Søk Meny Lukk
Lukk
Av: Victor Josefsen Anbefalinger 24. januar 2019

3 norske debutanter vi har tro på i 2019

Journalister, bloggere, inkludert undertegnede fra Deichmans musikkblogg, platearbeidere og festival- og konsertbookere har stemt frem årets mest lovende nye norske artister på Musikknyheter. Jeg valgte Spielbergs, Pom Poko og girl in red. Hvorfor kan du lese her. Hør også Spielbergs og Pom Pokos nye singler.
Av: Victor Josefsen / Foto Spielbergs front: Simen Skari

1. Spielbergs

Spielbergs. Foto: Simen Skari

Spielbergs  har fått mye oppmerksomhet ute i verden det siste året. De har vært nummer 1 på bloggen Hype Machine hele tre ganger – hver eneste gang de har sluppet singel fra det kommende albumet – og «tungvektere» som The Guardian, NME, Stereogum og DORK trekker frem albumet som et av de gleder seg aller mest til i 2019. Pitchfork, Q Magazine, og nevnte Stereogum har også allerede lovet anmeldelse av skiva. De har ellers fått omtale i blant annet Clash Magazine, Line of Best Fit, DIY, The 405 og mange andre. Mye takket være deres EP, som jeg kåret til årets norske EP, utgitt av det britiske plateselskapet By The Time It Gets Dark. Selv om Spielbergs allerede har fått en stor dose oppmerksomhet med fjorårets EP og låter, er det ikke på f.eks. Sigrid-nivå, så plasserte dem derfor som nummer en på Musikknyheters mest tro på disse norske debutantene kåring i 2019. Vi har hørt, kicket og skrevet om mye om Spielbergs tidligere. Om singelen «4AM» (2019): «Storslagen og angstfylt, som en fokusert og stadionvennlig versjon av …And You Will Know Us by the Trail of Dead. Rett og slett uimotståelig». Om singelen «Five on It» (2019): «Jeg elsker kompromissløsheten til Spielbergs, de kjører sitt helt eget emoindie-løp. Igjen, uimotståelig». Mer Spielbergs. Er debutplata, som blir utgitt 1. februar 2019 like bra eller bedre, enn det de har utgitt tidligere kan de stå for et skikkelig «indie»-gjennombrudd internasjonalt.

Spielbergs er ute med ny singel

 

2. Pom Poko

Pom Poko. Foto: Jørgen Nordby.

Pom Poko er omtrent i samme situasjon som Spielbergs. De har i løpet av 2018 fått meget gode kritikker internasjonalt for singlene de har gitt ut på Bella Union, intet mindre,  stiftet  av Simon Raymonde og Robin Guthrie fra 4AD-bandet Cocteau Twins. Om fjorårssingelen «Follow the Lights» skriver jeg følgende: «Musikken er fortsatt kreativ og eksperimentell, med strålende bass og støy-spenstige og kantete riff». Denne låta har mottatt ovasjoner fra bl.a. New York Times og Clash Magazine. 22. februar kommer debutalbumet «Birthday» som virkelig kan gi dem et skikkelig «indie»-gjennombrudd internasjonalt. Vokalist Ragnhild Fange i Pom Poko er også med i knivskarpe Heartbreak Satellite som var med i ferske spor uke 6/2018.

Pom Poko er ute med ny låt og video

 

3. girl in red

girl in red. Foto: Cameron Davari

girl in red er i noenlunde samme situasjon som Spielbergs og Pom Poko, og blant de helt nye artistene kan hun gjøre det storveis både her hjemme og internasjonalt i år. David Jønsson skriver følgende om singelen «girls» (2018) : «girls» er en lo-fi indiepoplåt med et hinsides fengende refreng. Har vi fått vår egen Snail Mail?» Om singelen «4am» skriver han: «Marie Ulven fortsetter å imponere oss. «4am» er nok et eksempel på Ulvens låtskriverteft, en 2-minutters lo-fi gullklump som setter store forhåpninger til et kommende album». «We Fell in Love in October», som du kan høre under, mottar flere godord fra David: «Marie Ulven har hatt et godt år, med en enormt sterk rekke med singler og ikke minst som fortjent vinner av Årets Urørt. girl in red imponerer igjen med, måtte det bare vare og vare». Selv om girl in red har gjort det meget bra i 2018, venter vi enda mer fra henne i 2019.


Foreløpig siste slipp fra girl in red

 

Disse 3 norske gode utøverne er altså de jeg har mest tro på vil vekke enda større oppmerksomhether i 2019 både her hjemme og ute.

Det var kun mulig å stemme på norske artister som ikke har gitt ut debutalbum pr. 31.12.2018. Derfor finner du f.eks. ikke Misty Coast på denne listen, som slipper andrealbumet sitt 25. januar.

Her er Musikknyheters norsk musikk-kåring for 2019 stemt frem av journalister, bloggere, platearbeidere og festival- og konsertbookere: Mest tro på disse norske debutantene i 2019

 

Her kan du søke etter og låne musikk, bøker og noter i Deichmans katalog

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.

Abonner

Oppgi din e-postadresse for å abonnere på dette nettstedet og motta varsler om nye innlegg via e-post.

Bli med blant 64 andre abonnenter