Søk Meny Lukk
Lukk
Av: Victor Josefsen Spillelister 4. september 2018

Ferske spor uke 35/2018

Thomas Dybdahl skriver følgende på facebook om tittelsporet «All These Things» fra albumet som kommer 12. oktober: «All These Things er min personlige favoritt fra albumet! Sangen ble skrevet med Lera Lynn og spilt inn i Sunset Sound på en utrolig varm dag i fjor juni. Jeg håper virkelig at du liker det!» Ja, jeg liker det! En låt av ypperste klasse. En stemningsladet låt med skikkelig groove og bluesfragmenter, og med Dybdahls hviske-raspende stemme i sentrum. Fantastisk produksjon. Ikke så rart, da den er produsert av Larry Klein. Tight komp, ikke så rart da det er litt av noen musikere som er med her. Fantastisk låt, rett og slett.
Av:  Victor Josefsen og David Jønsson

Thomas Dybdahl – All These Things
Thomas Dybdahl skriver følgende på facebook om tittelsporet «All These Things» fra albumet som kommer 12. oktober: «All These Things» er min personlige favoritt fra albumet! Sangen ble skrevet med Lera Lynn og spilt inn i Sunset Sound på en utrolig varm dag i fjor juni. Jeg håper virkelig at du liker det! Ja, jeg liker det! Det er en låt av ypperste klasse. En stemningsladet låt med skikkelig groove og bluesfragmenter, og med Dybdahls hviske-raspende stemme i sentrum. Fantastisk produksjon. Ikke så rart, da den er produsert av Larry Klein. Tight komp, ikke så rart da det er litt av noen musiker som er med her, les her. Fantastisk låt, rett og slett. (V.J.)

Orions Belte – Joe Frazier
Skikkelig groove og bluesfragmenter er  to av bestandelene på denne låta også, pluss psykedelia og mye annet. «Joe Frazier» er den nye låta fra den kommende plata «Mint», som slippes 14. september. Den første singelen «Atlantic Surfing» hadde vi med på vår spilleliste her. I pressemeldingen står det at «Joe Frazier» bl.a. er inspirert av at Joe Frazier slo Muhammad Ali i ‘Fight of the Century’ i 1971. Samme presseskriv spør: Klarer du å høre det for deg? Nei, egentlig ikke, men kul låt. (V.J.)

Kiss Kiss King Kong – Be Gone
Trioen Kiss Kiss King Kong er basert i Bergen og er hjertebarnet til Einar Olsson, Morten Mjørlaug og Eirik Utne – alle kjent som bakmenn og ringrever i band som Casiokids, Real Ones, Good Time Charlie og Herr Nilsson. Jeg hadde aldri hørt om dette «hjertebarnet» før jeg lyttet på denne singelen, en singel som gir assosiasjoner til The Who og Motorspycho jf. pressekrivet til Apollon Records, men det blir for enkelt å henge låta på de to knaggene. For King Kiss King Kong smetter stadig inn nye delikate elementer i denne velproduserte låta, og gjør det vanskelig for eventuelle surmagete kritikere å arrestere dem for å være nok et rip-off-band. Låta er episk og drivende, og rommer deilige melodiske «avstikkere», gnistrende gitarer og orgel-tepper som fargelegger, alt forent og perfeksjonert. Kiss Kiss King Kong er klare med sitt andre album 12. oktober. «Be Gone» er teaseren. Jeg ble i hvert fall ikke mindre spent av dette. Må sjekke det andre de har gitt ut nå. (V.J.)

Razika – «Oslo» og «Vondt i hjertet»
Razika, bergensband dette også, har signert med Jansen Records og slipper ny singel med tittelen «En sjanse til» 7. september. Produsert av allstedsnærverende Matias Tellez, som ikke har jobbet med Razika siden deres debutplate «Program 91» i 2011. Tre år har gått siden forrige plate «Ut til de andre», som bl.a. inneholder gutsy, superfengende og innbydende «Faen ta deg». Til denne ukas ferske spor velger jeg hitene «Oslo» og «Vondt i hjertet», som Razika framførte med fynd og klem på by:Larm for fem år siden. Vi tok bilder av konserten, men rakk dessverre aldri å anmelde konserten den gang, så selv om låtene ikke er ferske, er omtalen av by:Larm-konserten blodfersk. Hepp, hepp! (V.J.)

Sauropod – Ripping
Oslo-bandet Sauropod fortsetter med sin egen vri på comboen Nirvana/Pixies med singelen «Ripping» fra den nye selvtitulerte 4-spors EP’en deres. «Ripping» er potent og melodiøs med poengtert snert i tekst vokal. Les om teksten her. En av låtene fra denne EP’en, «I Know Where You’ve Been», har vært med i ferske spor tidligere. Mer Sauropod. (V.J.)

Dylan Mondegreen – The Best Thing
I ferske spor for noen måneder siden var Dylan Mondegreens «A Place In The Sun» med. En låt med symfonisk anslag eller kammerpop, en smektende låt med utpreget varme i uttrykket, både i vokal, akustisk gitar og arrangement. «The Best Thing» er også en låt med utpreget varme i uttrykket og med nikk til twee/indie, som The Pastels og Belle and The Sebastian. Sommeren er snart slutt, men Dylan Modegreen og Maria Due får den til å vare litt lenger. (V.J.)

Kristian Kaupang – Den følelsen
Kristian Kaupangs låt «Den følelsen» har også utpreget varme i uttrykket. Hvis du på forhånd har bestemt deg for at du ikke liker visepop på norsk, så vil kanskje denne låten få deg til å forandre mening. 7. september slippes singelen og samme måned er albumet ute. (V.J.)

Olivers Army – Skylde på
Dette Harstad-bandet er ukjent for de fleste i Oslo og Østlandet for øvrig, men de var kjent i new wave/synt-miljøene Harstad og Nord-Norge på 80-tallet. Bandnavnet er «hentet» fra Elvis Costellos «Oliver’s Army» (1979). I fjor gjorde Olivers Army comeback, og i år har de sluppet tre singler. Da jeg var på ferie i Nord-Norge i sommer spilte Radio Harstad ofte deres siste singel «Skylde på», en fengende og dynamisk låt med fundament i 80-tall new wave, både i komp og stemning. Anbefaler også de to andre singlene «1000 vindu» og «Tralala». (V.J.)

The Cameltoes – Dama Ronka Åsså
Mer Nord-Norge. The Cameltoes, som ble dannet i Kabelvåg, spiller nordnorsk pønk. Dette er skitten pønk – i ordendes betydning. Attituden er ett hundre prosent til stede. Utgitt på Robert Dyrnes’ Fucking North Pole Records, som bl.a. har utgitt «Bærre På Jævel» nordnorsk pønksamlerne (Vol 3.) og Vol 4.). Plateanbefaling: Norgez Bank – «Samfunnets tjenera» (Fucking North Pole Records, 2018). (V.J.)

Rancho Relaxo – I Want You
Rancho Relaxo, med base i Møre og Romsdal, har gitt ut flere plater siden oppstarten i 2003. Nå har de laget to psych rock låter med titlene «Mouth» og «No Shadow no Soul»
til deres nye plate, disse er foreløpig ikke på Spotify, men er lagt ut på YouTube. Vi velger derfor en annen låt til spillelista, fra plata «Happy Friday Experiment» (2011), som gruppa prøvde å få ut på vinyl (kun utgitt på CD og strømming), men dessverre var det ikke nok penger i potten til å realisere vinylutgivelsene meldte de nylig på fjesboka. I likhet med The Jesus and Mary Chain (de har covret «On the Wall») og Spacemen 3 opererer Rancho Relaxo i sin helt egen sfære (les mer i musikalske sidespor – uke 40/2017). Vi må spole tilbake. Igjen: Rancho Relaxo. (V.J.)

Wooden Shjips – Staring at the Sun
Mer god psych rock med Spacemen 3 vibber. Wooden Shjips er fra San Francisco. (V.J.)

Lydia Laska – Teslicity, Baby!
«Teslicity, Baby!» er første smakebit fra Lydia Laskas andre plate «Ego Death» som slippes 5. oktober, oppfølgeren til «Krankenhaus» utgitt i 2010. Deres første album på 8 år, altså. Lydia Laska har mer eller mindre holdt det gående siden 2002 og debuterte med EP’en «White Trash Attack» i 2006, så fulgte to EP’er til før debutplata. «Teslicity, Baby!» er produsert av Emil Nikolaisen og andre kjentfolk bidrar, bl.a. Ådne Meisfjord. På denne låten har Lydia Laska den samme fuck you attituden som Jesus and Mary Chain, Royal Trux og Velvet Underground, utøvere de har mye til felles med. Lydia Laska nevner da også de to siste som referanser. Låta innehar den samme herlige tilbakelente, slentrende grooven og nerven som disse bandene, det er tilbakelent, men groover som bare det. Etter hvert går Lydia Laska mer mot psykedeliske, eller psych rock, om du vil, særlig mot slutten av låta. En gjennomført låt som treffer midt i nytelsessenteret uavhengig av ditt forhold til referansene nevnt her. (V.J.)

Royal Trux – Morphic Resident
Tar denne med siden jeg nettopp brukte Royal Trux som referanse i omtalen av Lydia Laskas nye singel. Gromlåt! (V.J.)

Outer Limit Lotus – Everything Ends Too Soon
Outer Limit Lotus, som har gjort support-jobber for bl.a. Tuxedomoon, har sluppet første singel og video fra den kommende plata. Musikalsk beveger Outer Limit Lotus  seg i noenlunde samme landskap som Mayflower Madame, for å bruke en norsk referanse. Stemningen er cluet i Outer Limit Lotus sitt mørke univers, og suggerende post-punk/goth/psykedelia er bærebjelken. Outer Limit Lotus behersker alle elementer fra disse musikkformene like godt, og denne singelen skjerper interessen for plata som er på vei. (V.J.)

Fay Wildhagen – New Again
En flott og ladet låt som virkelige viser hva som foregår inne i Fay Wildhagens klangfulle hode. Avslutningen er storslått, nærmest majestetisk, «New Again» er et perfekt lydspor til kalde, høstvinder. 21. september kommer nytt album. «New Again» er første smakebit. (V.J.)

Charlotte & Thieves – The Machine
Her siterer jeg like så godt fra presseskrivet: The Machine er en lovende forsmak på den kommende EP`en til Charlotte & Thieves, bosatt i Oslo. Singlen tar utgangspunkt i et lite og varmt lydbilde, men vokser seg større og har en følsom nerve gjennom låten. Teksten handler om den kvinnelige karakteren «The Machine», en kvinne med store artistiske kvaliteter, men som lærer seg å gjøre en ”maskins” arbeid. På mange måter maler det et bilde av det samfunnet vi har i dag. Teksten tar for seg spørsmålet om hvorfor vi legger skjul på eller undertrykker våre kreative og artistiske sider. (V.J.)

 

Company Ink – Crew
En real kickstart på min liste denne uken. Trondheimsbaserte Company Ink består av Daragh Wearen Murphy og Axel Olsen. «Crew» er en spretten poplåt som virkelig setter seg i øregangene. Et spennende nytt bekjentskap! (D.J.)

Mac DeMarco – Honey Moon
Mac på japansk? Jepp! Det nydelige plateselskapet Light In The Attic har igangsatt en serie der kjente artister covrer sine viktigste inspirasjonskilder. DeMarco har da valgt ut «Honey Moon» av Haruomi “Harry” Hosono (som er helt topp, sjekk ut han!). Sjarmerende og nedpå, sånn som bare Mac kan. (D.J.)

Frøkedal – David
Endelig ser albumet «How We Made It» dagens lys. Og albumet er kjempefint! «David» ble sluppet som en singel tidligere i sommer, og står fremdeles som et av de sterkeste kuttene. Sommerlig og florlett, men samtidig med en melankolsk undertone, med Frøkedals Nico-esque vokal. (D.J.)

girl in red – 4 am
Marie Ulven fortsetter å imponere oss. «4 am» er nok et eksempel på Ulvens låtskriverteft, en 2-minutters lo-fi gullklump som setter store forhåpninger til et kommende album. (D.J.)

The Northern Belle – You’re Gonna Leave
Det syder og koker i norsk country, hvis du ikke visste det. The Northern Belle er et av flaggskipene og «You’re Gonna Leave» viser med god grunn hvorfor. Låten er sylfrekt produsert og er et skoleeksempel på hvordan en twangy poplåt skal skrives. Se opp for albumet «Blinding Blue Neon», som slippes på Vestkyst Records 12. oktober. (D.J.)

 

 

Her kan du søke etter og låne musikk, bøker, tegneserier og noter i Deichmans katalog

 

Sjekk også:

Tidligere utgaver av «Ferske spor

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.

Abonner

Oppgi din e-postadresse for å abonnere på dette nettstedet og motta varsler om nye innlegg via e-post.

Bli med blant 67 andre abonnenter