Søk Meny Lukk
Lukk
Av: Victor Josefsen Intervjuer 15. november 2018

Marte Eberson – 5 om bøker og musikk

To generasjoner Eberson har slått seg sammen om et musikalsk samarbeid. Far og datter – Jon og Marte – er nå klare med albumet «Empathy» som slippes i morgen torsdag 16. november. I dette fellesprosjektet er det Jon som i vesentlig grad har laget akkordrekkene, mens Marte har laget melodier og tekst. I dag er Marte Ebenson gjest i vår intervjuserie: 5 om bøker og musikk.
Av: Victor Josefsen / Foto: Anne Valeur & Ole Martin Halvorsen

Med som bidragsytere på innspillingen «Empathy» har Marte og Jon fått med seg Kristoffer Lo (les plateanmeldelse: Kristoffer Lo – «The Black Meat») på blåseinstrumenter, Mats Mæled Jensen på perkusjon og Roar Nilsen på bass. Det er første gang far og datter deler et musikalsk prosjekt på likeverdig basis. Marte har tidligere spilt i Jons Jazzfunkensemble.

Hva inspirerer Marte Eberson? Det får du svar på i vår intervjuserie: 5 om bøker og musikk.

 

1) Hva er det siste du leste?

– «Homo Deus» av Yuval Noah Harari.

 

2) Hvilken bok ville du laget soundtrack til, og hvorfor? hvordan skulle det vært?

– «Min kamp»-bøkene til Karl Ove Knausgård. Da jeg begynte på første boka, fikk jeg så mange tydelige bilder. Det var så lett å se for seg alt han skrev om. Jeg så for meg fargene og teksturen av det han beskrev. Alt hadde en slags falmet gultone over seg og var på en måte litt tørt og brekkbart som bark. Jeg fikke masse ideer og ble helt oppslukt en periode. Det var så mange vakre bilder som også hadde et så tydelig vemod over seg. Veldig inspirerende rett og slett. Jeg blir alltid fasinert av det udefinerbare; stemninger og bilder det er vanskelig å beskrive med ett ord, og som er så mye mer omfattende og har mange ulike lag.

 

3) Hva er din favorittbok?

– Det er både «Min kamp 1» og «Brødrene Løvehjerte».

 

4) Hva er ditt favorittalbum?

– Det er vanskelig å svare på, fordi jeg ofte har et favorittalbum hvert år. Men hvis jeg skal se tilbake på mine 30 år, vil jeg si at det er «The Cellar Door Sessions 1970» med Miles Davis og «Blond»-albumet til Frank Ocean.

 

5) Hvis du skulle startet et band med en forfatter, hvilken ville det vært?

– Det hadde vært gøy å skrive musikk med Karl Ove Knausgård, men jeg vet ikke om han hadde vært komfortabel med å stå på scenen, så det spørs om vi kunne spilt i band. Men han kunne vært en slags muse for bandet. Det hadde vært stor stas!

 

Mer om Marte og Jon Eberson

Marte var keyboardspiller i Highasakite i nesten fem år, og har turnert verden rundt med bandet. Hun har også samarbeidet med blant andre Martin Halla, Sjur Miljeteig og Hedvig Mollestad. Marte ga også ut soloalbumet «Mad Boy» i 2016.

Jons sterke musikalske merittliste som komponist og gitarist strekker seg tilbake til 70-tallet, fra band som Moose Loose, Blow Out, og bandet til Radka Toneff, via 80-tallets Jon Eberson Group, Jazzpunkensemblet og en rekke grupper i ulike jazzsammenheng. De siste årene har han gitt ut flere album med Hilde Marie Kjersem og Sigurd Hole.

 

Foto: Anne Valeur, frontbilde Ole Martin Halvorsen, bilde i saken.

 

 

5 om bøker og musikk

 

Her kan du søke etter og låne musikk, noter, tegneserier og bøker i Deichmans katalog

 

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.

Abonner

Oppgi din e-postadresse for å abonnere på dette nettstedet og motta varsler om nye innlegg via e-post.

Bli med blant 62 andre abonnenter