Søk Meny Lukk
Lukk
Av: Victor Josefsen Spillelister 3. juni 2019

Ferske spor uke 22/2019

Her er ukas spilleliste! Følg oss gjerne!
Av: Victor Josefsen, Geir Qviller, Ådne Evjen og Eirik Otteraaen Ystad

Bokassa – Captain Cold One
Bokassa har sluppet ny singel, «Captain Cold One». ‘Musikalsk er/har låten alt fra et hardcore Beastie Boys-vers til et poppunk woah-extravaganza-refreng til et Slayer-aktig metall-breakdown, forteller frontmann i Bokassa, Jørn Kaarstad. ‘Bokassa are incredibly fucking good», sa Lars Ulrich i Metallica til Kerrang! i januar. Den nye låta «Captain Cold One» er nettopp det, incredibly fucking good. Video. Like fete «Mouthbreathers Inc.2», som ble lagt i spillelista forrige uke har nå fått en video. Bokassa – Only Gob Can Judge Me (Ferske spor uke 38/2018) Øya 2018 – Bokassa (V.J.)

Deathcrush – State of the Union & Bedpost
Vidar i Deathcrush trakk frem labelen Amphetamine Reptile da vi intervjuet gruppa under Øyafestivalen i 2013. Og jada, Deathcrush er inspirert av Amphetamine Reptile Records-labelen, som var et viktig alternativ til 90-tallets grungebølge, sin støy/ metal / rock på den nye plata «Megazone». Deathcrush er et øreblødende viktig alternativ til alt som rører seg i musikk-Norge for tiden. De tråkker opp sine helt egne stier – i tillegg til AmRep-referanser er de konfronterende ‘a la No Wave-bevegelsens på 80-tallet. No Wave-scenen i New York var undergrunn med utspring fra mørke kjellere, og en reaksjon mot den konvensjonelle musikkindustrien, som jeg skriver i anmeldelsen av Deathcrushs by:Larm konsert i 2014. Deathcrush går som nevnt sine egne veier i likhet med utøvere som f.eks. Royal Trux, som det finnes spor av i låter som «Bedpost». I det hele tatt, Deathcrushs sammensmeltning av støy, pop og beats er fortreffelig. Om «State of the Union», tredje singel fra plata, sier de selv dette: ‘We’re balancing on the edge, taking selfies – State Of The Union is a wake up call. Referencing “You must not sleep” by human rights defender Arnulf Øverland, it is a warning against indifference and its consequences. DEATHCRUSH wants you to burst your own bubble» (fra presseskrivet til Apollon Records, kun er skrevet på engelsk). Jupp, da fikk vi endelig skrevet noen ord om plata, vi er lovlig sent ute, paradoksalt nok, da iallfall to av oss her på Deichman verdsetter plata veldig høyt. Bedre sent enn aldri. Låtpremiere: Deathcrush – «EGO» Konsert: Deathcrush på Rockefeller 24. april 2016 Video som viser hvor rå Deathcrush er på scenen Ny video fra Oslos støyrockere Izakaya Heartbeat / Deathcrush video Vi anbefaler: Deathcrush – Nytt magasin, flexi, download, posters m.m. Isdronningen – en fotoutstilling av Stian Schløsser Møller (V.J.)

Whalesharkattacks – Rich People Taste
Viviana Vega er med i Deathcrush-vidoen «EGO». Jeg har tidligere skrevet flere godord om debutalbumet, som kom i 2017, og oppsummerte  slik: Whalesharkattacks er gamle tiders popkunst i nåtidig utførelse. «Rich People Taste» er første singel fra det kommende andrealbumet «Music for Pink Nights», en låt som kun består av pumpeorgel, beats og Vivianas forvrengt stemme som bringer hennes maskuline alter-ego til forgrunnen. Det tok en stund før denne låta satt, men nå har «Rich People Taste» klistret seg på hjernen. Whalesharkattacks er en egenrådig utøver som speiler de mørke, mystiske og fascinerende sidene av tilværelsen. Er du ute etter et stemningsfullt, suggererende lydmaleri, er denne låta en vinner. For ordens skyld må jeg nevne at Viviana er blitt Deichman-kollega siden sist jeg skrev om Whalesharkattacks. WHALESHARKATTACKS – 5 om bøker og musikk (V.J.)

VASSVIK – The Storm Is Coming In
Som en del av den internasjonale konferansen Nordisk nisjemusikk i et miljøperspektiv i 2017 ble det holdt tre ulike foredrag på Deichmans hovedbibliotek – samt en konsert med Torgeir Vassvik. En konsert som blåste meg helt over ende. Et kraftfullt og rått uttrykk med joik og strupesang, massivt og suggerende som fy, en blanding av folk, droner, prog-aktige passasjer, avant-rock og jeg vet ikke hva. Jeg har ihvertfall ikke hørt noe lignende fra en konsert-scene, og jeg har vært på mange konserter. ‘Min musikk har dype røtter i den tradisjonelle joiken og i samisk kultur. Samtidig har jeg en stor pasjon for å skape nye mønstre, utføre lydeksperimenter og oppdatere den animistiske tradisjonen’, sier Torgeir Vassvik. Nå er han under navnet VASSVIK, sammen med de unge brødrene Rasmus og Hans P. Kjorstad, ute med albumet «Gákti». Låta «The Storm Is Coming In» er heftig. (V.J.)

Folkehelsa – Harde Fakta
Jeg har heller ikke hørt noe særlig lignende som denne låta fra Folkehelsa. Det lyder tøft, det lyder originalt, det driver som bare det, uttrykket er pønk, folkpønkrock, kall det hva du vil, spilt med fele, synth og bass. ‘Vi er ikke så opptatt av sjangerbeskrivelser. Vi lager den musikken vi selv syns er spennende og vi henter inspirasjon fra mange ulike steder. «Evig OK» er beviset på at du kan lage noe som sparker fra seg uten å være gitardrevet’, sier vokalist og synthist Anna Holm Abrahamsen. Det har hun helt rett i. «Harde Fakta» sparker skikkelig fra, og er den mest pønka låta på plata «Evig OK». ‘Plata er jo summen av alt vi liker, tenker og føler. Derfor er det helt naturlig at vi boltrer oss i alt fra energiske popballader via steinhard pønk til mollstemte folketoner’, sier bassist Hanna Sannes Aanonsen. Om «Harde Fakta», som ble sluppet 1. mai, skriver de på facebook: ‘Den handler om tekstilarbeideres rettigheter og hvor vanvittig mye klær vi importerer og forbruker i Norge. Du kan godt få et snev av dårlig samvittighet neste gang du går og kjøper nok en greie du ikke trenger på Hennes & Mauritz’.  Folkehelsa er et frisk pust, som det står i pressemeldingen, iallfall basert på denne låta (har ikke rukket å høre ordentlig på resten av låtene) og engasjementet deres, som du kan lese mer om i dette gode intervjuet med dem i Ballade. (V.J.)

Agvald – Persona Non Grata
Agvald ble startet av en kompisgjeng i et snekkerverksted på Kolbotn på åttitallet. Trashmetallens gullalder. I fjor lanserte Agvald låta «Tiden» med en video laget av Pøbelfilm, som vi kjørte premiere på. Liker du tunge, seige riff ‘a la Helmet bør du ta en lytt på «Tiden», skriver jeg i spalten Musikalske sidespor. «Persona Non Grata» er låt nummer to fra Agvald, og låta har et litt annet lydbilde enn «Tiden», mer metal, mer i retning Metallica enn Helmet, farlig nær «Enter Sandmen», men Agvald redder seg brillefint inn. Dette er bra, altså. Agvald om innspillingen: ‘Riffet er laget på soverommet i Kværnerbyen, trommene ble vel spilt inn på Agvalds julebord? Vokal og bass er gjort på Øveriet, gitarer og miks på Granerud’. Agvald om låta: ‘Låta handler om noe så enkelt og vanskelig som «folk». Folk man egentlig ikke ønsker å være i nærheten av, men som det er vanskelig å bli kvitt. Alle kjenner vi noen sånne, sett på låta og kos deg over at de ikke skjønner at låta handler om dem……..’  ‘Vi har nå 14 låter som vi jobber med å få ferdige nok til å kunne slippes, og vi vil fortsette å slippe en låt av gangen og plutselig har vi hel utgivelse!’ Høres meget bra ut. Agvald – Tiden (Ferske spor uke 36/2018) (V.J.)

Belle Sonder – Supple
Belle Sonder kom i fjor med sin selvtitulerte debut-EP, som jeg anbefalte her. De er et halvt Odda, halvt Manchester band og består av Eirik Bøen Gravdal (Digvalley, som vi også har anbefalt på bloggen tidligere) og Liam Cook. Duoen er ute med den nye singelen «Supple». Miksen deres av det elektroniske og det akustiske er til tider særlig smakfull, som den neddempete overgangen ca. 57 sekunder ut i låta når den smekre melodien åpenbarer seg, det gir ekstra liv og vitalitet til låta. 30. august spiller Belle Sonder på Manchester Psych Fest 2019 sammen med bl.a. Courtney Barnett, Pigs Pigs Pigs Pigs Pigs Pigs Pigs (Sjekk Deichman anbefaler: Årets album 20182017) og Our Girl. (V.J.)

M. Geddes Gengras – The Pump at the way station
Flytende og bølgende glir lydene frem i landskapet. Her er det lunt, varmt og høy himmel, med mye bevegelse i lufta. Vi er i et slags limbo og venter på at noe skal skje. Vi hører ekko av gitarer og new age-synter. Etter hvert tetter det seg til og pulserer raskere, før det sklir over i neste del. Dette er del to av «I am the last of that green and warm-hued world», inspirert av fantasy-/western-bokserien «Det mørke tårn» av Stephen King . Ute på Hausu Mountain. (G.Q.)

Matias Aguayo – The Fold
Vi møter her en mørkere Aguayo enn tidligere. Det er som vanlig perkussivt, dansbart og spennende rytmisk, men det har sneket seg noe urovekkende inn og vokalen er borte. Atmosfæren her i folden er stinn av ett eller annet og alarmen går. Fra «Support alien invasion», ute på Crammed Discs. (G.Q.)

Bel Canto – Without You
Når vi er først er innom Crammed Disc basert i Belgia. Visste du at Tromsø-gruppa Bel Cantos første album «White Out-Condition» (1987) ble utgitt på labelen? På den er noen av de aller beste komposisjonene de har laget, som «Blank Sheets» og «Without You», og mange andre. Har du aldri hørt på albumet, anbefales det på det varmeste. Øya 2017 – Bel Canto Øya 2017 – «Få måkene til å tie» og andre Øya-bøker (inkludert Bel Canto -Big Belly Butterfly) Plateanbefaling – «Maskindans» : Norsk Synth 1980–1988 (inkludert Bel Canto – Flowerbeds) (V.J.)

Kråkesølv – Hundre runda rundt sola samles
Bodøbandet Kråkesølv har gitt ut plater i ti år, og må snart regnes for å være veteraner i norsk musikkliv. De har gitt ut fem LP-er, og jobber nå med den sjette. I forkant av dette, har de sluppet både singel og video til låten «Hundre runda rundt sola samles i ett sekund». Låta er skrevet av Fredrik William Olsen og videoen er regissert av Martin Bremnes. Her får vi se en litt annen utgave av bandet, denne gang ulastelig antrukket som «dansebandet på livets skoleball». Video Les resten av saken med intervju i Musikknyheter. Mer Kråkesølv ( Å.E.)

Ora The Molecule – A Piece of Heaven & Sugar
Ora The Molecule er en trio som ble startet i Los Angeles, drevet av Oslo-jenta Nora Schjelderup på gitar og vokal, med slovakisk trommis og tysk keyboardist. Debutlåten til trioen, «Sugar», er gitt ut på deres eget plateselskap Uhh Ahh Record og var med i en utgave av Ferske spor i fjor, men ble etter hver fjernet fra selve Spotify-spillelista – siden vi kontinuerlig legger inn nye låter, må vi også fjerne eldre låter for at spillelista ikke skal bli alt for lang. Denne uka gjør «Sugar» comeback på spillelista, en låt som stilmessig er en miks av old school og  ny elektronika, kraut-influenser og minimalistisk synthpop, det hele krydret med fløyte og saxofon. Et ganske så egenartet sound, dette er fengende og moro, selv om teksten er av det mer alvorlige slaget. Med deres spretne old school 80-talls rytmer og sound på den nye singelen «A Piece of Heaven», hentet fra samme EP som «Sugar», viser Ora The Molecule igjen at de kan kunsten å lage fengende og morsom (synth)pop. (V.J.)

Asuna, Jan Jelinek – Relief, pt. 1
Minimalistisk ambient. Et varmt og vennelig, men også mørkt og lukket rom med orgeldroner og svak, men stødig puls. Et sted å synke ned i og stenge verden ute, men likevel er det noe usikkert her, noe som gjør at man må være på vakt. Fra «Signals bulletin», ute på Faitiche. (G.Q.)

Her’s – She Needs Him
I mars i år omkom duoen Stephen Fitzpatrick og norske Audun Laading, som til sammen utgjorde bandet Her’s, i en bilulykke. Bandet var på tur til en konsert i Santa Ana, California da de ble truffet av en møtende bil. Manager Trevor Engelbrektson omkom også i den tragiske ulykken. Nå har regissør Sébastien Séjourné gitt ut videoen til låten «She Needs Hi»», fra plata «Invitation to Her’s». Plata skulle bli den siste Her’s ga ut. Her’s lagde snerten og vellydende popmusikk, og den beste måten å minnes den Liverpool-baserte duoen på er å lytte til de to albumene de rakk å gi ut. Tidligere publisert i Musikknyheter. (Å.E.)

Big Business – Abdominal Snowman
‘Ta med Big Business. Kom plate i april’, det var alt som sto i mailen jeg fikk av Eirik Otteraaen Ystad. Big Business består av tidligere Melvins-medlemmer, og plata med tittelen har «The Beast You Are» har fått gode kritikker. The Quietus skriver: ‘… who else makes heavy music this charming?’ ‘The LA duo deliver the sludge with a mighty force’,  skriver Consequence of Sound. (V.J.)

The Cure – Plainsong
Tidlig i  mai var det 30 år siden The Cure-klassikeren «Disintegration» ble utgitt. The Cure er et av verdens beste band, og «Disintegration» er, sammen med flere andre The Cure-album, blant verdens beste album. Hør bare på åpningsporet «Plainsong». Vi var på konsert med The Cure i Oslo Spektrum for 3 år siden, og det var ikke mye tvil om at vi hadde et av de store britiske bandene foran oss på scenen. 30. mai spilte The Cure konsert i Sydney Opera Housefor å feire 30-årsjubileet for albumet, se her. (V.J.)

13th Floor Elevators – You’re Gonna Miss Me» & Roky Erickson – Starry Eyes
Triste nyheter kom på tampen av mai, Roky Erickson døde, han ble 71 år gammel (RIP). Roky Erickson har, inkludert de superb psykedelia/garasjerock-utskeielsene med The 13th Floor Elevators, laget mange hjerteskjærende bra låter, som på plata «All That May Do My Rhyme» (1995). «Roky synger med så sterk innlevelse at det går kaldt nedover ryggen på meg», som vår kollega på Musikkbiblioteket skriver om plata «The Evil One (Five Symbols)» (opprinnelig utgitt i 1980). Det er to versjoner av «Starry Eyes» på plata «All That May Do My Rhyme», sjekk den andre med Lou Ann Barton også. Plateanmeldelse: 13th Floor Elevators – «Easter Everywhere» Knask eller knep (med plata «The Evil One (Five Symbols)» PsyktBRA! – i musikken (inkludert Roky Erickson) (V.J.)

Maria Due – One and One
For ikke lenge siden ga Maria Due ut sitt nye album «The Colour White». Nå har hun sluppet video til «One and One». Det er en sommerlig låt, så da passer det bra at videoen gir oss sommerstemning og lett hippieaktige vibber. Maria sier selv dette om låten: ‘Vi kommer til verden adskilt og forskjellige, men skapt for hverandre. One and One, we come, looking for the sun/The sun is you/Rays all around me/I am drifting along with their stream’ Finn fram den indre hippien i deg og la deg rive med av musikk og bilder! Tidligere publisert i Musikknyheter. Plateanmeldelse: Maria Due – «Past Potential Future Lover» (Å.E.)

 

 

Her kan du søke etter og låne musikk, bøker, tegneserier og noter i Deichmans katalog

 

Sjekk også:

Tidligere utgaver av Ferske spor

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.

Abonner

Oppgi din e-postadresse for å abonnere på dette nettstedet og motta varsler om nye innlegg via e-post.

Bli med blant 67 andre abonnenter