Søk Meny Lukk
Lukk
Av: Victor Josefsen Anmeldelser 7. september 2018

Plateanmeldelse: Goblin – «Suspiria» (Cinevox, 1977)

Artist: Goblin

Album: «Suspiria» (1977)

Plateselskap: Cinevox

Tekst: Knut Tore Abrahamsen

Italiensk skrekkfilm fra 1970-årene er kanskje ikke det folk flest kjenner best til, men det ble laget en del av den typen og en viktig regissør var Dario Argento med bl.a. filmene «Profondo Rosso» (1975) og «Suspiria» (1977).

Grunnen til at jeg trekker fram disse filmene er den meget originale filmmusikken som ble laget til disse filmene. Filmmusikken ble laget og fremført av den italienske gruppa Goblin, som nesten er blitt et kultband å regne og som har fans på tvers av sjangere. Italia har jo rike tradisjoner når det gjelder å lage god filmmusikk, jeg tenker da spesielt på Ennio Morricone, men Goblin er intet unntak.

Goblin begynte som et progressivt rockeband under navnet Oliver men skiftet navn til Cherry Five og utgav et selvtitulert album i 1975. Denne plata er verdt å sjekke ut.
Samme år startet de et samarbeid med komponisten og jazzmusikeren Giorgio Gaslini om filmmusikken til «Profondo Rosso», nå under navnet Goblin. Filmmusikk ble fra nå av Goblins hovedgeskjeft.

 

Denne saken er tidligere publisert på, Stavanger bibliotek og kulturhus sin blogg.

 

Dario Argento, Goblin og giallo

Tekst: Victor Josefsen & Thomas F

Dario Argento er mannen bak filmer som «Tenebre», «Suspiria» og «Opera». Inspirert av Mario Brava og italienske krimpocketbøker debuterte Argento i 1970 med «The Bird with The Crystal Plumage», som du kanskje fikk med deg på Kinoteket på Deichman Hovedbiblioteket i 2013.

Med nyskapende kamerakjøringer, glorete fargebruk og sjokkerende drapsscener videreførte han den italienske giallo-sjangeren. Den unge regissørens evne til å skape grufull estetikk ble raskt hans varemerke, og hans eksentriske framtoning ga ham kultstatus blant horror-fans verden over.

I Dario Argentos «Suspiria» kan du oppleve farger, følelser og skjelsettende filmmusikk. Italiensk horror opererer i et annet univers enn sine amerikanske motstykker, og filmmusikk er noe de kan, spesielt horrofilmmusikk – og aldri er det bedre enn når Dario Argento sitter i regissørstolen.

Dario Argentos filmer er som fargesprakende drømmereiser anført av et hypnotiserende soundtrack. Argentos intensjon er ikke å drukne publikum i blod, men å gi dem en opplevelse av estetikk og atmosfære. Musikken utgjør noe av kjernen i disse filmene. Soundtrackene står i skarp kontrast til de groteske bildene som flimrer over filmlerretet.

 

 

Det makabre tonesettes av et innsmygende, fengende og skremmende uttrykk. Sjokk og skjønnhet i en og samme opplevelse. I «Deep Red» var musikken en av grunnene til at filmen ble en suksess, og soundtrack-albumet toppet italienske hitlister det året. Goblin, som også kalte seg The Goblins, sto for musikken, og står også for musikken i «Susperia».

Dette er en småredigert versjon av saken som er tidligere publisert her.

 

Goblin – «Suspiria» (40th Anniversary Reissue)

 

I 2017 ble det utgitt en Goblin – «Susperia»(40th Anniversary Reissue).

 

 

«Susperia» er nå tolket på nytt av regissør Luca Guadagnino og kommer på kino i Norge i november. Denne gang er det Thom Yorke fra Radiohead som har laget soundtracket.

 

Du finner alle våre Dario Argento-filmer her.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.

Abonner

Oppgi din e-postadresse for å abonnere på dette nettstedet og motta varsler om nye innlegg via e-post.

Bli med blant 72 andre abonnenter