Søk Meny Lukk
Lukk
Av: Victor Josefsen Spillelister 22. april 2018

Ferske spor uke 16/2018

The Age of Colored Lizards er en homage til 80/90 talls indie/støypop twee. Disse gutta har fingerspitzgefühl for sjangrene de hyller. Her er ukas ferske spor.
Av: Victor Josefsen

The Age of Colored Lizards – If You Want Me Back / Still Around
For ikke så lenge siden kjørte vi videopremiere på Ben Leipers låt «Steeplechaser», en uhyre lekker homage til 90-talls (indie)rock. Og ganske så nylig på Deichman Musikkavdelingen facebook nevnte vi Perry Dear & the Deerstalkers 2016-utgivelse, en uhyre lekker homage til 60-tallet, nærmere bestemt perioden april 1962 til ca. desember 1963. Og You Could Be A Cops EP (2017) er en homage til 80/90-tallets indie/emo estetikk. The Age of Colored Lizards musikk kan ses på som en homage til 80/90 talls indie/støypop/twee. Disse gutta har fingerspitzgefühl for sjangrene de hyller. Jeg siterer noen setninger fra min kollega Bent sin anmeldelse av Sofi Lofis plate «Buried» (2016), siden ordene passer perfekt på The Age of Colored Lizards også (har byttet bandnavnene, journ.anm.): «Du kan skyve bandet fra deg og fnyse: copycats. Eller du kan se det som en ære på vegne av originalen. Gjør du det siste, vil du kanskje høre at det ikke var så enkelt som førsteinntrykket tilsa. The Age of Colored Lizards er seg selv». Låta «Still Around» fremstår nesten som en omredigert versjon av «See Me» fra debut EP-en deres, men det er gjort med finesse. Håper flere oppdager dette bandet.

Shikoswe – I Wanne Be Right
Vi har gleden av å oppleve Shikoswe fra Ås live på Deichman 2. mai: Store spørsmål: Hva betyr kjærligheten? En mer en god grunn til å ta med en låt av henne i ukas ferske spor. «I Wanna Be Right» viser at vi har å gjøre med en artist som våger å skille seg ut, som mestrer utradisjonell låtskriving. Et enkelt gjentakende riff danner bakteppet for den lyse og behagelige stemmen hennes, slik at teksten får spille en hovedrolle. Slik gjør hun det på de fleste låtene på debut EP’en fra 2016», fra EP-anmeldelse: Shikoswe – «The Hour of the Body».

Havene – Feig
Bergens-duoen Havene har tydeligvis lyst å teste ut sammensmeltinger av flere stiler på debutsingelen «Feig». Stilmessig er låta en blanding av et slentrende og groovy uttrykk, malende elektronika, jazz-avstikkere, med egenartet vokal som topping. Det hele er satt sammen slik at lytteopplevelsen både blir spennende uforutsigbar og sømløs, med «riktig» produksjonen av Matias Tellez. Låta er utgitt på hans nye label Blanca Records, som før denne kun har gitt ut Young Dreams. Det lages mye ny, spennende musikk i hele landet, men bergenserne er noe for seg selv, de kommer stadig opp med nye vrier som svinger, som Havenes «Feig».

Alibiet – Tomme Tanker
Mer Bergen. Alibiet har spill inn låten selv og utgitt den på labelet Eticat. Enkel instrumentering, klokkeklare gitartoner, nedtonet komp og harmoniske koringer er ingrediensene. I tillegg er det hele «piffet opp» med Maylen Rustis forførende vokal. En varm låt som smyger seg varsomt innpå deg på deg og blir der.

Ugress – Dreamstroyer
Onsdag 25. april blir det en unik sjanse til å oppleve lyden av kunnskap i orkestral form på Deichman. Komponist og artist Gisle Martens Meyer, fra elektronikaprosjektet Ugress, har laget et konsertverk basert på lyden av bøker, papir, hyller og biblioteker: Atrophy In The Key Of Dreaming Books. I år kom Ugress sitt album «The Wrong Future». En fengslende og intens plate med dyster atmosfære og et tankevekkende konsept: Teknologien har tatt kontrollen over oss. Tekstrofene på «Dreamstroyer» (hør selv) og låttitler som «Better Living Through Algorithms og «Dead In A Dreamweb» taler sitt tydelige språk. Noe å virkelig ta inn over seg.

Syden – Mozambiqu / Les Pop Miserables
Syden består av 3 sørlendinger og en bergenser. De er ute med en 4 spors EP med tittelen «This Night Will Kill Us All». Låtene er spilt inn i Caliban Studios, produsert av Ruben Willem, mixet av Andreas K. Sandnes og mastret av Brian Lucey (Marilyn Manson, Ghost, Arctic Monkeys, Black Keys mfl.), noe som tilsier at lyden er bra, og lyden er bra. Første smakebit fra EP-en var låta «Got Nothing», som handler om en fyr som danser seg i hjel. Den energiske rock/stoner-light låta med deathpunk-skjær «Mozambiqu» må med på spillelista. Det samme må «Les Pop Miserables» der Syden spiller scandirock av godt kaliber.

Belle Sonder – Earlydrop
Belle Sonder er et halvt Odda, halvt Manchester band. Eirik Bøen Gravdal (Digvalley, som vi har anbefalt på bloggen tidligere) og Liam Cook. De er ute med en selvtitulert debut EP. Åpningslåten «Earlydrop» er en høypotent instumental blanding av støyrock og post-rock/shoegaze. Den mer rolige andrelåten «Purple» er hypnotiserende. Tredjelåta «Debaser» mikser gitarstøy med ambient og er like god som de to første, bortsett fra de enerverende, repeterende «gitar/elektro-loopsene» som avrunder låta. Siste låt «Deck» er en melankolsk poplåt som maner fram den rette stemningen. Belle Sonder har laget en EP de kan være stolte av.

Short Skirts – Blue Eyed Baby / Oh Mama
Vi har tidligere omtalt Short Skirts fra Trondheim sin singel «Blue Eyed Baby» i spalten musikalske sidespor: «Klisjéen om californisk sommer må hentes frem igjen; her er det varm lyd, behagelig fremdrift og vinden i håret. Musikkvideoen bidrar også til å skape den stemningen. En surfrocklåt som gjør deg glad til sinns». Låta er nå også å finne på det nye albumet til Short Skirts titulert «Flower Junkies», som ble sluppet fredag 13. april. En annen låt på samme plate er «Oh Mama», også utgitt på singel, en drivende scandirocker med drivende boogie mellomspill. Det er flere drivende låter på albumet, sjekk f.eks. «Few More Kicks».

I am K – I Come Alive
Vi kjørte låtpremiere på singelen «Stars» fra den nye plata «Humans» til kristiansanderne I am K. «Stars» er en kraftfull poplåt med tyngre elektroniske beats enn f.eks. deres andre singel «Lights Are Low». Det er trøkk i «Stars», samtidig er den fengende. Stikkordene for den nye plata «Humans» er også trøkk og fengende. Uttrykket er antisyntesen til «less is more». I så å si hver låt pøses det etter hvert på med fengende elektronisk skyts & gitarer, der aller bestanddelene får store nok rom å puste i lydbildet, som den harmoniske og dynamiske vokalen. I am K sin plate «Humans» inneholder mange låter med stort potensial til å appellere til mange, som «I Come Alive».

Dream Nails – Vagina Police
Feminist punkere fra London. Dette er skikkelig Revolution Girl Style Now ‘a la 2018! Spiller på Blitz 36th Birthday Bash! Ta turen!

 

 

Her kan du søke etter og låne musikk, bøker, tegneserier og noter i Deichmans katalog

 

Sjekk også:

Tidligere utgaver av «Ferske spor»

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.

Abonner

Oppgi din e-postadresse for å abonnere på dette nettstedet og motta varsler om nye innlegg via e-post.

Bli med blant 68 andre abonnenter