Søk Meny Lukk
Lukk
Av: David Jønsson Anbefalinger 19. november 2018

Bibliotekslyd

David Jønsson lar seg fascinere av den ferske antologien «Unusual Sounds» og sjangeren library music.

Jeg er dypt fascinert av library music, denne fellesbetegnelsen på bakgrunns- og stemningsmusikk som ble lisensiert ut til film- og tv-selskaper, til bruk i en scene der musikken passer perfekt inn. Trengte man funky, tempofylt musikk til en biljaktscene, eller romantisk bossa til en scene, kunne man bare ta kontakt med et av de mange produksjonsselskapene (for eksempel KPM) som eide disse lydfilene. B-filmer, tv-programmer og dokumentarfilmer benyttet seg ofte av disse ferdiginnspilte lydsnuttene, ettersom budsjettet ofte var for trangt til skreddersydd låtmateriale. Som bibliotekansatt skulle det egentlig bare mangle at jeg finner dette så fascinerende.

Som nevnt i siste utgave av Ferske Spor, foreligger det nå en sterk antologi, kuratert av David Hollander for kredselskapet Anthology Editions/Mexican Summer, ved navn «Unusual Sounds». Hollander står også bak boken «Unusual Sounds – The Hidden History of Library Music», utgitt på samme selskap. Samleplaten «Unusual Sounds» er et nedslag i sjangeren fordelt utover 20 fantastiske spor og er en unik inngangsport til denne jungelen av en sjanger.

Man kan bruke begrepet hybridmusikk når man snakker om library music, for med frie tøyler og komponistenes frie fantasi, kunne man få elementer av rock, jazz, soul, funk, easy listening og klassisk musikk gjerne i samme sang. Her lot man ingenting være uprøvd og kun fantasien satte grenser. Kombinasjonen av (som oftest) instrumentalmusikk og funky trommebrekk, har også ført til at sjangeren har tiltrukket seg ulike dj-er, crate diggers, musikkarkeologer og hiphopprodusenter i mange, mange år.

Som en fin overgang til dette poenget, starter «Unusual Sounds» med KPM-legenden Keith Mansfields «Funky Fanfare». Denne har blant annet blitt gravd frem av Danger Mouse og samplet på Danger Dooms «Old School» med Talib Kweli fra 2005. En annen gullklump (alt er egentlig gull på denne antologien) er den 14-minutter lange «Group Meditation» av Brainticket-grunnleggeren Joel Vandroogenbroeck. Et stykke unna Braintickets kosmiske progrock a’ la «Psychonaut», er «Group Meditation» heller et 14-minutters zenstykke som gjør at du havner helt i vater.

«Unusual Sounds»-antologien er allerede i hus, men boken har havnet høyt oppe på julegavelisten min.  Anthology har laget noen mesterlige bokser (Träd, Gräs och Stenar-boksen!), bøker og samleplater de siste årene. Paul Major, aka Top Dollar fra Endless Boogie, sin «Feel The Music»-bok med påfølgende samler kan også trygt anskaffes. «Unusual Sounds» føyer seg fint inn i rekken av selskapets flotte utgivelser. Ta en lytt og la deg fascinere du også! (D.J.)

Én kommentar til “Bibliotekslyd”

  1. Pål Sundby sier:

    Herlig! Takk!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.

Abonner

Oppgi din e-postadresse for å abonnere på dette nettstedet og motta varsler om nye innlegg via e-post.

Bli med blant 48 andre abonnenter