått æren av å åpne Øya. Dette er norsk rock spilt av fire unge menn. Låten jeg har valgt meg ut av dem, er «Reverberations». Årsaken til valget er at jeg er så skrekkelig dårlig i engelsk og setter stor pris på å lære nye ord. Nå har jeg lært at dette ordet rett og slett betyr klang. Noen av leserne tenker kanskje i tillegg på en EP fra Kåre & the Cavemen. Som bok ser jeg for meg Klang som en lyrikkbok. Musikalske, korte dikt med gode naturskildringer.

15.05 Darling West. Darling West er deilig norsk folkpop. Fra dem har jeg valgt tittelsporet fra 2016-albumet deres, «Vinyl and a heartache». Jeg liker måten tittelen liksom spyttes ut som om det for eksempel var en barbestilling, «en vinyl og litt hjertesmerte, takk». Hvis boktittelen blir oversatt til akkurat det, En vinyl og litt hjertesmerte, takk, så kommer vi ikke utenom at dette er en hipsterroman. Vi møter en nitten år gammel gutt som nettopp har flytta til Oslo for å studere. I flyttelasset har han pappas gamle platespiller, så romanen inneholder mye klassisk rock. Og kjærlighetssorg.

a9019a5863a2edb883bf4edc82fd7b2f202a40fbb2f13c27b1bd8d5f15.05 Strange Hellos. Strange Hellos har meg allerede på bandnavnet, «Rare hallo», bra greier, og norsk drømmepop er også bra greier. Fra denne gjengen har jeg valgt «Broken teenage heart», altså fortsetter vi her med hjertesmerten. Knust tenåringshjerte får meg til å tenke på Kjetil Johnsens populære tenåringsserie Tusen biter der alle bøkene har et rosa knust hjerte på forsida. Alle har dessuten låttitler fra 60-, 70- og 80-talls pop og rock. Knust tenåringshjerte er en lignende serie som har sprunget ut fra et forlag som ser salgspotensialet i slike serier. Dette kan slå alle veier.

15.55 UMFANG. Amerikanske UMFANG er en av grunnleggerne av Discwoman (så kult navn!) som er opptatt av å fremme kvinnelige og transkjønnede utøvere av elektronisk musikk. Av henne har jeg valgt «Symbolic use of light». Boka heter Symbolsk bruk av lys og den er kanskje en fagbok innen billed- eller fotokunst, men jeg ser heller for meg en lyrikkbok som altså på snedig vis allerede i tittelen overforklarer et av sine hovedprosjekter.

Boka er en skittenrealistisk oppvekstroman om en gjeng som lager den råe, nærmest naturstridige funk- og annet-festivalen «Fønk i holet» i et hull i fjellet.

15.55 Beth Ditto. Det blir garantert show når denne amerikaneren kommer på. Av henne har jeg valgt tittelen «Love in real life». Kjærleik IRL heter den litt kleine ungdomsboka, en typisk sånn som er skrevet av den litt for voksne forfatteren som kun vet hvordan det var å være kul kid på 80-tallet og altså ikke noe om hvordan dagens ungdom prater. Boka handler om to ungdommer som sender meldinger til hverandre på Twitter før de bestemmer seg for å møtes i virkeligheten.

15.55 Roy Ayers. Nå skal vi over til litt amerikansk soul. Fra Ayers tar vi med oss «Funk in the hole», Fønk i holet. Litt ekkelt er det, uansett om det er vond lukt eller musikk som er inne i det hullet. Boka er en skittenrealistisk oppvekstroman om en gjeng som lager den råe, nærmest naturstridige funk- og annet-festivalen «Fønk i holet» i et hull i fjellet.

16.50 Silja Sol. Den rareste tittelen til denne bergenseren er «Semmenemme». Låta handler om å høre på noen som snakker veldig fort, at ordene drukner i hverandre. Når det synges blir det fengende og «lalala»-aktig. Boka Semmenemme er en samling morsomme barnerim og -regler, der «Semmenemme» inngår i en snill form for «ædabæda»-dikt.

16.50 Charlotte Dos Santos. Denne norske soulartisten har nettopp utgitt sitt debutalbum, «Cleo». Fra dette har jeg valgt «Sumer is icumen in». Låta er dog ikke hennes opprinnelig, den er engelsk og stammer fra middelalderen, derav språket. Når jeg leser teksten minner den meg litt om «Alle fugler små de er» – en hyggelig hyllest til våren og sommeren og det tenker jeg at boka også er. Boka Sumaren er kome att er en skjønn skildring av den første sommerflørten.

17.40 Volvox. Volvox er i det samme DJ-kollektivet som UMFANG. Fra henne har jeg valgt «Jupiter». Enkelt, men stort. Jupiter er en roman om de store drømmene, en svært ambisiøs roman som kanskje er litt for «svevende» (det er blant annet fletta inn en del astrologi) for noen, men som passer ypperlig til de som liker Paulo Coelhos bøker, og for så vidt også Historien om Pi.

Boka Semmenemme er en samling morsomme barnerim og -regler, der «Semmenemme» inngår i en snill form for «ædabæda»-dikt.

17.40 Bel Canto. «Big Belly Butterfly» kom i 1996, midt i gruppas storhetstid. Denne har jeg valgt fordi det er så deilig å si disse ordene etter hverandre, prøv: big, belly, butterfly – blir du ikke glad og myk? Men så blir det bare trist på norsk: Stormaga sommerfugl. Eller mener de kanskje Stor magesommerfugl som i de vi har i magen når vi er spente? Hvis vi går for det siste alternativet får vi noe gøyal chicklit. Vi møter en kvinne som hele tida grugleder seg til hverdagen, jobben, sosiale treff og ikke minst stevnemøter, og i tillegg handler det om prøving og feiling av diverse dietter, og da blir også «sommerfuglene» med på denne jojo-slankinga.

17.40 Testament. Fra dette solide amerikanske thrash metal-bandet har jeg valgt låttittelen «The evil has landed» som altså er en omskriving av «the eagle has landed». Det funker utrolig bra på engelsk, men på norsk blir det jo litt annerledes: Ondskapen har landet. Men jaja, la oss bruke tittelen som den er. Ondskapen har landet er en thriller av nyere dato, dermed er ondskapen her relatert til både IS og det høyreekstreme. En skremmende (og viktig og svært aktuell, vil noen si) terror-roman.

978820232733018.45 Migos. Fra denne amerikanske hiphop-trioen har jeg valgt låta «T-shirt», eller T-skjorte som boka heter. Ved første øyekast minner den om Ut og stjæle fra American Apparel av Tao Lin (oversatt av Audun Mortensen), men energien her er litt mindre slapp. Det er mer tak i hovedpersonen i T-skjorte enn i Lins roman; denne fyren starter, eller forsøker å starte, en bedrift som trykker T-skjorter. Her kan det se ut som forfatteren er inspirert av en sketsj fra NRK-serien Underholdningsavdelingen som tar for seg denne gründerblomstringen med nettopp T-skjorte-trykking som eksempel. Hovedpersonen i T-skjorte er i likhet med karakterene i sketsjen en ung og optimistisk type fra Sunnmøre.

18.45 SIBIIR. Så skal vi til over til norsk hardcore. Fra dem velger jeg låta «Silence the seagulls», en tittel som gir meg frysninger, ikke av den gode sorten. Boka Få måkene til å tie er dessverre ikke så hyggelig den heller. Vi starter i skjærgårdsidyll, reker, hvitvin og jordbær før det bryter ut en epidemi. Dette er et etterlengta tilskudd til norsk litteratur; mange mener det ikke skrives nok dystopiske romaner her til lands.

19.45 Young Thug. Fra denne amerikanske hiphopperen har jeg valgt låta «Wyclef Jean». Young Thug har faktisk samarbeida med hiphop-veteranen, blant annet om låta «Kanye West», og han har også en låt som heter «Rihanna». Jeg liker greia. Som bok er Wyclef Jean en oppvekstroman etter samme oppskrift som Saabye Christensens Beatles, men altså fra et annet miljø og en annen tid. Vi møter en gjeng som drømmer om å starte en gruppe som ligner på The Fugees, og hovedpersonens favoritt i gruppen er altså Wyclef Jean.

Romanen er et forsøk på å skrive noe som ligner George Orwells Animal farm, men da det er nærmest umulig for leseren å forstå forfatterens hensikt, fungerer dessverre ikke allegorien.

19.45 Hjerteslag. Favorittittelen min fra disse bergenserne er «En fiende krysser mine spor». Dette er jo en boktittel, og da blander jeg den ikke med Aksel Sandemoses roman, men dette høres vitterlig ut som en ekte boktittel. Kanskje er det en pastisj på En flyktning krysser sitt spor, eller så er det bare en flink roman som er skrevet av en som liker å vise fram sine litterære kunnskaper. Forfatteren er ung, men boka er ikke en debut, men en andre- eller tredjebok. Mest sannsynlig spiller nok Sandemose og iallfall Janteloven en stor rolle her.

20.30 Selmer. Selmer lager den ultimate sommermusikken. Oslo-indie-gitar-bandet har to låter ute på Spotify, men den jeg må trekke fram her, ligger bare på Soundcloud. «Starfish trooper» minner om «storm troopers» som vi kjenner fra Star Wars og i tillegg kjenner kanskje mange filmen Starship Troopers fra 1997 (og for så vidt boka fra 1959). Men nå har jeg googla jeg meg inn i noe som får det til å se ut som om tittelen kan ha noe med analsex å gjøre. Som nevnt tidligere i innlegget er jeg ikke så god i engelsk, men jeg er enda dårligere på å fange opp sex-uttrykk. Så nå kan det hende dere alle vet noe mer om uttrykket «starfish trooper» enn meg, men det får gå: Jeg oversetter det til Sjøstjernesoldat. Denne boka er rett og slett ganske dårlig. Romanen er et forsøk på å skrive noe som ligner George Orwells Animal farm (norsk tittel Kamerat Napoleon (oversatt av Tor Bjerkmann)), men da det er nærmest umulig for leseren å forstå forfatterens hensikt, fungerer dessverre ikke allegorien.

Sveve-over-vatna-4-utg20.50 Danny Brown. Nå skal vi til min favoritt-tittel av dagen. Det er en god del amerikansk hiphop i dag, og Danny Brown er en av disse artistene. Jeg har valgt låta «The Black Brad Pitt». Men så oppdager jeg at dette blir juks: Danny Brown står bare som featuring på denne, så jeg må finne en annen. Det er heldigvis mange flotte titler å velge i og jeg lander på «Party all the time». Den setter meg i en behagelig tilstand som jeg vil være i lenge. Fest heile natta er den kommende romanen til Ragnar Hovland og blir tredje bok i serien som starta med Sveve over vatna i 1982. Siden første og tredje tittel rimer litt på hverandre, kan vi gå ut ifra at det kommer en fjerde bok med tittel som rimer på andreboka i serien, Dr. Munks testamente (1996).

21.10 IEatHeartAttacks. Fra dette norske hardcore-bandet har jeg valgt låta “Drowning is my new favorite thing”. Bandnavnet er henta fra en Blood Brothers-låt, og denne låttittelen synes jeg forsterker inntrykket av denne inspirasjonen. Den er emo på en måte som jeg nesten trodde ble utryddet rundt 2008 og det gjør meg så glad å se at noen fortsatt tør å dra på med slikt – låta er utgitt i 2017. Drukning er min nye favoritting er en debutdiktsamling slik som disse ofte er for tida, vi kan for eksempel nevne forfattere som Nora Aschim og Ida Lorién Ringdal, diktene er internett-aktige, muntlige, direkte, søte og vonde og forlaget kunne med fordel ha jobba litt mer med dem før utgivelse.

21.40 Lana Del Rey. Fra onsdagens headliner har jeg plukka den vanvittig kule låttittelen «Music to watch boys to». Musikk å se på gutter til handler om en gutt som mens han er sammen med en gutt forelsker seg i en annen gutt som han ser danse på et utested. Denne andre gutten er dessverre hetero … tror hovedpersonen, i alle fall! Spennende feelgood (og litt feelbad, det oppstår noen tøffe kjærlighetssorger).

21.45 Spiritualized. Nå kommer vi til tittelen som ga meg ideen om disse listene. Jeg gleder meg så mye til Spiritualized skal spille med Oslo-filharmonien! «Ladies and gentlemen we are floating in space» blir nok høydepunktet, og den er også tittelvinneren. Mine damer og herrer, vi flyter i verdensrommet er en humoristisk sci fi-roman, litt Douglas Adams-inspirert. En svært ønsket norsk utgivelse med internasjonalt kaliber, hysterisk morsom, faktisk litt lærerik og også litt samfunnskritisk.


God festival – vi håper det ikke regner hele dagen i dag. Sjekk ut spillelistene våre! Og husk at hvis du ikke er på Øya i år, kommer heldigvis musikkbloggen med løpende oppdateringer.

TIDAL her.

 

Her kan du søke etter og låne musikk, bøker og noter i Deichmans katalog.

 

 

 

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.

Abonner

Oppgi din e-postadresse for å abonnere på dette nettstedet og motta varsler om nye innlegg via e-post.

Bli med blant 69 andre abonnenter