Søk Meny Lukk
Lukk
Av: Victor Josefsen Anbefalinger 3. februar 2018

Musikalske sidespor – uke 5/2018

Vil du vite hva som finnes utenfor hitlistene? Her er ukas utvalgte tips:

 

Shakai – Album: Skittles
Et debutalbum som virkelig strekker seg utover opptegnede sjangerlinjer. Et oppsett med kontrabass, trompet, gitar og trommer vil nok av mange oppfattes som jazzete. Det er også et utgangspunkt for Shakais musikk, men det ville vært en kraftig forenkling å putte bandet i en konkret sjangerboks. De leker seg med både instrumenter og vokal, og serverer blant annet heftige soloer både av gitar og trompet. Bandet nærmer seg tidvis en progressiv jazzrock, og de utforsker på elegant vis de mange muligheter som finnes i instrumentene og deres sammensetning. Samtidig klarer de på enkelte spor å gjenopprette en balanse i det hele, der instrumentene får flyte fløyelsmykt rundt hverandre, og den klare vokalen blir et varmt element i miksen. Et særdeles friskt debutalbum, med et stort overskudd av spennende detaljer å oppdage for en våken lytter.

 

 

Me and the Julios – Låt: «Fack, her er jeg»
Siste låt ut før albumet Så vi løper om kapp kommer 23. februar. De fortsetter i det sporet vi har blitt kjent med på de tidligere singlene: grove og eksperimentelle gitarriff, tunge trommer og en bass som graver seg fremover. Et skarpt lydbilde som akkompagnerer skråblikket og skarpheten i teksten, som problematiserer dagens ungdomskultur. Det unge bandet har levert en rekke rockeperler hittil, så det er all grunn til å ha høye forventninger til debutalbumet. Mer om Me and the Julios.

 

 

Nation of Language – Låt: «On Division St»
Et ferskt band, som her er ute med sin fjerde singel. Synther fra fortiden danser klingende forbi, og det smaker deilig av 80-tallets spede begynnelse, med en frisk dybde både i instrumenter og vokal. Nostalgifaren er overhengende, men samtidig er dette også oppdatert syntheleganse.

 

 

Sigurd Hole – Album: Elvesang
Han har mange utgivelser bak seg, men dette er den første under eget navn. For de som har fulgt den norske jazzscenen i noen år, er det nok å nevne at han har fartstid fra blant andre Eple Trio, Tord Gustavsen Quartet, Jon Eberson Group, og som en god medhjelper på flere utgivelser av Karl Seglem. Da har det tidvis vært et rikt lydbilde han har bidratt til. Her er det også rikt og variert, men likevel er det helt andre toner han maner ut av kontrabassen denne gangen. Minimalistisk og mørkt, med mange nyanser av mystikk og natur som trekkes frem både i låttitler og stemning. Han får frem instrumentets imponerende lydregister, og det meste er spilt inn akustisk og i ett take. I dag holdt han en minikonsert  på Big Dipper. Det blir også mulig å høre ham i Vigeland-museet tirsdag 13. februar, og på morgenkonsert i Torshov kirke lørdag 17. februar.

 

 

Shopping – Album: The Official Body
Det tredje albumet fra denne kanten. Uten særlig struktur, men likevel kontrollert og melodiøst, valser de over instrumentene med en herlig smittende energi. Det innledende bassriffet gir et hint om den musikalske retningen, men det er ingen utfyllende veiledning til det som venter deg i løpet av de ti låtene. Her får du vokalister som synger både i kor og forbi hverandre, glitrende surfaktige gitarriff som spretter rundt mellom lekne basslinjer, og skarp, insisterende tromming. Her er det bare å glemme referanselista, som kunne vært lang, og heller glede seg over dette som et selvstendig produkt av eksperimentell og spenstig postpunk som kan få rockedanseføttene i godt humør.

 

 

Jarle Skavhellen – Låt: «Pilots»
Debutsingelen «The Ghost In Your Smile» fikk stor oppmerksomhet, og nå er bergenseren ute med singel nummer to. Sjarmerende og nedtonet, der folk møter indie, med myke gitarer som driver gjennom låten og bidrar til en fin og flytende melodi. Lørdag 24. februar spiller han på Verkstedet, sammen med italienske Violetta Zironi.

 

 

The Radio Dept. – Låt: «Your True Name»
Ny låt fra de svenske mesterne i grøtpop. De er blitt streitere med årene, men har fortsatt et fint sting i sin tilsynelatende enkle tilnærming til den gode melodien. Det er nesten så sommeren brått dukker opp bak nærmeste snøhaug hver gang de kommer på øret. Mer om The Radio Dept..

 

 

The Ida – EP: Animals of Time
Vokalisten fra Blomst sender her sin første solo-EP ut i verden. Garasjerock med full fres, men også med noen roligere stunder der både artist og lytter får en pustepause. Hun mestrer den biten også godt. Inspirasjonskildene er nok flere, men tidlig The Kills er det første som treffer i nærheten av blink når jeg trykker inn assosiasjonsknappen. Et sterkt knippe låter, med en overraskende finale. «Bushfire» var med i musikalske sidespor uke 49/2017.

 

 

 

Her kan du søke etter og låne utgivelser av disse og andre artister i Deichmans katalog.

 

 

Sjekk også:

Tidligere utgaver av «Musikalske sidespor»

 

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.

Abonner

Oppgi din e-postadresse for å abonnere på dette nettstedet og motta varsler om nye innlegg via e-post.

Bli med blant 67 andre abonnenter