Søk Meny Lukk
Lukk
Av: David Jønsson Intervjuer 22. mai 2019

Motvind – En helhetlig opplevelse

Det blåser snart opp til frisk motvind over hovedstaden igjen. Motvind-festivalen arrangeres for fjerde gang. 4. - 6. juli. Vi har møtt festivalsjef Andreas Hoem Røysum for å høre mer om årets festival.
Av: David Jønsson

I fjor sommer passet det seg endelig slik at jeg kom meg på Motvindfestivalen. Det var et par eksepsjonelt fine og langstrakte julidager, med Blå og Kafé Hærverk som perfekt setting. Jeg bivånet noen forrykende konserter, som for eksempel machostøyjazzen til Thurston Moore og Mats Gustafsson, teatersportjazzen til Tristan Honsinger og Joel Grip, og ikke minst de svenske droneprog-guruene i Träd, Gräs och Stenar, eller Träden som de heter i disse dager. Deres konsert på Hærverk stod igjen som en av mine absolutte favorittkonserter fra fjoråret.

Motvind er en uavhengig og ideell festival som ble arrangert for første gang sommeren 2016, blant annet for å skape økt oppmerksomhet rundt at selskaper som Kongsberg Gruppen, Nammo og Statoil involverer seg i og sponser norsk kulturliv. Men som de selv skriver: «Tross dette er Motvind fremfor alt en pro-festival. Motvind er pro-fred, pro-frihet og pro-kvalitetsmusikk!» Musikken spenner over et bredt spekter, her finner du alt fra jazz i alle størrelser og former, impro, rock, ørkenblues, gresk, tyrkisk og norsk folkemusikk. Gjerne alt sammen i løpet av en kveld. Nå er det ikke mange ukene til Motvind-festivalen arrangeres for fjerde gang. 4. – 6. juli tar Motvind over Victoria Nasjonal Jazzscene, i tillegg til en matinékonsert på Kafé Hærverk på lørdagen. Festivalen utvides også med en dag, slik at du kan fylle sansene med 16 konserter i løpet av tre dager.

Årets plakat vitner som vanlig om et mangfoldig program. Saksofonlegenden Evan Parker, Les Filles De Illighadad som tar turen fra Niger, Sofia Jernberg & Mette Rasmussen, Skadedyr og Paal Nilssen-Love Large Unit er noen av artistene som skal fylle Victoria med vellyd. Festivalsjef og frijazzfyrtårn Andreas Hoem Røysum er en travel mann. Han befinner seg stadig på turné rundt om i verden, i tillegg til at han syr sammen og leder Motvind-festivalen. Vi fikk sneket inn en kvikk intervjuavtale med Herr Røysum.

Hva kan folk forvente seg av årets festival?

– Jeg har prøvd å legge opp hver kveld som en sammenhengende dramaturgisk kurve. Det er fire-fem konserter per kveld, fire-fem forskjellige uttrykk, men det er allikevel en logisk utvikling. Liker du noe ved konserten du nettopp hørte, vil du finne noe i den neste. Jeg booker bare ting jeg liker selv, og jeg tror det er langt flere fellesnevnere enn forskjeller blant bandene; enten de er fra Niger, Tyrkia, Norge eller England.

Jeg syns vi tar tempen på hva som skjer i Norge. Du har band Skadedyr og Large Unit, Norges to kuleste store ensembler, du har norske storheter som Sidsel Endresen som opptrer sammen med Azkadenya og Frode Gjerstad som spiller sammen med Hästi, samt yngre, norske navn som Helga Myhr, Michaela Antalova og Sanskriti Shrestha. Side om side med internasjonale jazzlegender som Evan Parker og Mats Gustafsson, og spennende band som Les Filles De Illighadad og Xylouris White. Etter min smak finner du ikke noe fetere program i Norge i år.

Vi prøver så godt vi kan å presse ned billettprisene lavest mulig, slik at flere kan få med seg den feteste musikken. Det er utrolig viktig for oss at bra musikk ikke er forbeholdt de få. Målet er å skape en helhetlig opplevelse hvor alle som er der har muligheten til å få med seg alt og at rommet blir en del av opplevelsen. Vi har til og med en egen pyntekomité, så det blir fine omgivelser.

Det er som vanlig mye som frister på plakaten. Hva kan man IKKE gå glipp av?

– Alt! Jeg vil spesielt trekke frem Les Filles De Illighadd fra Niger, som faktisk har sitt første besøk i Skandinavia med denne konserten og klarinettvirtuosen Cüneyt Sepetci fra Tyrkia, som har sin første konsert i Norge. Han har med seg en mikrotonal keyboardist og en perkusjonist, det blir helt vilt bra. Tror mange vil like Xylouris White. En gresk mesterlutist med trommisen fra Dirty Three. Det er også en unik mulighet til å få med seg en intimkonsert med Evan Parker; en av verdens mest innflytelsesrike saksofonister.

Dere har ekspandert til Motvind Kulturlag, som nå innbefatter plateselskapet Motvind Records og magasinet Motvind, i tillegg til selve festivalen. Fortell litt mer om det?

– Jeg startet festivalen, så kom Haakon Stiff Aamlid og Hans P. Kjorstad inn i bildet. Hans har hovedansvaret med Motvind Records og Haakon styrer magasinet Motvind, det er en synergieffekt, hehe. Du kan melde deg inn mot årskontigent, og da får man rabatterte konsertbilletter, plater til innkjøpspris og blad i posten. Vi legger opp til en modell hvor alle kan bidra. Når du betaler årskontingent, kan du være med på styremøte og ha et ord med i spillet. Når det gjelder Motvind Records, kommer det fire-fem nye plater i løpet av året, blant annet soloskive med Helga Myhr. Hans (P. Kjorstad) kommer med et album, Axel Dörner og jeg slipper også et album. Vi tenker å slippe rundt fem til syv plater neste år også. Til høsten planlegger vi utgivelsen av første bok på Motvind Forlag.

Hva er Motvind Aid?

– Det koster å lage festival. I år har vi ikke fått like mye støtte som vi håpet, så vi ser dette som en fin mulighet til at du kan være med på å påvirke Motvind Kulturlag. Du kan selv velge hvordan; bestille magasinet, kjøpe plater eller festivalpass, men aller helst; bli medlem! Man får mye tilbake i løpet av et år, og vi trenger bidrag for å lage en best mulig festival til folket.

 

Her kan du søke etter og låne musikk, bøker, tegneserier og noter i Deichmans katalog

 

Abonner

Oppgi din e-postadresse for å abonnere på dette nettstedet og motta varsler om nye innlegg via e-post.

Bli med blant 67 andre abonnenter