Søk Meny Lukk
Lukk
Av: Victor Josefsen Spillelister 8. april 2019

Ferske spor uke 15/2019

Her er ukas spilleliste! Følg oss gjerne!
Av: Stian Bjørnsson Hope,  Geir Qviller, David Jønsson og Victor Josefsen

Maja S.K. Ratkje – Sayago – en sådan glidende lyd
Så du balletten «Sult» av Jo Strømgren i fjor? Ikke jeg heller, det angrer jeg stygt på nå, utelukkende på bakgrunn av Ratkjes musikk. Nå har hun heldigvis gitt ut et album basert på balletten så vi får trøste oss med den, men det må ha vært en nytelse å oppleve dette live. Det er kun Ratkje vi får høre, med vakker og klangfull vokal, akkompagnert av et pumpeorgel, preppa opp med en rekke snåle ting. Dette er langt vekk fra det Ratkje driver med til vanlig, ligner hverken på SPUNK, POING eller Fe-mail, men akk så fascinerende og stemningsfult. (S.B.H.)

I anledning kvinnedagen 8. mars spilte vi Maja S. K. Ratkjes unike album «Crepuscular Hour» utgitt på rune grammofon. På kvinnedagen i fjor tok Classic Album Sundays Oslos lytteklubbvert Kent Horne en prat med Ratkje på Deichman Hovedbiblioteket om denne spennende utgivelsen. Gikk du glipp av dette? Sjekk stream her og her. (red.anm.)

The Secret Sound – Jernvogn
Himmelen er høy her også, men i motsetning til hos Fennesz er det kjølig, stjerneklart og nordlyst. Prosessert og fjern vokal + droner m.m. danner et nesten ugjennomtrengelig teppe oppe i himmelhvelvingen. Det er vakkert og mytisk. Fra soloskiva «Klagesang» til norske Kristine Marie Aasvang (The Secret Sound), ute på Safe & Sound. (G.Q.)

Monograf – Horde
På tampen av 2016 kjørte vi premiere på komposisjonen «Horde» signert Monograf, Erik N. S. Aanonsens hjertebarn. – Det endte opp med et monster av en låt på 15 minutter, som nå er tilgjengelig som singel i en 4-minutters versjon, fortale Erik til oss (hele intervjuet anbefales) da. Nå er den over 15 minutters lange komposisjonen inkludert på Monongrafs debutplate «Nadir», som ble utgitt i slutten av mars (den er også utgitt på EP’en «Horde » i 2016). Her får komposisjonen store nok rom og puste i, og tid til utvikle seg. Her blir post-rock, progressiv rock, pop og den dystrere delen av norsk folkemusikk flettet sammen. Inspirasjon fra band som Grails, Godspeed You! Black Emperor og felespilleren Nils Økland kan høres. Jeg anbefaler også intervjuet i Tigerbloggen der Monongraf forteller om sitt forhold til Økland. (V.J.)

Listen To Girl – B.Hood
Listen To Girl hadde slippfest for «Long-Term World» på Blå torsdag 4. april og det var uvirkelig bra! Duoen Christian Winther og Ina Sagstuen hadde alliert seg med bror Andreas Winther på trommer og Magnus Skavhaug Nergaard på bass, og sammen skapte de en fargerik og magisk stemning der blant all betongen på Blå. Stemmene til Sagstuen og Winther snor seg og svever rundt de drømmende låtene, kombinert med et røffere og mer fremtredende komp enn på plate. Spesielt Skavhaug Nergaard på bass imponerte stort. Listen to Girl – Birds (Ferske spor uke 6/2019) Listen to Girl – Touchscreen Wisdom (Ferske spor uke 3/2019) Video -Listen to Girl – «Touchscreen Wisdom» Plateanmeldelse: Girl – «Sea And Dirt» Singelanmeldelse: Girl – «Earthly Habit» (D.J.)

girl in red – i need to be alone
Marie Ulven kan ikke trå feil om dagen. 500.000 rikere etter by:Larm-stipend, nevnt i New York Times-podcast og med stadig sterkere singler. «i need to be alone», en uimotståelig sang om behovet om å være alene, om å koble ut og fokusere på de riktige tingene i livet. En unik stemme i norsk musikkliv som tar stadig større steg mot verdensherredømme. girl in red – We Fell in Love in October (Ferske spor uke 47/2018) girl in red – 4 am (ferske spor uke 35/2018) girl in red – girls (ferske spor – uke 27/2018) (D.J.)

Sister Sonny – Liquid
I 2013 intervjuet jeg Pedro Carmona-Alvarez her på bloggen og spurte om det ble mer Sister Sonny: «Jeg er klar, jeg. Hører dere, gutter? Kom ut og lek! Vi kan gjøre det i ferien!», var svaret jeg fikk. Vel, ting tar som kjent tid noen ganger. Nå er det omsider litt bevegelse i leiren, ikke noe nytt stoff, men reutgivelse på vinyl av «Lovesongs» (1999) og «While Other Dance, Sister Sonny» (2000) pluss et par konserter, i henholdsvis Bergen og Oslo. Sister Sonny fikk det aldri helt til når de holdt på, de ble riktignok nominert til Spellemannprisen (for «While Other Dance…») og utgitt i USA, men nådde aldri ut til de store massene. En forklaring er kanskje at de var for forskjellige fra plate til plate, man visste aldri helt hva man kunne forvente, og ble en smule forvirret over alle stilskiftene. Hvem er liksom de egentlige Sister Sonny? En annen ting er at i 2000 var Norge mer klar for popmusikk à la Bertine Zetlitz og Briskeby enn indierockere fra Bergen. Ikke vet jeg, folk tenker så mye rart om musikk. Det er uansett gledelig å høre gruppa igjen i 2019, og befinner du deg i Oslo 13. april, er Revolver stedet å være. Sister Sonny – The Bandit Lab (S.B.H.)

The Mansters – Ebola
This Is Hardcore, nei, jeg har ikke Pulp-albumet i tankene, men den nye EP’en til Tønsberg-bandet The Mansters, som var representert med to låter i forrige Ferske spor. Må bare ta med en låt av The Mansters denne uka også. Kort (44 sek), kjapp og forrykende bra. 5 plater som har inspirert Jan Henrik Roaldseth i The Mansters (V.J.)

The Dogs – Punk Rock Coming Through
This Is Punk. «Punk Rock Coming Through» fra The Dogs’ nye plate, «Rid Me of Knives»; en skive som består av B-sidespor, coverlåter og andre musikalske rariteter. «Punk Rock Coming Through» er en cover av The Yum Yums, som er å finne på samleren «Singles’n’stuff» utgitt i 2001. På denne  samlingen er det skrevet liner notes til hvert spor, og gir mye morsom lesning. Et eksempel er «Punk Rock Coming Through»: A friend of ours was leading the way to a show as we had to walk through 50 really scary heroin-dealing black guys outside the club. (I’m not beeing a racist here, that’s what they really were). Our friend, really drunk and stupid, pushed them aside while yelling: Make way! Punk Rock Coming Through! Happy to still be alive, we just had to make a song about it. A just a stupid one…
«Punk Rock Coming Through» er faktisk kortere enn The Mansters’-låt «Ebola» (39 sek), og kjapp og forrykende bra/morsom. The Yums Yums har for øvrig covret en låt av Dogs på EP’en «Funzone fra 2001, her snakker vi franske Dogs sin deilige låt «Little Johnny Jet» fra plata «Legendary Lovers» (1982). Mye bra på det albumet. The Dogs – Who’s Gonna Pay (Ferske spor uke 7/2019) The Dogs – Let’s Start A Riot (Ferske spor uke 41/2018) Låtanbefaling: The Dogs – «Armed and Fairly Well Equipped» Plateanmeldelse: The Dogs – Swamp Gospel Promises Låtanbefaling: The Dogs – Are You With Him Now (V.J.)

The Yum Yums Girls – Girls Like That
Siden vi har vært innom The Yum Yums tar jeg med en låt som er på samleren «Singles’n’stuff», opprinnelig utgitt på plata «Sweet AS Candy» i 1998. Powerpop-klassiker! (V.J.)

Dorm Patrol – Make EA Skate Again!
I mars kom singelen «Make EA Skate Again!» fra de svensk/norske skatepunkerne Dorm Patrol. Jeg bruker like så godt samme ord for å beskrive Dorm Patrols låt som da jeg omtalte norske Forgetaboutit sin EP «The Resurrection Of Everything»  i 2017: I hardcore/skatepunk-sjangeren er det få muligheter til å variere uttrykket, noe som faktisk ikke er sjangerens begrensning, men bærebjelke. Bad Religion gjorde maksimalt ut musikkstilens trange rammer med «poppa» låter og superfengende melodier. Alt må stemme i sjangeren Dorm Patrol opererer i for å få maksimalt utbytte av virkemidlene. Attack, presisjon, samspill og sterke låter, det meste stemmer på låta «Make EA Skate Again!» 15. april kommer de  med ny singel titulert «Back To Basics». Coveromslaget er det ingen ringere en Kristopher Schau som har laget. Dorm Patrol utfordret han til å lage singelcoveret i  i radiprogrammet Kvegpels, noe han med en gang takket ja til, lytt her. (V.J.)

Fennesz – In my room
Deilig og varm landskaps-elektronika. Dette rommet virker uten grenser, det er himmelhøyt, lydene massive og variasjonene subtile. Christian Fennesz er tilbake i kjent stil med gitar og elektronikk. Fra den nye skiva «Agora», ute på Touch. (G.Q.)

Garcia Peoples – Break Me Down
Gllimrende Garcia Peoples er klare med sitt andre album «Natural Facts», som byr på mindre jam-basert syrerock som preget debutalbumet, men man hører fortsatt tydelig Grateful Dead-linken. «Break Me Down» er albumets mest poppete alibi og fremstår som en blanding av Steve Gunn, Sonic Youth og Grateful Dead. «Natural Facts» er for øvrig en av mine favorittalbum for tiden og bør absolutt sjekkes ut! (D.J.)

VC-118A – Tide
Det begynner med behagelige, dubaktige beats og varm bass. Nesten ambient. Fin toppings av diverse space-lyder. Den bygger seg gradvis opp til et deilig og hypnotisk stykke dansemusikk. Fra skiva «Inside», ute på Delsin. (G.Q.)

Marvin Gaye – You Are That Special One
Et «tapt» album fra Marvin Gaye fra 1972? Det er store saker. Noen av sporene har vært utgitt tidligere, noen små smakebiter her og der, men de fleste sangene får sin offisielle utgivelse for første gang. «You’re The Man» er på grensen til uvirkelig bra, med fantastisk produksjon av blant andre Fonze Mizell og Willie Hutch. Blant haugen med høydepunkter, velger jeg meg «You Are That Special One». Småskosoul på sitt beste. (D.J.)

Roxy Music – Do the Strand
Kryss av i kalenderen for Classic Album Sundays presenterer Roxy Music «For Your Pleasure» (Island, 1973) // Deichman Hovedbiblioteket // torsdag 23. mai kl. 19. Den legendariske produsenten Chris Thomas besøker lytteklubben for å fortelle historiene rundt Roxy Musics andre og klassiske studioalbum «For Your Pleasure», før vi demper lyset, skrur opp volumet og hører platen i sin helhet på et lydanlegg i audiofil verdensklasse. Her får du tak i billetter. Facebook event. Jeg varmer opp til CAS med denne perlen av en åpningslåt, «Do the Strand», fra plata. Sjekk også denne coole versjonen fra BBC programmet «The Old Grey Whistle Test» (takk til Deichman-kollega Tor Åge Naper for videotips). (V.J.)

Deli Girls – Money
Sinte og tøffe i trynet og bevæpnet med dansbare beats, industrielle lyder og kjeften. Den amerikanske duoen Deli Girls minner om en blanding av Death Grips (uten rap) og tidlig Crystal Castles. Fra andreskiva «I don’t know how to be happy», ute på Sweat Equity. (G.Q.)

Weyes Blood – Everyday
«Everyday» er hentet fra Weyes Blood (Natalie Mering) sitt nyeste album «Titanic Rising», et album som er spekkfull av tidløs god pop, sterkt preget av Merings dramatiske og slående stemme. «Det høres ut som en blanding av Enya og Ariel Pink!», var den entusiastiske beskjeden som kom min vei fra en kompis. Han har faktisk et poeng. Sterke saker! (D.J.)

Gunnar Haslam – Port Sommeil
Syrete, svimmel og dansbar tekno med en antydning latinske rytmer. Fra EP’n «Cacique de Poyais», ute på Delsin. (G.Q.)

Solar X – Realms of time
Morsom, euforisk og rask trance med smak av Goa. Retro partymusikk. Ute på Tendance Music. (G.Q.)

Wet Dreams – Bad Boys
Deichman-kollega David Jønssons favoritt på debutplata til Wet Dreams er «Roliglåta» (Ferske spor uke 14/2019). Den er også en av mine to favorittlåter fra plata. Den andre favoritten min, og høydaren på utgivelsen, er «Bad Boys», som gikk meg hus forbi da den ble sluppet i begynnelsen av desember og kom derfor ikke med på årets beste norske singler listen i 2018-årsoppsummeringen. «Bad Boys» er en av fjorårets beste garasjepunk-låter, som også var med på  2018s aller siste Ferske spor. Det funker ypperlig med vokalen så langt frem i lydbildet, Geetar gjorde det samme på åpningslåten «The One You Call» på EP’en «Hard Candy» fra i fjor. Wet Dreams spilte inn den nye plata sammen med Terje Vea Torkellsen fra nettopp Geetar (og Mats Wawa). Wet Dreams – Boogie (Ferske spor uke 6/2019) Wet Dreams – Bad Boys (Ferske spor uke 52/2018) Wet Dreams – Trippelsingel: Cartridge Belt (Musikalske sidespor – uke 22/2017) (V.J.)

Rancho Relaxo – Im Crying
Apropos norsk garasjerock/garasjepunk. Rancho Relaxos «Im Crying» burde ha vært med på årets beste norske låter 2015 lista mi. Jeg har skrevet om den tidligere i spalten Musikalske sidespor, men jeg er sikker på at den har gått mange hus forbi, så slenger den inn i denne utgaven av Ferske spor. Bandet med base base i Møre og Romsdal ga ut en ny plate med tittelen «Soft Luxury» mot slutten av fjoråret. Jeg har ikke fått rotet meg til å anmelde den ennå, men liker du psych rock, sjekk plata! Rancho Relaxo – I Want You (Ferske spor uke 35/2018). Rancho Relaxo – Låt: «Im Crying» & EP: Polarized & alle platene (Musikalske sidespor – uke 40/2017) Vi må spole tilbake. Igjen: Rancho Relaxo. (V.J.)

 

 

Her kan du søke etter og låne musikk, bøker, tegneserier og noter i Deichmans katalog

 

Sjekk også:

Tidligere utgaver av Ferske spor

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.

Abonner

Oppgi din e-postadresse for å abonnere på dette nettstedet og motta varsler om nye innlegg via e-post.

Bli med blant 68 andre abonnenter