Søk Meny Lukk
Lukk
Av: Victor Josefsen Intervjuer 21. juni 2018

Gustav Jørgen Pedersen (Spurv) – 5 om bøker og musikk

Fy f…for en plate, pretensiøs som f…, men så bra!, utbrøt min skribent-kollega Rolf Andersen her om dagen etter å ha lyttet på den nye Spurv-plata «Myra» atter en gang. Og undertegnede har brukt ordene «storslagen», «stemningsfull» og «markant» om samme plate. Så vi måtte bare invitere noen fra Spurv til vår intervjuserie: 5 om bøker og musikk.
Av: Victor Josefsen / Foto: Lars Opstad. Gustav Jørgen Pedersen til venstre.

1) Hva er det siste du leste?

– Holder på med å lese Heideggers såkalte svarte hefter, en serie med tekster og notater han skrev på fra begynnelsen av 30-tallet til langt etter krigen. De har ført til et enormt rabalder siden de ble gitt ut i 2014, ettersom de synliggjør Heideggers idiosynkratiske og uforståelige antisemittisme innimellom hans filosofiske virke. Men når det er sagt er det også mye annet på spill her, og heftene er på mange områder interessante supplement til de tidligere publiserte tekstene.

2) Hvilken bok ville du laget soundtrack til, og hvorfor? hvordan skulle det vært?

– Kanskje Hamsuns «Pan» eller «Men livet lever»? Ikke det at bøkene trenger noe lydspor, men de er så flotte at det kunne være spennende å dykke ned i dem igjen og forsøke å lytte til hva slags musikk som slumrer mellom linjene. Musikken ville nok blitt mer nedtonet enn «Myra», men hvem vet?

3) Hva er din favorittbok?

– Er det ok med en triologi? I så fall blir det igjen Hamsun og hans August-trilogi: «Landstrykere», «August» og «Men livet lever». En langstrakt fortelling om moderniseringens inntog i Norge, natur og by, amerikareiser og vanskelig kjærlighet, teknologiske fremskritt og de bokstavelig talt dyptpløyende forandringene det fører til i en liten nordlandsbygd. Vakkert, mektig og sårt slik bare Hamsun kan skrive. Det blir ikke bedre enn det.

4) Hva er ditt favorittalbum?

– Omtrent umulig å svare på, men det blir kanskje ikke helt feil å trekke frem GY!BEs «Slow Riot For New Zero Kanada». Men jo, det er jo en EP. Så da blir det Ulvers «Shadows of the Sun». Mørkt, vakkert og dystert. Som en venn av meg sa: «Albumet høres ut som et eneste langt sukk.»

5) Hvis du skulle startet et band med en forfatter, hvilken ville det vært?

– Om vi kan velge fra øverste hylle (og samtidig ungå å lage en liste av døde, hvite, mannlige nazisympatisører), så ville det vært kult å samarbeidet med Aina Villanger. Hun har gitt ut er par særs ambisiøse bøker og det ville vært interessant å lage musikk med henne!

 

 

Her kan du søke etter og låne musikk, noter, tegneserier og bøker i Deichmans katalog

 

5 om bøker og musikk

 

Mer Spurv

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.

Abonner

Oppgi din e-postadresse for å abonnere på dette nettstedet og motta varsler om nye innlegg via e-post.

Bli med blant 45 andre abonnenter