Søk Meny Lukk
Lukk
Av: Victor Josefsen Anmeldelser 21. november 2018

Plateanbefaling: Paul Pena – «New Train»

Denne artisten lot oss sannelig vente, men ventingen var ikke forgjeves når musikken er like aktuell og bevegende selv etter mange år i et mørkt skap. Platen «New Train» er Paul Penas andre, og ble innspilt i 1973 og først utgitt i 2000.
Olav Nilsen Evjen

Denne artisten lot oss sannelig vente, men ventingen var ikke forgjeves når musikken er like aktuell og bevegende selv etter mange år i et mørkt skap. Platen «New Train» er Paul Penas andre, og ble innspilt i 1973 og først utgitt i 2000.

Platen ble innspilt sammen med utmerkede musikere, de mest kjente er Jerry Garcia fra Grateful Dead på pedal steel, Merle Saunders på keyboard og Ben Sidran, orgel og piano. Trommeslageren Gary Malabar har du sikkert hørt på Van Morrisons «Moondance», bassen blir traktert av Harvey Brooks fra supergruppen Electric Flag og bakgrunnsvokalene besørger The Persuasions. Paul Pena har en usedvanlig flott vokal og en intens og sjelfull gitarlyd. Han kan minne om Jimi Hendrix og Sly Stone i «Cosmic Mirror» og «Venutian Lady» har et drag av Van Morrison.

Paul Pena startet ut som bluesmusiker på sekstitallet og spilte i bandene til både T-bone Walker og John Lee Hooker, for å nevne noen. Pena er en høyst original musiker, som føler musikken sterkere enn de fleste.

Han oppdaget strupesang fra Tuva på 80-tallet, og etter at hans kone døde lærte han seg denne helt spesielle måten å kunne synge opptil 3 toner samtidig. Denne fascinerende musikeren, som er født blind, begir seg ut på en reise til Tuva nord i Mongolia, en reise du kan oppleve i den prisbelønte dokumenttaren «Genghis Blues», en fantastisk film som skildrer Pena, som blir kalt “jordskjelvet” av de Tuvinske musikerne for sin dype, ressonante kargyraa stil. Et møte mellom kulturer og mennesker som opphever både tid og geografi.

Dette er en plate og en film som kan anbefales til alle som er opptatt av tidløs musikk. Debutplaten fra 1972, «Paul Pena», som ennå bare finnes på vinyl er også noe å lengte etter, jeg hatt den på ønskelisten i  20 år og leter fortsatt.

 

 

 

Paul Penas «New Train» er ikke på Spotify.

 

Dette er en redigert versjon av anmeldelsen som ble publisert på Stavanger bibliotek og kulturhus

 

Her kan du søke etter og låne utgivelser, noter og bøker i Deichmans katalog

 

 

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.

Abonner

Oppgi din e-postadresse for å abonnere på dette nettstedet og motta varsler om nye innlegg via e-post.

Bli med blant 47 andre abonnenter