Søk Meny Lukk
Lukk
Av: David Jønsson Anmeldelser 7. januar 2019

I dag flagger vi for «Merriweather Post Pavillion»

En moderne klassiker fyller 10 år. Musikkavdelingen hyller «Merriweather Post Pavillion» av Animal Collective.
Tekst: David Jønsson

På søndag følte jeg meg plutselig gammel. Flere nettsteder meldte om det er 10 år siden Animal Collective sitt album «Merriweather Post Pavillion» ble sluppet. Det satte et lite støkk i meg. Albumet gjorde stort inntrykk da den kom og er fortsatt en plate jeg plukker frem fra hylla i ny og ne. Den tåler som bekjent noen avlyttinger, for å parafrasere Olav Angell. Men at det har gått et tiår siden albumet ble gitt ut, satte tankene i spinn. For min del, er det få album som er like epokegjørende som «Merriweather Post Pavillion». Dette er lyden av studietiden (og ikke minst jobbing i platebutikk) i Trondheim, forelskelse og full forvirring. Akkurat slik studietiden skal være.

Albumet holder seg uforskammet godt, her kan man jo tenke at 10 år er jo ingen alder, men et tiår i musikkhistorien kan være en liten evighet. Den teksturerte, elektroniske psykedeliaen høres tidløs ut, eller kanskje retrofuturistisk er et bedre og mer dekkende ord. «Merriweather Post Pavillion» er bandets åttende album og er et ørlite skifte i kurs fra tidligere album, ettersom gitaristen Deakin takket for seg etter «Strawberry Jam» fra 2007. Panda Bear, Avey Tare og Geologist stormet videre som en trio og lydbildet på «Merriweather..» ligger tett opptil Panda Bear sitt album «Person Pitch» utgitt i 2007, med heftig bruk av samplere.

Albumets iboende eufori, som et slags Beach Boys på MDMA, er fortsatt smittende. De mest fremtredende sporene er «My Girls», «Brother Sport» og ikke minst «Summertime Clothes», som er en nydelig ode til sommernattens mange muligheter.

Selv om jeg følte meg akutt tilårskommen når jeg leste saken om jubilanten, er det også godt å ha noen slike album som fungerer som knagger, der man kan feste visse perioder til. «Merriweather Post Pavillion» er nok ikke en av mine øde øy-plater, men platen skinner fortsatt sterkt der den lyser imot meg med det lilla og grønne psykedeliske omslaget. Gratulerer med dagen!

 

 

Her kan du søke etter og låne musikk, bøker, tegneserier og noter i Deichmans katalog

 

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.

Abonner

Oppgi din e-postadresse for å abonnere på dette nettstedet og motta varsler om nye innlegg via e-post.

Bli med blant 72 andre abonnenter