Søk Meny Lukk
Lukk
Av: Victor Josefsen Anmeldelser 11. september 2017

Plateanmeldelse: Cosmic Rough Rideres – «Enjoy the Melodic Sunshine»

Artist: Cosmic Rough Riders

Album: «Enjoy the Melodic Sunshine» (2010)

Plateselskap: Poptones

 

Nå er endelig Cosmic Rough Riders sin plate «Enjoy the Melodic Sunshine» fra 2000 tilgjengelig på strømmetjenester, attpåtil i Deluxe-utgave, og her er det ikke spart på konfekten, i tillegg til de opprinnelige 15 låtene er nå 25 ekstra kutt lagt ut, til sammen 40 låter.

«Enjoy the Melodic Sunshine» består av nettopp melodiske solstråler fylt med gode vibber fra 1960/70, 12-strengs gitarer, flotte vokalharmonier og en varm sommerbris fra USA og India. Cosmic Rough Riders var Poptones storsatsing i år 2000 da de ga ut dette strålende albumet på Alan McGees nye plateselskap, som ble etablert i kjølvannet av Creation Records ‘kollaps. «Enjoy the Melodic Sunshine» er fortsatt noe av det mest perfekte man kan ha på øret for tiden.

De to første platene «Deliverance» (1999) og «Panorama» (2000) var egentlig Daniel Wylie sine soloplater, utgitt under navnet Cosmic Rough Riders, fordi han ville det skulle låte som et band. Førstnevnte utgivelse har så vidt meg bekjent ingen tilknytning til redneck-roadmovien med samme navn, bortsett fra et like høyt kvalitetsnivå.

«Deliverance» ble hyllet av kritikerne, og det sparsommelige opplaget på 2000 eks. ble raskt utsolgt. Plata fikk også plass i Virgins Encyclopaedia of the Greatest Albums of All Time. Der fikk den etter hvert også følge av den like bejublede oppfølgeren «Panorama» (2000), begge utgitt på labelen Raft. Stephen Fleming, som Daniel Wylie møtte i et lite studio i Castlemilk, Glasgow, Skottland (der de begge jobbet gratis), kom offisielt om bord i Cosmic Rough Riders skuta etter at «Panorama var ferdig innspilt. Daniel Wylie hadde ikke penger til å betale ham for sitt arbeid på albumet, så han tilbød han et partnerskap i Cosmic Rough Riders i stedet.

«Enjoy the Melodic Sunshine» er opprinnelig satt sammen av spor fra «Deliverance» og «Panorama», og for en samling det er. Og nå er alle sporene fra de to første platene også inkludert på strømmetjenestene, pluss B-sider og slikt, tidligere ugitt på samleren «Pure Escapism» i 2002.

Den opprinnelige versjonen av «Enjoy the Melodic Sunshine» er et album totalt blottet for svake punkter, dessuten er det meste bra på Deluxe-utgaven på strømmetjenestene også. På «Sometimes» og «The Loser» flørtes det med Teenage Fanclub, og på andre låter spinner de videre i et herlig sammensurium av The Byrds, 70-talls vestkystrock og østlige influenser med høydepunkter som «Revolution (In The Summertime)», «Glastonbury Revisited», «Baby, You’re So Free» og «Have You HeardThe news Today».

Selv om platecoveret kan gi inntrykk at Cosmic Rough Riders er romantiserende hippier, er det langt i fra sannheten. «Have You Heard The news Today» har tekstlinjer som «The news today? It’s all bad, as usual», noe som passer like godt i dagens turbulente tider som i 2000. Og bare sjekk tekstrofene fra låtene «Revolution (In The Summertime)», «Glastonbury Revisited» og «Baby, You’re So Free»:

We don’t need a revolution anytime
We don’t need a revolution anytime
what we need is someone to believe
in like a god to fall out of the sky

Where have all the angels gone
Now that all the acid’s done

He was a lying hippy fiend
A vegetarian and you can trust them

Jeg avslutter denne anmeldelsen med et sitat fra vår anmeldelse av norske Soft Ride sin plate «Burgundy»: Mulig referansen er fullstendig off her, men jeg tar meg i å tenke på skotske Cosmic Rough Riders, som ga ut det strålende albumet «Enjoy the Melodic Sunshine» i 2000. Så ta en lytt på begge platene.

 

 

Her kan du søke etter og låne musikk, noter, tegneserier og bøker i Deichmans katalog

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.

Abonner

Oppgi din e-postadresse for å abonnere på dette nettstedet og motta varsler om nye innlegg via e-post.

Bli med blant 72 andre abonnenter