Søk Meny Lukk
Lukk
Av: Bent Inge Hvitstein Spillelister 25. februar 2018

Ferske spor uke 8/2018

Musikken til Utakk lyder varmt og nærværende med underfundige og til dels gangenhumoristiske tekster, som i «Sanseintrykk». «Et lite horn i siden» er en av de platene der tekst og musikk går opp i en høyere enhet. Her er ukas ferske spor.
Av: Bent Inge Hvitstein, David Jønsson, Marte Hagen og Victor Josefsen 

Me and the Julios – Nye klær (feat. Viljar Broks)
Fengende sak fra det ferske debutalbumet. Mildere gitarer enn singlene som har kommet på forhånd, men det moderne samfunnet får som vanlig gjennomgå i teksten. Denne gangen har de også fått hjelp til refsen fra Viljar Broks. Det er noe friskt over denne unge gjengen, både i måten de ordlegger og lydlegger seg på. (B.I.H.)

Månskensbonden – Släkt i var och varannan gård
En måneskinnsbonde er visstnok en person som jobber som bonde etter endt arbeidstid i en annen jobb. Markus Bergfors er fra den finske landsbygda, tredje generasjons månskensbonde, og på markert finlandssvensk serverer han en varm og vemodig vakker tekst om livet der ute i periferien. En skikkelig sjarmbombe av en låt. Dette er singel nummer fire, fra et debutalbum som kommer 5. april. (B.I.H.)

Haley Heynderickx – Worth It
Hun minner mye om Angel Olsen, og det kan jo ikke være annet enn positivt. Denne låten veksler fra å være nærmest strippet for annet enn myk vokal, til å brake og sprake med gitarer i høyt tempo. Nesten åtte minutter varer denne kraftpluggen av en låt, som definitivt er worth it. (B.I.H.)

 

Mats Wawa – Easy on the Eye
Hva er dette? Soul? En frekk liten sjangersving fra Mats Wawa på deres siste EP «Scuzz», som er ute nå. «Easy On The Eye» er et lite mesterstykke innen neo-soul, med drivende bass og lekre gitarlicks som får frem helgefølelsen. NB! På onsdag 28. feb er det Black Pop Records-kveld på Tilt under Off:Larm-fanen. Der spiller Mats Wawa, Geetar, Rick Ashtray og Wet Dreams. Vi ses der! (D.J.)

Soccer Mommy – Still Clean
Soccer Mommy aka 20 år gamle Sophie Allison fra Nashville, er et hyggelig nytt bekjentskap. «Still Clean» er hentet fra det kommende albumet «Clean» og lover meget godt. Soveromsmelankoli av ypperste sort. (D.J.)

Sons Of Kemet – My Queen Is Harriet Tubman
Nå skrur vi opp tempoet litt. Det er mye fokus på UK jazzscenen om dagen, Ill Considered har begynt forhåndssalget på hele to nye album denne uken. Som vanlig i meget begrenset opplag, som går unna som fy. Meget slitsomt for en stakkars platesamler å følge med på alt som skjer der borte nå. Sons Of Kemet slipper ny singel fra den kommende platen på selveste Impulse! «My Queen Is Harriet Tubman» er på grensen til i overkant aktiv, det koker nesten over for denne spilleglade gjengen. Rautejazz iblandet elementer fra grime- og garage-miljøet. Du får fart på beina med den låten her. (D.J.)

Torg – Let Me Know Everything
Det skjer heldigvis MYE i det norske jazzmiljøet også. Torgs særdeles behagelige førstekutt ut fra kommende «Palms, Beaches, Dreams», har blitt spilt mye den siste uken. Minimal beach jazz? Ja, det kan jeg godt være med på. En del usual suspects som er innblandet her, som Anja Lauvdal og Heida Karine Mobeck, men det er Adrian Myhrs basslinjer som stjeler showet. De hadde også slippkonsert på torsdag (som jeg ikke fikk vært på..), men heldigvis ny mulighet under by:Larm! (D.J.)

The Men – Rosie on Top of the World
The Men får gleden av å avslutte ukens eklektiske platebag for min del. Jeg ble ikke slått i bakken av førstesingelen, men her får jeg virkelig fot. Det kan ha noe å gjøre med den Grateful Dead-ishe gitarplukkingen som går i gjennom låten. Sjekk også ferske spor uke 2/2018. (D.J.)

 

Frank Ocean – Moon River
«Moon River», en av de fineste låtene i verden (den vant også Oscar for beste sang i 1961), kommer nå i Frank Ocean-drakt. Til tider er det skikkelig vakkert, med nedtonede instrumenter og naken vokal. Dette er nyskapende R&B i Ocean-ånd, med en kul blanding av enkel gitar, elektronisk atmosfære og lag på lag av stemmer. Anbefaler samtidig å se Audrey Hepburn klimpre Mercer og Mancinis klassiker i brannstigen i Breakfast at Tiffany’s (det er fullt mulig å ta snarveien innom Youtube).  (M.H.)

 

welhaven, welhaven – Words
welhaven, welhaven og hans musikere på gitar (elektrisk & akustisk), bass, trommer, trombone og trompet skaper en lun stemning på «Words». Produksjonen til Kenneth Ishak er laid back, med avslepne, stilfulle trommer som  skyver låta behagelig fremover. Kule blåsere mot slutten av låta også, nå er ikke jeg den som vanligvis går av skaftet av f.eks. trompetspill, men det funker fin-fint her. «Words» er den første singelen fra det selvtitulerte debutalbumet til welhaven, welhaven, som kommer i april 2018. Spiller welhaven, welhaven album-kortene sine riktig vil han etter hvert følge Kristian Torgalsen og Inge Bremnes sine fotspor til Lindmo-studioet på Marienlyst. (V.J.)

Lars Jakob Rudjord – Pharos
Lars Jakob Rudjord er i likhet med norske Biosphere samt mange islandske utøvere (les: vi anbefaler islandsk musikk) inspirert av naturen og omgivelsene rundt. «Pharos» er spilt inn i et lite kunstgalleri med et piano ved siden av Lista fyr, et sted med storslått utsikt til Nordsjøen. Og skyggebilder av natur farges med Rudjord piano-pensel, et uttrykk som ikke står tilbake for musikken til sammenlingbare utøvere i den nevnte saken om islandsk musikk. (V.J.)

Utakk – Sanseintrykk
Valget sto mellom denne og «Luksustårnet» fra det nye albumet «Et lite horn i siden» (bra tittel). Eller jeg kunne egentlig valgt en hvilken som helst låt fra plata, som består lavmælt (indie)pop, eller noe i den dur og moll. Det viktigste er at musikken til Utakk lyder varmt og nærværende med underfundige og til dels gangenhumoristiske tekster, som i «Sanseintrykk».  «Et lite horn i siden» er en av de platene der tekst og musikk går opp i en høyere enhet. Utakk har skapt et egenartet uttrykk.  Gi albumet tid, etter hvert vil den smyge seg inn i øregangene og bli der. (V.J.)

Avind – Evig blenda
«Dumrian» var den første smakebiten fra det kommende albumet «Evig blenda». Tittelåten «Evig blenda» er indie/pop med en liten dæsj twee. Og som utttykket til Utakk (som de har spilt konsert sammen med) lyder det varmt og nærværende. Skjørt og vakkert, rett og slett. Se opp for plata «Evig blenda» som kommer 25. mai 2018 på Snertingdal Records. (V.J.)

Laconic Zero – Freezing Point
Nylig tikket en melding inn om at Laconic Zero aka Trond Harald Jensen nye album «Sun To Death» er ute 6. april. Et av sporene på den utgivelsen er «Freezing Point» som vi  januar kjørte videopremiere på.  Progressivt, instrumentalt og tungt med 8-bit Commodere 64 programmering og bass. Sjekk også videoen til den nye låten «Evoke Heat»! (V.J.)

Hajk – Untouch
Vi kjørte nylig singelpremiere på denne. På «Untouch» beveger Hajk seg inn i balladeland og leverer enda en poplåt med stort potensial til å feste seg. Mer om Hajk. (V.J.)

Golden Core -ᛒᛚᚢᚦ (Blóð)
Tunge trommer innleder låta,  så skjærende gitarhyl, hakk i hæl følger monotone messende gitarer før en mannevond (her guttevond) vokal utstøter et eller på islandsk, norrønt, gammelnorsk? Deretter urovekkende vokalhvesing.  Ungfolene i norske Golden Core er på ferde igjen, samspilte som bare det, og nå med ordentlig fet produksjon i «bagasjen». Golden Core er en sterk utfordrer til Heave Blood & Die om doom/stoner-tronen i Norge. «ᛒᛚᚢᚦ (Blóð)» er den ene av to låter på en nylig utgitt EP med tittel ᛒᛅᛚᛏᚱᛋᚴᚢᛁᚦᛅ. (V.J.)

Lekende Lett – Søndag
Hva passer vel bedre enn å avslutte denne ukas ferske spor med Bergensduoen Lekende Lett sin hyllest til ukens mest misforståtte dag, nemlig søndag. Låta passer perfekt på søndag, avslappende, samtidig deilig hektende. Lekende Lett er nå blitt en del av labelen Vibbefanger. (V.J.)

 

 

Her kan du søke etter og låne musikk, bøker, tegneserier og noter i Deichmans katalog

 

Sjekk også:

Tidligere utgaver av «Ferske spor»

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.

Abonner

Oppgi din e-postadresse for å abonnere på dette nettstedet og motta varsler om nye innlegg via e-post.

Bli med blant 67 andre abonnenter