Søk Meny Lukk
Lukk
Av: Victor Josefsen Spillelister 20. juni 2018

Ferske spor – uke 24/2018

«Skjømming» er første singel fra Ingeborg Oktobers andre plate «Skjømmingsboka» som slippes til høsten. Behagelige toner rundt en tekst som beveger seg inn i det hun selv beskriver som den mest personlige låten hun har laget hittil. Her er ukas ferske spor.
Av: Bent Inge Hvitstein, Geir Qviller, Rolf Andersen og Victor Josefsen

Ingeborg Oktober – Skjømming
Behagelige toner rundt en tekst som beveger seg inn i det hun selv beskriver som den mest personlige låten hun har laget hittil. Hun sier videre om låten: «ordet skjømming, som er beslektet med ordet skumring, bærer med seg en lengre nordnorsk tradisjon. «Å sitte skjømming» er å ikke tenne lys før det har blitt fullstendig mørkt ute. Jeg tror mange opplever nettopp det å ikke tenne lys før det har blitt mørkt i livet». (B.I.H.)

I´m Kingfisher – The Best Forgettable Act
Svenske Thomas Denver Jonsson ga tidligere i vår ut albumet «Transit» (egen sak kommer senere i uka). Denne låten er ikke med der, men er høyst representabel for det du kan høre på albumet. Gitardrevet og stemningsfullt, med en melodi som bukter seg uforutsigbart gjennom et sparsommelig instrumentert lydlandskap. (B.I.H.)

Boy Azooga – Loner Boogie
Det er en liten stund siden denne ble sluppet som singel, men siden Boy Azooga nå har sluppet sitt første fulle album trekker jeg den frem igjen. Det er alt for få som har hørt den! Boy Azooga er kule, funky, dansbare og har indie-kredibiliteten i orden. Plata «1, 2, Kung Fu» er akkurat så bra som tittelen antyder. (R.A.)

Surgeon – The Vibratory Waves of External Unity
Dansbar tekno fra Surgeons flotte nye album «Luminocity Device» på Dynamic Tension. Deilige strukturer og variasjoner gis tid til å bygge seg opp til transetilstander. Han kommer til teknoteltet på Sommerøya i år fredag 17/8! (G.Q.)

Alice Boman – Heartbeat
Hypnotiserende. Som på Alice Bomans konsert på by:Larm for tre år siden skaper musikkens tilstedeværelse en effekt som får tankene til å gli mot bandet som spiller på utestedet i tv-serien Twin Peaks. Se video. (V.J.)

Dagens Ungdom – Hundre prosent
Det er fem år siden sist Dagens Ungdom ga lyd fra seg på singelen «Nedi havet». Låta «Hundre prosent» er mer ren og direkte pop med klare melodier og gitarer uten vreng fra den nye plata «Lite å gjøre». Dette er lyden av hektende 80-talls pop-estetikk assistert av tweepop i Dagens Ungdoms egen og lett gjenkjennelige karakteristiske sound og særegne tekstunivers. En av årets beste sommerpoplåter. (V.J.)

The 99th Floor – Sykle gjennom byen
Enda en bra sommerlåt. I 1988 ga The 99th Floor ut den glemte perlen av en plate, «Little Painkillers». I 2018 er de tilbake med singelen «Sykle gjennom byen». (V.J.)

Xylouris White – Daphne
Lavmælt, intenst og magisk, en blanding av gresk folkemusikk, jazz og en touch av rock. Enkelt instrumentert, med lutt/vokal (Giorgos Xylouris) og trommer (Jim White). Låta er hentet fra den siste skiva deres «Mother» som kom ut på Bella Union tidligere i år. (G.Q.)

The KVB – Above Us
Herlig nostalgisk, metallisk og fuzzy i vel gjennomført elektronisk shoegaze. De har flere utgivelser på samvittigheten, så for de som er ukjent med bandet er det bare å fordype seg i gammel moro. (The KVB spiller på Revolver 12.-13. november, red.anm.) (B.I.H.)

Deafheaven – Canary Yellow
OK, over 12 minutter Deafheaven i én låt. Det kan vi like! Fra den rolige starten og gjennom vekslende partier med alt fra ekstreme løp med dobbeltpedal til himmelsk deppekoring i nesten power ballad-stil er dette Deafheaven på godt og vondt. Mye vondt. På en god måte. (R.A.)

Los Fabulosos Cadillacs – l Genio del Dub
Los Fabulosos Cadillacs må være et av tidenes mest innflytelsesrike rockeband i den latinske verden, skriver Kent Erlend Horne i den brillelfine saken Vinyl Junky (London, Argentina) 1996. «El Genio del Dub» fra 1987 har lenge vært genierklært allemannseie i denne delen av verden, fortsetter han. I 2018 er den også «allemannseie» på Deichman. (V.J.)

Orions Belte – Atlantic Surfing
De har laget et variert lydlandskap over syv og et halvt minutt, der det kun er instrumentene og det du selv legger til bak lukkede øyelokk som farger verden. Dette er singel nummer to fra det kommende albumet «Mint». (B.I.H.)

Eartheater – Inkling
Skitne og sakte beats med klagende kvinnevokal. En stemningsfull liten perle av en Portishead-kloning fra det spennende nye albumet «IRISIRI» som nettopp har blitt sluppet på alltid interessante PAN. (G.Q.)

Einar Flaa – So Called Friends
«So Called Friend» handler om vår egen rovdrift på planeten, om skjev fordeling og om hvordan de som har mest verner om rikdommen sin. Om du får med deg budskapet eller ei, er dette en fin Neil Youngsk låt fra Einar Flaa sitt kommende album. Spilt inn i låven på Klåstad gård i Larvik. (V.J.)

The Nika Riots – Hanged, Drawn & Quartered
Samme her, om du får med deg det «politiske» budskapet eller ei, er «Hanged, Drawn & Quartered» en velklingende melodiøs hardcore/screamo-hybrid med energi og trøkk. Se video (med lyrics). (V.J.)

Henry Chinaski & The Weak – Rubber Peeling
«Rubber Peeling» med Henry Chinaski & The Weak lever mer eller mindre sitt eget gode liv i 60s garasjerock/psykedelia-sfæra. (V.J.)

The Dogs – Lie to Me
The Dogs er ute med dobbelt-singelen «We Were Made Out Of Loss»/«Whatever Your Dreams Are» på 7″ vinyl. Den første fra årets plate «The Grief Manual», den andre et tidligere uutgitt spor fra albumets innspilling, altså et helt ferskt The Dogs-spor. Jeg velger likevel en annen låt fra «The Grief Manual» til denne ukas ferske spor, avslutningslåta «Lie to Me». En combo av The Stooges og garasjerock med svinbra refreng. En låt som bør bli spilt på Kvegpels hver uke. (V.J.)

Hoggormsafari – Distraher meg
Det er en kunst å skrive fengende poppunk, en genre som oversvømmes av middelmådige band, men det finnes flust av gode poppunk band også. Med «Distraher meg» viser Hoggormsafari at de behersker kunsten å skrive fengende poppunk eller gladpønk (som de kaller det selv). «Distraher meg» er høydaren på deres ferske EP «Kritikerost», med deilig og herlig sound på gitarene til å begynne og som gjentas utover i låten. (V.J.)

Equiknoxx – Plantain porridge
Eksperimentell og elektronisk dancehall. Låta er fra deres første langspiller som kom ut på DDS i januar,»Colón Man». (G.Q.)

Deadbeat – Gudrun
Hypnotisk og deilig dub techno med Gudrun Gut på vokal fra den nye skiva «Wax Poetic for This Our Great Resolve». Utgitt på BLKRTZ. (G.Q.)

The Cramps – Goo Goo Muck
Legendariske Nick Knox, trommisen i legendariske The Cramps, er død (RIP). Nick Knox spilte i The Cramps fra 1977 til 1991, og bidro på de fire første platene. The Cramps gjorde flere knalle covere av obskure låter som Ronnie Cooks «Goo Goo Muck», sluppet i 1965. (V.J.)

Farväl till Æ (album) – Stefan Sundström – Gammalt Regn / Ingeborg Oktober & Henriette Stoltenberg – La det vær med det / Dan Fägerquist feat Malin-My Wall – Låt alla gamla drömmar dö
Æ, eller Erling Ramskjell som han heter, har lagt av seg artistnavnet Æ. Det ble markert med en siste Æ-skive, «Farväl till Æ», en samling med utøvere som gjør følelsesladete versjoner av låter han ga ut fra «Voksensløvsinn» i 2008 og utover. Blant de som gjør coverversjoner er Stefan Sundstrøm, Mari Boine, Dan Fägerquist feat Malin-My Wall, Klish, Vanja Renberg & Philip Fritz og mange flere. Jeg kunne nesten valgt hvilken som helst låt fra plata, da alle er bra, men velger Stefan Sundstrøm, Dan Fägerquist feat Malin-My Wall og Ingeborg Oktober & Henriette Stoltenberg sine betagende coverversjoner.

 

 

Her kan du søke etter og låne musikk, bøker, tegneserier og noter i Deichmans katalog

 

Sjekk også:

Tidligere utgaver av «Ferske spor»

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.

Abonner

Oppgi din e-postadresse for å abonnere på dette nettstedet og motta varsler om nye innlegg via e-post.

Bli med blant 69 andre abonnenter