Søk Meny Lukk
Lukk
Av: Victor Josefsen Intervjuer 19. oktober 2017

VIAN – Lyden av en tåkelur som uler utover rolig tåkelagt hav

Presse-VIAN-Killer-Inc-as-2

Vi lot oss å begeistre av Kristiansand-gruppa VIANs singel «Hvit Støy» tidligere i år. Og Fædrelandsvennen og  Øyvind Nyvoll i NRK Sørlandet har latt seg begeistre av debutplata «Diafon», som kom tidligere i oktober. I dag 19. oktober spiller de på MIR Grünerløkka Lufthavn i Oslo. Vi tok en liten prat med med VIAN om de gode kritikkene og hva publikum kan forvente av dem live.

Av: Victor Josefsen

Gratulerer med det nye albumet og gode kritikker. Fædrelandsvennen triller terningkast 5 og sier «Vian er årets Highasakite». Hvordan vil dere selv beskrive albumet?

– Tusen Hjertelig takk! Å være årets Highasakite er nok ikke målet vårt, men vi ser på det som et stort kompliment til debuten vår. Vi er likevel et eget band med en egen sound. Selv ville vi beskrevet albumet som et resultat av beinhardt arbeid. En læringsprosess på alle felt, manifestert i musikk. Vårt sound er på et sted hvor de tradisjonelle – og elektroniske instrumenter møtes for å støtte opp om Elisabet sine tekster og melodier.

Dere har valgt å kalle det «Diafon». Hva er bakgrunnen for albumtittelen? Hadde dere alternative titler og hvilke i så fall?

– Det var ikke noe veldig konkret som koblet låtene våre sammen da vi jobbet med tittelen. Samtidig har vi alle dannet mange assosiasjoner i årene vi skrev musikken. Tekstlig er det en slags rød tråd, men tittelen sto mer som en assosiasjon vi dannet til både soundet vårt og måten vi uttrykker oss på. Vi kunne assosiere lydbildet vårt med en tåkelur som uler utover rolig tåkelagt hav. Vi brukte lenge “Tom for Ord” som arbeidstittel. Vi fikk en god følelse på Diafon, når vi alle har en enighet om at noe føles rett, så går vi for det.

 

VIAN Diafon

 

Hvordan lager dere egentlig låter?

– Vi har ingen fast oppskrift eller rutine på låtskrivingen. Tekst og melodi kommer ofte først, men videre derfra er veien åpen. Av og til arrangerer vi på øving og av og til tar Vegard de med seg hjem. Låtene kan fort ha fått 3 forskjellige arrangement før vi lander. Vi tar avstand fra oppskrifter og håper på å kunne eksperimentere med prosessen litt hver gang.

Hva tar dere utgangspunkt i når du skriver tekster?

– Det finnes ikke et enkelt svar på dette. Det er en dynamisk prosess. Noen ganger opplever Elisabet at tekstene kommer til henne, mens andre ganger må de oppsøkes. Ofte bunner det ut i en sterk følelse – en reaksjon eller bearbeiding av inntrykk fra både ytre og indre omstendigheter.

Dere har konsert på MIR Grünerløkka Lufthavn i Oslo 19. oktober. Hva kan publikum forvente?

– Publikum kan forvente seg en atmosfærisk, gripende og energisk konsert. Vi har brukt disse årene på å sette sammen konserter som beveger seg hyppig mellom forskjellige settinger og følelser. Vi ønsker å gi en konsertopplevelse der man kan glemme det som skjer rundt seg i livet, og la musikken ta styring. Utrolig spennende å endelig få muligheten til å reise med et album; nå kan jo publikum ha mer forventninger enn vi er vant til. Vi gleder oss til å treffe nye og kjente fjes, vel møtt!

Lykke til!

– …Takk!!

 

 

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.

Abonner

Oppgi din e-postadresse for å abonnere på dette nettstedet og motta varsler om nye innlegg via e-post.

Bli med blant 31 andre abonnenter