Søk Meny Lukk
Lukk
Av: Victor Josefsen Spillelister 30. april 2018

Ferske spor uke 17/2018

Liker du god pop, liker du Teenage Fanclub. Liker du Teenage Fanclub, liker du Restore To Past. Låta deres «Fanclub» henter åpenbart inspirasjon fra skottene, noe selvsagt tittelen indikerer. «Fanclub» er i noenlunde samme gate som Fanclubs «Start Again» fra 1997 (kunne valgt helt andre Fanclub-låter) med et skikkelig larger than life refreng. Her er ukas ferske spor.
Av: Rolf Andersen, Stian Bjørnsson Hope, Bent Inge Hvitstein og Victor Josefsen

Ty Segall – Fanny Dog (Royal)
Vi feirer at Ty endelig er å finne på Spotify med denne nye versjonen av en låt fra årets album «Freedom’s Goblin». Deilig laidback og soulfyllt, med et sound som er så klassisk amerikansk som det kan bli. Og så ser vi frem til konserten på Parkteatret i juni! (R.A.)

Post Animal – Tire Eyes
I den grad Post Animal er kjente er det nok først og fremst fordi Joe Keery spiller i bandet. Du vet, han som har det flotteste håret på TV i sin rolle som Steve Harrington i «Stranger Things». Men bandet leverer aldeles strålende musikk, en form for eksperimentvillig psykedelisk rock som står solid på egne ben. (R.A.)

Melvins – I Want to Hold Your Hand
Ja, det er en cover av The Beatles. Ja, det er Melvins. Man kan vel si at de gjør den til sin egen. (R.A.)

Sauropod – I Know Where You’ve Been
Sauropod låter umiskjennelig som seg selv på sin nye singel, men de er kanskje litt softere enn på førsteskiva? Dette er uansett en fin låt som lover godt for den nye EP’en de slipper i august. (R.A.)

 

Frynsete På Nervene – Egå seng
Husker du Ingenting? Gruppa fra Sandes som sang om om øl, sex og ga faen i det meste? Samma det egentlig, Frynsete På Nervene kjører noe av den samme stilen, hverdagslige tekster med humor, mye humor, tufta på klassisk hardrock av den gode sorten; les: Thin Lizzy, Judas Priest og AC/DC. «Egå seng» har den liflige strofen: «Gjekk jo på ein kjempekræsj/Føle meg som ein udedass» å by på. Du trenger ikke være fra Rogaland for å like dette, men som Stavangermann i Osloeksil er det en fryd å høre på. (S.B.H.)

 

Ganser – Avoidance
Kjapt og passe grumsete, med tung bass, uryddige gitarer og slækk vokal. En av mange knakende kule låter på det ferske albumet «Odd Talk». (B.I.H.)

Virkelig – Storbyangst
Unggutta fra Bodø har sluppet en ny singel fra det kommende debutalbumet «Lykke til i livet». De har funnet oppskriften på fengende poprock, med riff som fester seg og et stort lydbilde. Da er det bare å kjenne på storbyangsten mens vi venter på albumet. Virkelig – Ballettdanseren. (B.I.H.)

Marthe Valle – Alarm
Vi beveger oss enda litt lenger nord, og finner urolige og mystiske toner fra Harstad på denne første singelen fra Valles kommende album, med tittelen «RO/URO». Den gir følelsen av å stå på land og se ut over et piskende hav, uten helt å vite om bølgene vil komme og slå deg over ende på svaberget. Hun sier dette selv om låten: «For meg handler denne låta om letingen etter kjernen i oss, inkludert det mørket vi alle har. Av og til trenger vi kanskje å føle på en slags alarm-tilstand av at alt det ytre tar over, for å klare å finne tilbake til den innerste stemmen, til tross for at vi ikke alltid liker alt den sier». (B.I.H.)

 

Restore To Past – Fanclub
Liker du god pop, liker du Teenage Fanclub. Liker du Teenage Fanclub, liker du Restore To Past. Låta deres «Fanclub» henter åpenbart inspirasjon fra skottene, noe selvsagt tittelen indikerer. «Fanclub» er i noenlunde samme gate som Fanclubs «Start Again» fra 1997 (kunne valgt helt andre Fanclub-låter) med et skikkelig larger than life refreng. Låtskriver Kristian Romsøe forteller derimot at låta i utgangspunktet var tenkt som en enkel rett fram poplåt à la Teenage Fanclub, men det ble ikke helt sånn, og beskriver låta som slags blanding av Big Star, Jahn Teigen og Kjell Vidars. (V.J.)

Teenage Fanclub – Start Again
Siden jeg nettopp brukte denne som referanse sniker den seg med på spillelista. På denne singelen ble også de skotske kollegene The Pastels covret. En fin versjon av popklassikeren «Nothing to Be Done» fra ’89, med Norman Blake i duett med Pastels Katrina Mitchell – som for øvrig ikke var med under originalinspillingen. Noe derimot Blake var, den gang som bakgrunnsvokalist. (V.J.)

The Pastels – Nothing to Be Done
Jeg hekter likesågodt også på originalen til de legendariske anorakk-popperne The Pastels fra Glasgow, klassikeren «Nothing to Be Done» fra plata «Sittin’ Pretty», 1989. (V.J.)

The Sideways – Isle of You
Det strømmer på med gode norske låter i 2018, som i fjor og forfjor. En av disse gode låtene er The Sideways «Isle of You». Vår anmelder sier at The Sideways byr på nordmørsk indiepop av internasjonalt format i anmeldelsen av debutplata deres. «Isle of You» er første smakebit på det nye albumet som slippes i høst og dette er virkelig god 90s indie dyppet i 60s pop. The Sideways’ beste låt så langt. (V.J.)

Avind – Du kan bruke mørket innafrå til lys
Tredje singel ut fra Avind sin kommende plate «Evig blenda», som kommer 25. mai på Snertingdal Records. Jeg har omtalt de de to første singlene, «Dumring» og «Evig Blenda», i positive ordelag tidligere. «Du kan bruke mørket innafrå til lys» spretter avgårde på iørefallende twee-vis, melodiøs og varm. Avind har virkelig slått sine twee-kronblader ut i full med årets tre singler. (V.J.)

Yodude/Heybro – Sement
I fjor ga Yodude/Heybro ut dobbeltsingelen «Mer»/»Erik 1» & singelen «Støy» som falt i smak og som du kan lese om her. «Sement» er den nye singelen, utgitt på Mother Likes It Records, som har superb Brut Boogaloo i stallen. Jeg liker alle låtene Yodude/Heybro har gitt ut, men «Støy» og den nye singelen «Sement» er høydarne. «Sement» er en slående og samtidig melodiøs fengende indie/pop/rock-låt med en gnistrerende gitarsolo som utmerker seg. (V.J.)

Label – Summer Went Wrong
Det er et år siden forrige singel og i 2016 kom plata «Oslo So Slow», som fikk strålende mottakelse av oss. «Summer Went Wrong» plasserer seg ledig og lettbent blant låtene på den plata. Dette er musikk for døsige sommerdager i en hengekøye, viftende med tærne i takt med gitarpopen til Label. Det oser god sommer-feeling av låta, selv om teksten er av det bittersøte slaget. (V.J.)

Alphie – Make My Day
Alphie består av skoleflinke folk, medlemmene har bakgrunn fra Norges musikkhøgskole. Som på deres første singel «Silent Song» viser Alphie igjen med tredjesingelen «Make My Day» at de kan male frem stemninger. Låta handler om å se tilbake på de gode minnene og de små øyeblikkene som lyser opp dagen. Igjen, vel utført oppdrag av flinkisene i Alphie. Lytt også på Alphies andre singel «Story». (V.J.)

Svømmebasseng – Gjennomsiktlig
Enda en lett og luftig låt fra Svømmebasseng, i grenseland mellom klubb og radio, som vår skribent sa det i anmeldelsen av Svømmebassengs EP «Bli Med « fra 2016. Jeg liker også teksten til låta. «Gjennomsiktig handler om å se gjennom lagene mennesker maskerer seg med. Hvordan usikkerheten i menneske lett fører til jåleri, og hvordan man i møtet med usikkerheten og jåleriet ser seg selv spille med, for å unngå å ta et oppgjør med personen man møter. Det er enklere å la noen spille sin egen hovedrolle enn å definere den selv», forteller vokalist og låtskriver Lars Aksel Sandbakken. Svømmebasseng – «Fløte». Klubbøya 2016 – Svømmebasseng på Dattera til Hagen. (V.J.)

Hanne Kolstø – Greinene (Pow Pow Remix)
Denne remixen er også i grenseland mellom klubb og radio. I januar kjørte vi videopremiere på «Greinene». En veldig fin video til en veldig fin låt, som er mer beats/R&B-orientert enn mye av det hun har gjort tidligere. «Greinene» (Pow Pow Remix) beveger seg nesten – bare nesten – over i et slags tropisk house-parti på refrenget og egner seg godt for våren og sommeren. Kul remix. De neste låtene som får en overhaling er «Ikkje rør» den 25.05. og «For nær» 22.06. – disse er også remixet av Pow Pow. Deretter slippes «Stein/saks (Ost & Kjex Remix)» 20.07. (V.J.)

Norgez Bank – Springtime In Belsen / Nordens Paris / «Tromsø Brenn
Fucking North Pole Records har gitt ut vinylplate (hvit) med det klassiske Tromsø- pønk/nyveiv-bandet Norgez Bank med tittelen «Samfunnets tjenera, som er en samling av alle studioinnspillingene til Norgez Bank i perioden ´80-81 og er faktisk debutplata deres. En begivenhet vi feirer med å ta med hele 3 legendariske låter i ferske spor uke 17/2018. Jada, vi er litt sent ute, da siste ferske spor allerede er ute, men bedre sent enn aldri! «Springtime In Belsen» er opprinnelig utgitt på EP’en «Life Of Rian!» fra 1980, regnet som den første den første pønk-/nyveivsingel fra Nord-Norge. «Nordens Paris» er fra samme EP. «Tromsø Brenn», opprinnelig utgitt i 1981, er Norgez Banks versjon av The Clashs klassiker «London Burning». De 3 låtene jeg har valgt er altså utgitt tidligere, men du kan høre tidligere ikke utgitt spor på bl.a. Spotify + vinylen da. Med denne utgivelsen følger en DVD med bandets egne opptak fra 1980/81. Utrolig kult at en Norgez Bank-samler er blitt ugitt! Jeg får omtrent samme wow-følelelse som når The Tables-samleren «The Tables ‎– Wonderland – The Greatest Adventures 1988 – 2003» kom i 2016. Riktignok er det ujevn låt-kvalitet på «Samfunnets tjenera», men utgivelsen er en viktig dokumentasjon av pønken i Tromsø tidlig på 80-tallet. Deichman har bestilt hele herligheten, så etter hvert kan du komme til oss og lytte på plata på vår vinyl-lyttestasjon. Velkommen!

 

 

 

Her kan du søke etter og låne musikk, bøker, tegneserier og noter i Deichmans katalog

 

Sjekk også:

Tidligere utgaver av «Ferske spor»

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.

Abonner

Oppgi din e-postadresse for å abonnere på dette nettstedet og motta varsler om nye innlegg via e-post.

Bli med blant 72 andre abonnenter