Søk Meny Lukk
Lukk
Av: Nadia Faris Intervjuer 19. september 2018

Intervju: Alex Cardenal – ekte lidenskap for musikk

Alex Cardenal kommer fra en respektert nicaraguansk musikerfamilie. Moren og onkelen hans er kjent for sitt arbeid med Duo Guardabarranco. Musikalsk ønsker Alex å skape et uttrykk som trosser kulturer, sjangre og kategorier. Han har nettopp sluppet ny låt på spansk der han blander latinske rytmer med andre sjangrer. «Persiste» er en låt som får deg i sommermorgen-stemning, noe som passer perfekt nå når høsten har gjort sitt inntog. I anledning Spansk Festival som finner sted på Deichman 20. – 23. september har vi tatt en prat med Alex.
 Tekst & foto: Nadia Faris

Alex Cardenal har nettopp sluppet sin nye låt «Persiste» på spansk. Singelen blander latinske rytmer med andre sjangrer, og er en låt som får deg i sommermorgen-stemning, rett og slett! Sangen handler om opplevelsen av å bli forelsket i en person som ikke er ferdig med et tidligere forhold. Før denne singelen, har Alex Cardenal gitt ut tre singler, «Abril llégo» på spansk, «Lost» og «Rebirth» på engelsk, som du kan lytte til under.

Alex Cardenal definerer seg som en norsk- nicaraguansk sanger, låtskriver og produsent, og flyttet til Norge for noen måneder siden. Nå drømmer han om å få musikken sin introdusert på den norske musikkscenen. Musikalsk ønsker han å kombinere melodier med smittsomme rytmer, og skape fengende, direkte låter med et lydbilde som trosser kulturer, sjangre og kategorier.

I anledning Spansk Festival som finner sted på Deichman 20. – 23. september, har vi tatt en prat med Alex.

Kan du fortelle litt om deg?

– Jeg er en artist med stor lidenskap for musikk, og målet er å slette skillelinjene  mellom de forskjellige sjangrene. Jeg har laget musikk siden jeg var 14 år gammel. I begynnelsen ble jeg tiltrukket av gitaren og det uttrykksfulle potensialet til instrumentet. Senere oppdaget jeg produksjon, og lærte da mer om ulike sjangre, alt fra latin til downtempo og indietronica.

– Jeg kommer fra respektert nicaraguanske musikere-familie. Min mor og onkel er kjent for sitt arbeid med Duo Guardabarranco.

Jeg tror ikke at språk er en begrensning eller barriere når det kommer til musikk, og definitivt ikke latinsk musikk.

Når startet du som musiker?

– Jeg begynte å spille gitar og synge for ca. fire år siden. Miljøet jeg vokste opp i var alltid full av musikk, men tidligere trodde jeg at musikk ikke var noe for meg. Jeg prøvde flere instrumenter, men følte aldri at den ene var det rette, men da jeg prøvde å spille gitar for første gang ble jeg forelsket i musikk. Men det var ikke bare gitaren som instrument som fanget min udelte oppmerksomhet, det var kjærligheten ved å skrive sanger og dikt, i tillegg til atmosfæren av musikk generelt sett. Hva jeg føler for musikk er nesten romantisk. Nå er det mitt største fokus, og det har det vært de siste årene, jeg tror ikke det vil forandre seg.

Hvem er målgruppen din i Norge?

– Jeg vil bringe latinske vibber til Norge. Jeg tror vi trenger mer av det her i landet. Jeg tenker ikke bare på latinske grupper, jeg tenker på alle, og det er musikk som er veldig lett å nyte. Det er sannsynligvis mitt største mål, men jeg setter også pris på de som har ekte lidenskap for musikk, de som elsker musikk og liker å eksperimentere.

– Jeg synger ikke kun på spansk, jeg lager musikk både på engelsk og spansk, og framover planlegger jeg å lansere musikk ofte, jeg er veldig aktiv på den måten. Jeg leter etter folk som er interessert i å følge meg på en reise gjennom musikk, og som liker å ha det litt moro. Jeg elsker energiske mennesker, folk som tar i mot god energi, danser og elsker å gå på konserter. Jeg vil tilby noe nytt til folk som hører på popmusikk, og de som utgangspunktet skyver unna unike lyder og melodier fra mer tradisjonelle sjangre.

Hvordan definerer du musikkstilen din? Og hvilke har hatt innflytelse på deg selv?

– Lyden min er mest av alt basert på elektronisk musikk, og så prøver jeg å blande det med forskjellige sjangre som har gjort inntrykk på meg, som latin eller indie. Jeg tar sikte på å mikse alt dette og drar nytte av mulighetene med musikkproduksjon, som redigering av samples eller vokalopptak, for å skape en atmosfære der jeg uttrykker mine følelser. Jeg ønsker å ta lytterne med på en musikalsk tur de forhåpentligvis vil like.

– Det som inspirerer meg mest, enda mer enn å blande musikkstiler, er øyeblikket. Alt jeg uttrykker i sangene mine, er noe som jeg har hatt et forhold til der og da. Om du spør meg om temaet i et par av sangene, så hadde jeg ikke kunnet forklare hvordan de forholder seg nøyaktig til livet mitt, fordi de kan være et sammendrag av mange hendelser i livet mitt. Sangene trenger ikke nødvendigvis å handle om meg selv, mange ganger har jeg blitt inspirert av noen nær meg og av andres liv. Det er ikke mulig å tolke innholdet bokstavelig. Jeg tror at hver historie vi leser, eller hver sang vi hører, har en del fantasi bak dem, det betyr ikke at de ikke er ærlige.

Hva er historien bak «Persiste»? Og er du ikke redd for å bruke spansk når du synger for et norsk publikum?

– Jeg var  ferdig med sangen i april, og på den tiden hørte jeg mest på latinsk musikk. Det var mitt siste år på videregående skole og jeg var forelsket, og hele den perioden spilte jeg spansk musikk. Latin er også veldig god musikk til fester, det er en interessant kombinasjon, faktisk. Det startet med en rytme da jeg begynte å utforske den urbane sjangeren, og en av rytmene fikk automatisk ut et par melodier ut av meg.

Jeg tror at alle musikere har litt frykt når de skal frigjøre et prosjekt, spesielt når man prøver å appellere til et nytt publikum. Den følelsen dobles når utrykket er så annerledes enn det dagens musikkscene tilbyr, men jeg tror ikke at språk er en begrensning eller barriere når det kommer til musikk, og definitivt ikke latinsk musikk. Jeg tror det bare blir mer og mer av det her i Norge. Det er derfor jeg føler meg så trygg på den nye kursen og bestemte meg for at Persiste» skulle være den første utgivelsen.

 

 

 

 

 

Intervjuet med Alex Cardenal er gjort på Deichman Hovedbiblioteket.

 

Spansk Festival: Piñata-verksted. Lag din egen piñata!

Spansk Festival på Deichman, 18 – 23 september 2018

Fullbooket Spansk Festival på Deichman

 

Her kan du søke etter og låne utgivelser, noter og bøker i Deichmans katalog

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.

Abonner

Oppgi din e-postadresse for å abonnere på dette nettstedet og motta varsler om nye innlegg via e-post.

Bli med blant 72 andre abonnenter