Søk Meny Lukk
Lukk
Av: Stian Bjørnsson Hope Anmeldelser 28. januar 2019

Plateklassiker: Blue Cheer – «Vincebus Eruptum»

Hvorfor regner mange Blue Cheers debutalbum «Vincebus Eruptum» som den første heavy metal utgivelsen?
Tekst: Stian Bjørnsson Hope

Hvem var først?

Musikkhistorikere blir aldri enige, og det er vanskelig å fastslå det egentlige opphavet til heavy metal. Hvordan kan man måle det på verdensbasis? Det var selvfølgelig ikke bare en enkelt hendelse som skapte fenomenet. Heavy metal oppsto ikke plutselig i et vakuum, det var snarere en hel rekke med hendelser som ledet opp til det. For eksempel The Kingsmens rufsete versjon av Louie Louie (1963), The Sonics lydangrep med The Witch (1964), Dave Davies i The Kinks som brente av den forvrengte gitarlyden i You Really Got Me (1964), Keith Richards i The Rolling Stones som gjorde det samme med (I Can’t Get No) Satisfaction (1965), The Whos eksplosive My Generation samme år, og x antall garasjeband som fuzzet avgårde i perioden 1963-67. Alle disse har garantert spilt en stor rolle historisk sett.

 

These go to 11

Eric Clapton ble i et intervju (Uncut, 2004) spurt om følgende: «Were Cream the fathers of heavy metal? There was a band called Blue Cheer, who I think were probably the originators of heavy metal because they didn’t really have traditional roots in the blues. They didn’t have a mission. It was just about being loud». Clapton er inne på noe her. Blue Cheer lyder muligens enkle og primitive ut med dagens ører, men å spille høyt, det kunne de. Og nettopp volum er en viktig bestanddel i heavy metal. Enhver heavy metal gruppe med respekt for seg selv har en lang rad med Marshall-høytalere bak seg på scenen, og et hemmelig ønske om å spille høyest i verden, som Nigel Tufnel sier i This is Spinal Tap om forsterkerne sine: «These go to 11».

 

Heavy metal thunder

Hvorfor regner mange Blue Cheers debutalbum som den første heavy metal utgivelsen? Hadde ikke The Yardbirds, Cream og/eller Jimi Hendrix gjort det samme noen år tidligere? Nei, teknisk sett ikke, de spilte riktignok tunge og harde låter, men ingen av dem ga ut et helt album, og det var mer bluesrock enn heavy metal. Cream og Jimi Hendrix var avgjørende for soundet til Blue Cheer, spesielt Hendrix, men kombinasjonen av bluesrock og psykedelisk rock var nytt, dét utgjorde basisen for heavy metal og er en av grunnsteinene i Black Sabbath og Led Zeppelin sine uttrykk. Sabbath og Zeppelin løftet heavy metal videre til et annet nivå senere, noe som utvilsomt gjør at de fortjener tittelen pionerer av heavy metal. Men Blue Cheer var først ute og er de ekte oppfinnerne av heavy metal thunder, som Steppenwolf ville sagt.

 

Her kan du søke etter og låne musikk, bøker og noter i Deichmans katalog

 

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.

Abonner

Oppgi din e-postadresse for å abonnere på dette nettstedet og motta varsler om nye innlegg via e-post.

Bli med blant 48 andre abonnenter