Søk Meny Lukk
Lukk
Av: Victor Josefsen Intervjuer 12. februar 2018

Ivar Nikolaisen (The Good The Bad And The Zugly) – 5 om bøker og musikk + intervju om tekstene på «Misantrophic House»

The Good The Bad And The Zuglys «Misanthropical House» er proppfull av punk-rock-hardcore klassikere med knakende gode tekster. Vi tok en prat med Ivar Nikolaisen om hvordan Thomas Aquinas og Søren Kierkegaard referansene kom inn i The Good the Bad and The Zuglys hardcore/punk-univers og om bøker musikk generelt.
Av: Victor Josefsen / Foto: Jørn Veberg

1) Hva er det siste du leste?

– «Som fisken i vannet» av Øystein Nord. Jeg kjøpte denne boka av forfatteren for fire hundre spenn og en halvliter på en pub nedi Oslo, etter et foredrag om ørretens prikkemønster. Den er verdt hver krone og dråpe! Boka er en biografi om Iacob Dybwad Sømme, en skikkelig grinebiter av en zoolog som profilerte seg kraftig i ørretkultiveringsmiljøene i Norge i mellomkrigstiden. Denne boka er en sjelden kuriositet og er neppe tilgjengelig på ditt lokale bibliotek. Den er tørt og godt skrevet, full av nerdete detaljer som må ha tatt forfatteren årevis å grave frem.

 

2) Hvilken bok ville du laget soundtrack til, og hvorfor? hvordan skulle det vært?

– «SCUM manifesto» av Valerie Solanas! Kaotisk, aggressivt og ekstremt morsomt. Den skulle vært akkurat som nye plata vår: MISANTHROPICAL HOUSE

 

3) Hva er din favorittbok?

– Den eneste boka jeg har lest fryktelig mange ganger er helt klart Bibelen. Jeg leste den nesten hver kveld i tenåra. Det var helt klart en tvangstanke. Bibelen er dessverre ikke så bra som Knausgård & co skal ha det til. Den er tvert imot både rotete, kjedelig og ganske dårlig skrevet. Nå har jeg ikke lest Knausgårds «Min Kamp», men jeg håper da inderlig at den er bedre.

– Har en ny låt på gang nå, kommer på neste plate. Her er førstelinja: I GOT ONE BOOK, IT`S A BIBLE, GOT ONE TATTOO, IT`S A TRIBAL!!!!!!

 

4) Hva er ditt favorittalbum?

Har dessverre ikke noe kredibel å komme med her heller. Plata jeg har hørt mest på de siste femogtjue åra er helt klart the CRUCIFIED (S/T). Et kristent thrashmetalband fra 80-tallet.

 

5) Hvis du skulle startet et band med en forfatter, hvilken ville det vært?

– Stig Sæterbakken har god musikksmak, men han har jo dessverre gått bort. Er veldig glad i bøkene hans. «Sauermugg» er på topp 5. Har aldri lest Tables-Tore sine bøker, men hvis han kan gå under FORFATTER og bøkene er like bra som musikken hans, så ville jeg nok valgt ham.

 

 

På «Misantrophic House» oppviser The Good The Bad And The Zugly kvalitet fra åpningsetappen «H-Bomb» til sluttsspurten «Going Nowhere Fast», banna bein. Tekstene til The Good The Bad And The Zugly plate «Misantrophic House er knakende gode så vi stilte Ivar Nikolaisen noen spørsmål om dem.

 

Du refererer til både Aquinas og Kierkegaard i punktekstene dine, hvordan passer de inn i The Good the Bad and The Zuglys univers?

– De passer overhode ikke inn. Thomas Aquinas ble alltid sitert av grublende, triste religiøse på 90-tallet. Jeg kan ingenting om han. Men THOMAS AQUINAS rimer ganske mye på GOING BANANAS.

– I 2004 inviterte en smart venn meg med på et slags seminar om Kierkegaard. Jeg takket ja og skumleste Kierkegaard for nybegynnere. Under seminaret måtte alle lese høyt fra «Kjerlighedens Gjerninger», fra den originale utgaven på gammaldansk. Jeg stotret frem noen ulyder. Ser fortsatt på det som en traumatisk opplevelse.

– GBZ-Låta SICKNESS UNTO DEATH som jeg antar du refererer til i spørsmålet, har Eirik (gitar) skrevet. Jeg har ikke våget å spørre hva den egentlig handler om. Vi snakker sjelden om personlige ting innad i bandet. Det går mer i tiss og bæsj.

 

Hva tar du utgangspunkt i når du skriver tekster?

– Som regel tar jeg utgangspunkt i låttittelen, eller en morsom setning. Så sender vi det på rundgang over SMS innad i bandet og VIPPS så har vi en låt.

 

Hvordan kom du på låttitlene?

– Det kan jeg faktisk ikke huske!!

 

Hva mener du selv er din største styrke som musikere og teksforfatter?

– Jeg har aldri sett på meg selv som hverken musiker eller tekstforfatter. Det hender jeg bruker begrepene når jeg trenger å dytte sugerøret lengre ned i statskassa. Det skulle ikke vært meg i mot å kunne dra ut i skrivestua hver morgen, med en termos med kaffe, samt sigaretter, slik forfattere gjør. Dessverre er jeg dømt til et liv med vanlig dagjobb, for å overleve. Men siden du spør, så er min største styrke å kunne late som jeg mener det jeg synger.

 

Hvem er deres største kritiker? deg selv, eller andre?

– Jeg er fryktelig utålmodig når det kommer til ting jeg lager, men vi har et par skarpe folk i bandet som redigerer og forbedrer ideene mine, så sluttresultatet blir som regel bra. Vi får som regel gode kritikker. Vi har jo som uvane å true dem som kritiserer oss…

 

 

Her kan du søke etter og låne musikk, bl.a. The Good the Bad and The Zuglys´ «Misanthropical House», bøker og noter i Deichmans katalog

 

Mer om The Good The Bad And The Zugly

Én kommentar til “Ivar Nikolaisen (The Good The Bad And The Zugly) – 5 om bøker og musikk + intervju om tekstene på «Misantrophic House»”

  1. Øystein sier:

    Det er mye øye som ser når det gjelder Bibelen. .

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.

Abonner

Oppgi din e-postadresse for å abonnere på dette nettstedet og motta varsler om nye innlegg via e-post.

Bli med blant 48 andre abonnenter