Søk Meny Lukk
Lukk
Av: Victor Josefsen Spillelister 26. mai 2019

Ferske spor uke 21/2019

Her er ukas spilleliste! Følg oss gjerne!
Av: Victor Josefsen, David Jønsson og Geir Qviller

Sail By Summer – Fetch You Roses
Styrken til William Hut er stemmen, melodiføringen og låtskrivingen, noe han igjen viser på «I’m Staring at the Sun», skriver jeg en i annen utgave av ferske spor. Og låta «Overdue» fra William Hut & Gisli’s album sitt album «22» beskriver jeg som utsøkt. Sail By Summer består av William Hut og danske Jens Kristian Rimau og «Fetch the Roses» er tatt fra bandets kommende album «Casual Heaven», satt for utgivelse 9. august 2019. Utsøkt er et ord som  beskriver denne låta også. William Hut synger bedre enn noen gang før, melodiføringen er praktfull og nydelige synther og piano (pluss noen gitarstrofer) omfavner William Huts innbydende vokal. «Fetch the Roses» bør bli playlistet på alle radiokanaler i Norge. Video. William Hut – Låt: «Overdue» (Musikalske sidespor – uke 48/2017) (V.J.)

Helm – Body Rushes
Helm er tilbake med sin spennende og dekonstruerte dansemusikk, men denne låta fra den nye skiva minner mer om en skrudd og tåkete, men varmt pulserende utgave av Labradford rundt «E luxo so». Vi er i et drømmelandskap, med syntetiske strenger og droner; rytmene og lydene bølger behagelig fremover før det et sted mellom skurr og grums, skjer en fysisk reaksjon, en plutselig tempoøkning – så er låta plutselig over. Fra «Chemical flowers» ute på PAN. (G.Q.)

Label – Get It Right
Label er trofaste leverandører av florlett rock som skapt for lyse netter og de skuffer heller ikke denne gangen. Fengende vestkysttoner, med sedvanlig lekkert og en anelse bredbeint gitarspill. Label brekker ned albumet «All City» – låt for låt Plateanmeldelse: Label – «Oslo So Slow Singelanmeldelse: Label – «Jenny James»  Label – Weary (Ferske spor uke 49/2018) Label «Jenny James» Label – It’s All Right (Ferske spor uke 22/2018) Label – Summer Went Wrong (ferske spor uke 17/2018) (D.J.)

The Age of Colored Lizards – Blurry Eyes
Ny innertier av en låt fra The Age of Colored Lizards. Fuzzpop med trykk på fuzz og pop. The Age of Colored Lizards skifter ikke sjanger, men dyrker det de kan best, fuzzpop altså. Noen av de supercatchy melodisnuttene innlemmet på «Blurry Eyes» innehar den samme deilige popsensibiliteten som norske legendariske band som Astroburger og The Tables. Jeg har lovpriset The Age of Colored Lizards flere ganger, og The Age of Colored Lizardsfortjener all lovprisning de kan få. The Age of Colored Lizards – Daydreamer (Ferske spor uke 7/2019) The Age of Colored Lizard – I´ll Be Waiting (Ferske spor uke 6/2019) Plateanmeldelse: The Age of Colored Lizards – «Daydreamer» EP-anmeldelse: The Age of Colored Lizard – «Summer Rain EP The Age of Colored Lizards – Tomorrow (Ferske spor uke 44/2018) The Age of Colored Lizards – If You Want Me Back / Still Around (Ferske spor uke 16/2018) The Age of Colored Lizards – See You (Ferske spor uke 10/2018) The Age of Colored Lizards – Pale White Sun (Musikalske sidespor – uke 10/2017) (V.J.)

Mana – Talking /Choking
Myk, deilig og syntetisert vokal i et varmt men kvasianalogt landskap, der syntlydene ofte insisterer på å ligne akustiske instrumenter. Dette må være musikk for humanoider. Fra den nye skiva «Seven steps behind», ute på Hyperdub. (G.Q)

Local Store – Yellow Umbrella
Nå foreligger endelig «Magpie and the Moon», Local Store-albumet vi har ventet sånn på. Local Store består av Needlepoints Bjørn Klakegg, samt Mattias Krohn Nielsen, Magnus Tveten og Tore Ljøkelsøy. En spenstig og allsidig sammensetning, på tvers av Oslos musikergenerasjoner. På «Yellow Umbrella» hører du fortsatt ekko av Needlepoints organiske tilnærming til progens verden, men også storheter som Joni Mitchell og James Taylor. Låtpremiere: Local Store – «Magpie and the Moon» Local Store – Magpie and the Moon (Ferske spor uke 16/2019) (D.J.)

Duke – Kasema kihindi bit
Nok en dose singeli fra Duke, dvs, ultrahurtige og dansbare afrikanske rytmer/smurfe-elektronika. Her med en touch av India. Fra skiva «Uingizaji Hewa», ute på Nyege Nyege Tapes. Duke – Duke bit puyo (Ferske spor uke 16/2019) (G.Q.)

Space Klezmer Goylem – Isomorfik
Vi linket ovenfor til en låtpremiere vi kjørte med Local Store. Nylig kjørte vi videopremiere med Space Klezmer Goylems «Isomorfik», og nå legger vi låta inn i spillelista. ‘Folkemusikktradisjonen er romskip som kan ta en tilbake tusenvis av år i tid, og også – tror vi – dypt inn i fremtiden. Problemet er at tradisjonsmusikk ofte mister noe av sin ånd når den lydfestes. Det er en levende tradisjon som handler om spontant samspill, intimitet med publikum og ikke minst dans og allsang. Med videoen og låta «Isomorfik» føler vi at vi har lykkes med å bevare noe av gnistene som oppstår i Goylems live-opptredener’, forteller Space Klezmer Goylem. Jeg har aldri opplevd Space Klezmer Goylem live, men at Space Klezmer Goylem tenner en gnist med den innspilte versjonen, er det ingen tvil om. (V.J.)

Boy Pablo – 50 Souls and a Discobowl
Dette er en morsom sak. Boy Pablo har gått inn i Spotify sitt studio og Pablofisert den gamle studentklassikeren «50 Souls and a Discobowl» av The Lionheart Brothers. Virkelig en av 00-tallets blanke, norske perler, gjort i en fin tolkning av de unge lovende. Øya 2018 – Boy Pablo EP-anmeldelse: Boy Pablo – «Roy Pablo» (D.J.)

Sam Cohen – I Can’t Lose
Først og fremst kjent som produsenten til Kevin Morby for min del, men Cohens album «The Future’s Still Ringing In My Ears» er nok det jeg har hørt mest på i det siste. Smått psykedelisk og slettes ikke langt unna det Morby holder på med. «I Can’t Lose» er åpningssporet på albumet og en enorm favoritt. Snirklete basslinjer med luftig produksjon, men det er når gitarene smeller inn fire minutter inne i låten, at man virkelig ser det store bildet. (D.J.)

Misty Coast – Don´t Let Me Fall
Øya-aktuelle Misty Coast er ute med en ny låt. ‘«Don´t Let Me Fall» er en trøstevise for folk som driter seg ut og stadig går på trynet. Coverbildet er tatt på toalettet i et kunstnerkollektiv i Kreuzberg i Berlin, og låten er inspirert av denne figuren som klamrer seg fast til sitt eget speilbilde mens hun bønnfaller veggen om å ikke la henne falle’, forteller duoen Linn Frøkedal og Richard Myklebust. «Don’t Let Me Fall» er nesten som en missing link mellom mellom «Leap Year» fra den selvtitulerte debutplata (2017) og «Sundays» fra deres andre plate «Melodaze» fra i år. Låten åpner med ganske så enkle Cocteau Twins-aktige gitarlinjer, men klangen/produksjonen signert Matias Tellez får det til høres ut som som delikate gitabroderier. Det som skikkelig høyner låta, er, som på «Leap Year», Frøkedals vokal, melodien i refrenget badet i de malende, sjøsyke gitarene. Vemodig og nydelig. Plateanmeldelse: Misty Coast – «Melodaze» Plateanmeldelse: Misty Coast – «Misty Coast» Singelanmeldelse: Misty Coast – «Funny World» Misty Coast – Eleven Months & Little Sister (Ferske spor uke 47/2018) Misty Coast – Eleven Months (Ferske spor uke 40/2018) Misty Coast – Galaxy (Ferske spor uke 6/2019) Misty Coast – Backseat Warriors (Ferske spor uke 2/2019) (V.J.)

Dungen – Var Har du Varit?
Dungen med duggfriske toner, hentet fra den kommende surfefilmen «Self Discovery for Social Survival». Peaking Lights, Allah-Las og Connan Mockasin er noen av de andre artistene som bidrar til filmen. Surfgitar, svevende pianolinjer og funky trommer er stikkord for «Var Har Du Varit»? Klassisk Dungen med andre ord. Dungen/Woods – Turn Around (Ferske spor uke 5/2018) Dungen (SE). Blå 12.11.2015. (D.J.)

Brillejesus – Gjenbruksbutikk
I Jokke & Valentinernes klassiker går teksten slik:
Vi skulle på kino
men hva fikk vi se
en sjappe med alkohol
og det var det

I Brillejesus sin nye singel går teksten slik:
Jeg og brodern skulle en tur
hadde et viktig ærend
plutselig så vi en gjenbruksbutikk
selvsagt måtte vi stoppe

Stavanger-bandet Brillejesus bruker ikke ordene antikvariat eller bruktsjappe i teksten, men gjenbruksbutikk, et bra ord, klimavennlig også. Teksten slår et humoristisk slag for å lytte på musikk og lese bøker på fysisk format – ikke via apper og nettbrett – CD’er og bøker som ekspertene kvitter seg med, gjenbruk altså. Uvøren 80-talls indie (kall det gjerne skranglerock, sier gruppas selv) speiler teksten. «Gjenbruksbutikk» er en låt som inspirerer meg til å selv tråle gjenbruksbutikker, som f.eks. Platelageret i Oslo, i nærmeste fremtid. For ordens skyld må jeg nevne at vi har lagt ut bibliotek-kollega Ebbe Helbergs (Sølvberget, Stavanger bibliotek og kulturhus), som startet bandet Brillejesus, saker her på bloggen, som disse: Norsk plateklassiker: The Chairs – «Gary´s Philosophy» og Plateklassiker: The Kinks – «The Village Green Preservation Society». Sjekk også Musikalske julespor 2018 inkludert Brillejesus – Nå er det jammen snart jul igjen! (V.J.)

Æterna – Riaku’s Void
Dype og funky hiphop-beats i et stort og uoversiktlig landskap et sted i Flying Lotus-land. Beatsene krysses av forvirrende, selvlysende og syntetiske blinger. Fra «Tannhäuser EP» ute på MethLab. (G.Q.)

I do You do Karate – Hey, I’s OK!
En god ting kan ikke gjentas for ofte, her fra Ferske spor noen uker tilbake: ‘I do You do Karate er fra Bergen og består av medlemmer og tidligere medlemmer av band som Tennis, Professor Pez og Syntax Terrorkester, de to sistnevnte har mottatt flere godord fra oss.  Felles interesse for melodiøs popmusikk med en god dose fuzz samlet bandet i 2018, og resultatet er debutplaten «How do You do Karate», gitt ut på det Australske selskapet Half a Cow Records som styres av Nic Dalton (tidligere The Lemonheads, Sneeze, Godstar, The Plunderers). Mye bra på den labelen! ‘Ni sanger som gir deg en halvtime med god gammel indierock’, skriver de selv i mail til meg, riktig, liker du god gammel indie med nikk til twee og fuzzpop, liker du I do You Karate. Denne ukas I do You do Karate-låt blir avslutningsporet fra albumet, «Hey, I’s OK!». (V.J.)

Floorplan – Never grow old (Mark Broom Dubplate mix)
Gladhouse-partylåt i ny tapning. Dette er en nedstrippa, spretten og hypnotisk versjon. Robert Hood har utallige klubblåter på samvittigheten og Floorplan er gladkristen-aliaset hans sammen med datteren. Fra EP’en «Floorplan v Mark Broom», ute på EPM. (G.Q.)

Trojka – Penger
«Penger» var første singel fra Trojkas andre album «Tre ut» (låta var også med i Ferske spor i fjor), utgitt på Apollon Records i mars i  år. Vår tidligere Deichman-kollega Lars Junge trillet «terningkast» 4/5 til Trojkas debutplate «I speilvendthet», og den nye plata har mottatt stående ovasjoner fra flere prognettsteder der plata er virkelig blitt gått nøye etter i sømmene med henhold til referanser etc. Jeg er ikke så inne i prog at jeg kan brife med feinschmecker prog-know how, men en ting er jeg iallfall sikker på, «Penger» er en fet låt. En spretten og leken synth-progpop låt noenlunde i samme gate som tittelkuttet fra debutplata. Uttrykket er noe helt for seg selv, forfriskende annerledes enn det meste, og jeg elsker synthlydene i låta og transformasjonen som skjer ca. 2.42 ut i sporet der enda fetere synther prog-popper opp. Trojka – 5 om bøker og musikk Plateanmeldelse: Trojka – «I speilvendthet» Singelpremiere: Trojka – I speilvendthet / Ut i kveld? (V.J.)

Broken Social Scene – Can’t Find My Way & Ibi Dreams of Pavement (A Better Day)
Broken Social Scene kom med EP’en «Let’s Try The After – Vol 2», oppfølgeren til «Let’s Try The After – Vol 1» som ble sluppet tidligere i år. I 2017 var Broken Social Scene tilbake med det sterke albumet «Hug of Thunder», deres første på 7 år. Jeg velger singelen «Can’t Find My Way» (ble først sluppet i mars) fra EP’en «Let’s Try The After – Vol 2», en av de beste låtene fra den. «Can’t Find My Way» er karakteristisk Broken Social Scene, drivende og melodiøs. Jeg tar også med «Ibi Dreams of Pavement» fra deres selvtitulerte plate fra 2005. Albumet ble nylig kassert fra samlingen vår pga. at CD’en var slitt, men du kan altså lytte på den her. «Ibi Dreams of Pavement» er min Broken Social Scene-favoritt, og en av beste og mest intense støypop-låtene som noensinne er laget, med den samme hjerteskjærende attituden og nerven ‘a la låter som Pavements «Coolin’ By Sound», Arcade Fires «Neighborhood #2 (Laika)», Blood on the Walls «Mary Susan», Superchunks «Slack Motherfucker», norske Level & Tysons «Tied Up», osv. (V.J.)

Thin Lizzy – Do Anything You Want Do
Per Borten (Spidergawd, Mooving Oos) har valgt sin topp 5 Thin Lizzy-låter i Stjernepose på NRK P13, et av de radioprogrammene jeg lytter fast på. Øverst på lista hans troner klassikeren «Waiting for an Alibi» fra plata «Black Rose: A Rock Legend» (1979). Den troner også høyt på lista mi, sammen med flere andre låter på den plata, deriblant superb «Do Anything You Want Do». (V.J.)

Cows – El Shiksa & Sugar Torch
I april ble Cows plate «Sorry in Pig Minor» reutgitt på både svart og cool spraglete vinyl av den øreblødende støy/ metal / rock-labelen Amphetamine Reptile Record, så da må jeg ta med et par låter av Cows (med riv ruskende gale Shannon Selberg i front) i Ferske spor . ‘Du trenger ikke høre lenge på Selbergs vokal og trompetspilling på låter som «Heave Ho» før du innser at dette ikke er prisvinnende vokalprestasjoner eller instrumenthåndtering. På noen som helst måte. Men det er nettopp her Cows sjarmerer, ved å være så fordømt rølpete’, skriver min Deichman-kollega. Amphetamine Reptile Records-labelens øreblødende støy/ metal / rock var et viktig alternativ til 90-tallets grungebølge. Cows var tro mot AmRep-labelen hele veien, fra 1989s «Daddy Has a Tail» til «Sorry in Pig Minor » i 1998. Platehøydepunkter: «Cunning Cunts» (’91), «Sexy Pee Story» (’93) og «Sorry in Pig Minor» (’98) . Cows har laget mange låt-høydare, en av mine store favoritter er «Sugar Torch» fra «Sexy Pee Story». Jeg tar også med « El Shikas», Cows er her i latin-modus» Låta, fra et av deres kanskje aller særeste album og favorittplata til mange die hard fans, «Sorry in Pig Minor», produsert av King Buzzo fra Melvins. (V.J.)

 

 

Her kan du søke etter og låne musikk, bøker, tegneserier og noter i Deichmans katalog

 

Sjekk også:

Tidligere utgaver av Ferske spor

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.

Abonner

Oppgi din e-postadresse for å abonnere på dette nettstedet og motta varsler om nye innlegg via e-post.

Bli med blant 69 andre abonnenter