Søk Meny Lukk
Lukk
Av: Victor Josefsen Spillelister 21. mars 2018

Ferske spor uke 12/2018

«Og ny skog bæres frem» er storslagen, stemningsfull og intens med base i post-rock, men her har Spurv utvidet horisonten i forhold til tidligere, det lyder mer kraftfult og markant, med en trombone av virkelige dimensjoner som et bærende element blant gitarene . 31. mai kommer Spurvs andre album «Myra». Her er ukas ferske spor.
Av: Rolf Andersen, David Jønsson, Stian Bjørnsson Hope, Victor Josefsen og Frank Michaelsen

Pascal Babare – Native Birds
Fordi det aldri kan bli for mye australsk psykedelia. Selv om psykedeliaen her er mild og fin, i deilig indiedrakt. (R.A.)

Tusmørke – Fjernsyn i farver
Hva skal jeg si… Det er Tusmørke i voldsom prog-disco-galopp, akkurat slik jeg liker dem. Mye deilige synther å høre på denne. Dette er tittelsporet fra den kommende plata deres og dette lover virkelig godt! (R.A.)

Madonnatron – Mermaids
Madonnatron slapp sin første skive i fjor og jeg angrer bittert på at jeg ikke ga den mer spilletid da den kom. Nå er de tilbake med en ny låt og de fortsetter der første plate sluttet. Det er skittent og fuzzy som fy. Det er fristende å ramse opp referanser (The Cramps, The Kills etc.), men jeg lar være. Eller, nesten i alle fall. (R.A.)

Amyl and the Sniffers – Cup Of Destiny
Litt mer Australia… Denne gang mer pønkete i kantene, selv kaller de det «pub punk». Ikke helt Cosmic Psychos, men likevel en passende beskrivelse på den siste signeringen til Flightless Records. (R.A.)

 

The Breeders – MetaGoth
Uten Kim Deal ville Pixies vært et fattigere band. Hun var en essensiell del av bandet og slapp dessverre alt for lite til, foruten hennes signaturlåt «Gigantic» var det ellers tynt med egne låter. Fullt forståelig at hun kjapt dannet sideprosjektet The Breeders, først med Tanya Donelly fra Throwing Muses, så hennes tvillingsøster Kelley Deal, som er med på gjenforeningen denne gang. Tanya Donelly jobber for øvrig med eget comeback for Belly, kommer med nytt album i mai. Jeg kunne plukket mange godlåter fra det nye albumet «All Nerve», men landet til slutt på «MetaGoth», som paradoksalt nok har bassist Josephine Wiggs på vokal. Hun synger med en kjølig og småskummel vokal, med en dritfet rullende bassgang som tilfredstiller min evigvarende kjærlighet for post-punk. Det er godt å ha The Breeders tilbake, og som seg hør og bør dukker de kanskje opp på Øyafestivalen i sommer…? (S.B.H.)

Morten Abel – Vil det for mye
På den første singelen «Andre goe daga» gikk Morten Abel tilbake til barndomsrøttene og sang på Bodødialekt, eller det vil si en slags blanding av stavangersk, bodøsk, og en dæsj bokmål. Det var litt rart, nesten litt for rart vil jeg si. «Vil det for mye» er derimot en nydelig liten perle, litt av samme støpning som «Voldsomt uver» fra «I fullt alvor» (2015), med en sår og vakker melodi som han mestrer så godt. Morten Abel er virkelig kongen av norsk pop! (S.B.H.)

 

Dungen & Woods – Marfa Sunset
Endelig er den her! Samarbeidsprosjektet til Dungen & Woods har sett dagens lys. Knasende flott album, som innfrir til de grader. Jeg har valgt ut den låten som er mest på skråplanet på platen, nemlig «Marfa Sunset». Det er det mest jazzete og minst konkrete sporet på platen, men står som min foreløpige favoritt. (D.J.)

Hot Snakes – Six Wave Hold-Down
Hot Snakes sikrer den kommende helgefølelsen med deres ferske og riffsterke album. Her vil jeg trekke frem tittelkuttet som dagens powerpop-alibi. (D.J.)

Lorde – Supercut (El-P Remix)
Over til noe helt annet. Jeg har frivillig falt helt av hiphop-lasset, men holder allikevel utkikk etter hva gamle helter holder på med. El-P tar med sitt mørke, klaustrofobiske lydunivers og snur Lorde-låten helt opp/ned her. El-P tar med makker Killer Mike og leverer noen høykvalitetsvers. Alt er som det skal altså. (D.J.)

Laura Veirs – Watch Fire
Jeg avslutter mitt lille DJ-sett med en lett og ledig låt. Laura Veirs og Sufjan Stevens kommer med lovnader om vår. Jeg er sikker på at jeg så litt sol tidligere i dag. (D.J.)

 

Spurv – Og ny skog bæres frem
«Og ny skog bæres frem» er storslagen, stemningsfull og intens med base i post-rock, men her har Spurv utvidet horisonten i forhold til tidligere, det lyder mer kraftfult og markant, med en trombone av virkelige dimensjoner som et bærende element blant gitarene . 31. mai kommer Spurvs andre album «Myra». (V.J.)

Curvs – Boeing 909
«Boing 909» er på Curvs debutalbum «Hauntropics» som Fysisk Format nå har lansert internasjonalt. Vi har omtalt plata tidligere og beskriver musikken som electropicarock. Hva vår anmelder legger i det begrepet kan du lese her. Curvs er et særegent band, noe denne låten og resten av låtene på plata (be)viser. (V.J.)

Ohnesorg – Føles Blindt
Utøvere som hyller covrer/hyller/tolker riot grrrl bandet framfor noen, Bikini Kill, må med i ferske spor. Kul cover. På Ohnesorg sin helt ferske plate «Sanger for de rastløse» tolker de også bl.a. dikt av Jens Bjørneboe og Vladimír Vysocki (mer om han). Ohnesorg er utgitt av det nyetablerte Plateselskapet No. 13 som ønsker å videreføre den skandinaviske progressive visesangtradisjonen.

Bikini Kill – Feels Blind / Rebel Girl
«Feeling Blind» er låten Ohnesorg tolker. Jeg hekter på riot grrrl låten framfor noen, «Rebel Girl». To riot grrrl-klassikere! Les mer om riot grrrl.

Stina Stjern – Taste of Spring / New Explores
Fra Stina Stjerns nye plate «Kap Herschell». «Taste of Spring» får en til fornemme vårfølelsen i lufta. Den åpner i døsig-suggererende i vinterdvale modus før forløsningen kommer med melodiøse vårmelodi-solstråler som slipper inn etter ca. 1:50. «New Explores», som ble sluppet i forkant av plata «piskes» fram av varsomme kraut-trommer, utfylt av skimmeraktige synther, gitar og Stinas innsmigrede vokal, skriver vi i spalten Stina – Stjern – 5 om bøker og musikk. Se videoen til «New Explores».

Digvalley – Summer Light
Digvalley aka Eirik Bøen Gravdal er et enmannsprosjekt fra Odda i Hardanger. I fjor anbefalte vi låten «I Gave You Love, You Kept On Dancing» fra albumet «Void»: Ambient og slepent, der vokalen må grave seg gjennom flere lag av lyd for å nå opp til overflaten. Lidelse og mørke i en myk innpakning. På «Summer Light» har vokalen gravd seg mer opp til overflaten, og det låter fortsatt slepent. «Summer Light» er pop med ambiente undertoner, eller motsatt. En fengslende og ladet låt. (V.J.)

Lisa Skoglund – Falle der æ står
Mer bra fra Tromsø! «Falle der æ står» er en synthbasert singer/singwriter slash pop godbit med sår, emosjonell og kraftfull vokal fra Lisa Skoglund. Skoglunds forførende vokal i kombinasjon med nydelig popmelodi er full klaff. (V.J.)

Gaute Storsve Trio – His Voice
Gaute Storsve er med i Weserbergland som ga ut den ambisiøse og progplata «Sehr Kosmich, Ganz Progisch» i fjor. Han spiller også bass og el-gitar på Haakon Ellingsen låt «John Waynes datter», country og pop i skjønn forening. Denne gang gir han seg i kast med levende cubansk rytmikk i et moderne jazztonespråk, for å sitere pressemeldingen. «His Voice», som runder av plata med den meget bra tittelen «Attention: This Is Not A Toy, For Adult Collectors Only», er ettertenksom og balansert, ikke en overflødig tone her. Gaute storsve Trio har release på plata på Kulturhuset torsdag. Singelen «Las Americas» var med i ferske spor uke 3/2018. (V.J.)

 

Kåre and the Cavemen – Filadelfia
De kuleste riffene er også attraktive rent fysisk. Slik man f.eks. kan avdekke vakker matematikk bak et naturfenomen – kan man også lære seg et riff og tenke at «jøss, dette ser jo ganske fint ut». Filadelfia-riffet er sånn. Det triller av ringfingeren og pekefingeren i en snerten dans over blues-skalaen. Prøv du også! … Og bli med når Classic Albums Sundays setter av kvelden til «Long Day’s Flight ‘till Tomorrow» på hovedbiblioteket, torsdag 22. mars. (F.M.)

 

 

Her kan du søke etter og låne musikk, bøker, tegneserier og noter i Deichmans katalog

 

Sjekk også:

Tidligere utgaver av «Ferske spor»

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.

Abonner

Oppgi din e-postadresse for å abonnere på dette nettstedet og motta varsler om nye innlegg via e-post.

Bli med blant 69 andre abonnenter