Søk Meny Lukk
Lukk
Av: geirqviller Spillelister 25. august 2019

Ferske spor uke 34/2019

Her er ukas spilleliste! Følg oss gjerne!
Av: Geir Qviller, David Jønsson, Rolf Andersen og Victor Josefsen

Geir Qviller

Swan Meat – Roastduck operabyte
Kort, men tøft møte mellom harde, industrielle og kornete beats og prosessert opera-aktig vokal. Fra antologien «Doom mix vol. III», ute på Doom Trip.

Angelina Yershova – Tumbleweed
Med melankolsk kyl kobyz (tradisjonell kasakstansk fele), tangenter, elektronikk og perkussive beats bygges det opp en luftig, svevende og filmatisk låt; øst møter vest på prærien/steppen. Fra den nye skiva «Cosmotengri», ute på Twin Paradox Records.

Burial – State forest
Beatsene er borte nå; her er kun knitring, ekko og innestengte, men svevende synter og en antydning naturlyder. Det er både lunt og dystert. Fra den nye 12-tommeren «Claustro/State forest» som er helt «svart/hvit»; én side (Claustro) er overraskende lys og up-tempo, denne (State forest), er mørk og helt uten beats. Ute på Hyperdub.

Kangding Ray – Predawn qualia
Varm, myk og dansbar tekno. Dyp bass, insisterende beats og deilige, skimrende, kornete mikostrukturer får tid å bygge seg opp til transetilstander. Fra den nye EP’n med samme navn ute på ARA.

Sarah Davachi – Perfumes III
Vakkert og sakralt, men også kjølig og minimalt. Et meditativt og ambient stykke med orgeldroner og piano. Del tre av et tredelt og pianofokusert stykke fra den nye skiva «Pale Bloom», ute på W.25TH. Félicia Atkinson, Sarah Davachi, Jasmine Guffond Sarah Davachi – Third hour (Ferske spor uke 38/2018) Sarah Davachi – Buhrstone (Ferske spor – uke 26/2018) Sarah Davachi – All My Circles Run (Musikalske sidespor – uke 18/2017).

Yu Su, Pender Street Steppers – Tipu’s tiger
Myke og organiske loops, gitar, bass, håndtromme og analogsynt. Tempoet er behagelig, låta åpner seg sakte og glir bedagelig fremover. Musikk i grenselandet mellom postrock og elektronika. Fra Skiva «Roll with the punches», ute på Second Circle.

 

Rolf Andersen

The Murder Capital – Don’t Cling To Life
De har bandnavnet i orden, det skal de ha. I sommer spilte både Idles og Fontaines D.C. på Øya og dersom du likte noen av disse er det rimelig å anta at du vil like The Murder Capital også.

Tropical Fuck Storm – Braindrops
TFS har sluppet så mange enkeltspor fra sin nye plate at man skulle tro at alle godlåtene hadde blitt spilt i hjel allerede, men neida. «Braindrops» er en fantastisk samling vindskeive sanger, tittelsporet inkludert. Tropical Fuck Storm – You Let My Tyres Down (Ferske spor uke 6/2018).

Djevel – Illoyegd foedt som Satans barn, paa ferd uden spor af menneskeverd
Litt svartmetall har sjelden skadet noen. Djevel er tilbake med mer mørk og melodisk black metal av beste sort.

 

David Jønsson

Louien – Heart and Mind Alike
Det tar noen sekunder før «Heart and Mind Alike» setter i gang, men du merker at noe stort er i gjære. Denne susende introen gjør at du rekker å forberede deg før et voldsomt sanseinntrykk skyller innover kropp og sinn. «Heart and Mind Alike» er en uhørt god folk/country-låt, nærmest sakral, som maler store tablåer med en palett av sorg, savn og håp. Som det gledes til Live Miranda Solbergs debutalbum. Louien – Be Forgiven (Ferske spor uke 13/2019) Øya 2017 – Louien .

The Needs – Hey Wake Up
Forventningene er også store til The Needs, bandet som utgjøres av Kvelertak-gitarist Maciek Ofstad, countryprins Bendik Brænne, Brænnes storebror Mattis, Honningbarna-trommis Nils Jørgen Nilsen og Knut-Oscar Nymo fra Oslo Ess. «Hey Wake Up» følger sommerens formkurve, der et par sterke singler og konserter (deriblant overbevisende oppvisninger på Ingensteds og Øya), virkelig har satt bandet på powerpop-kartet. The Needs – Summerbore (Ferske spor uke 19/2019).

Simen Mitlid – Football
Simen Mitlid har vaket i vannskorpen en stund, med sin behagelige soveromsindie-estetikk og lydbilde. Med «Football» tar Mitlid stadig nye steg. En smittende og sjarmerende sak, med en melodi som smyger seg inn og hekter seg fast. Skogsmusikk med Nick Drake-faktor Simen Mitlid – Album: Everything the Same (Musikalske sidespor – uke 36/2017) Mer Simen Mitlid.

Kjetil Mulelid Trio – Homecoming
Jeg forventer store ting fra trioens kommende andrealbum. Trioen består av Kjetil Mulelid på piano, Bjørn Marius Hegge på bass og Andreas Winther på trommer, tre markante skikkelser i kontemporær norsk jazz. Mulelid Trio er i utgangspunktet en klassisk pianotrio, men har en egen evne til å balansere stoisk ro og improvisasjonstrang. «Homecoming» er et skimrende vakkert bevis på nettopp dette. «What You Thought Was Home» slippes på Rune Grammofon 30. august.

 

Victor Josefsen

The Sideways – I’ll Be Gone
The Sideways fra Nordmøre har hentet inspirasjon fra foreldre og storesøskens platesamlinger. Platesamlingene inneholder garantert en god del twee, indie og 60s pop. The Sideways mikser stilartene på akkurat riktig på den nye singelen «I’ll Be Gone», dette er god 90s indie dyppet i 60s pop. «I’ll Be Gone» er den siste singelen fra den kommende plata deres. Deres første plate kan du lytte på og lese anmeldelse av her. Ta også en lytt på «Isle of You», deres første smakebit fra den nye plata, som slippes i høst.

The Hiveminds – Bloomer
Som jeg har nevnt tidligere, The Hiveminds ble startet av medlemmer fra det nå oppløste garasjerockpunkbandet The Wednesday Knights og består også av folk fra Romskip, Cherubs pluss Empty Bottles Broken Hearts og Stereo 21. Med «Bloomer» lager de igjen, intensiv, fengede 60s pop og garasjerock med popefühl. Dette er ikke en skranglete innspilling av typen man ofte finner på garasjerock/punk-samlealbum som Back from the Grave-serien. «Bloomer» er forseggjort utført, både musikalsk og produksjonsmessig, samtidig har de presset nerven fra de opprinnelige 60s garasjerockerne ned i rillene. Det er så gjennomført at det holder så det suser. Uimotståelig. «Bloomer» er hentet fra debutplata til The Hiveminds som kommer senere i høst. Singelanmeldelse: The Hiveminds ‎– «No Fun No More» / «Run Away (From Myself)».

Sunniva Lundh – I Try (Acoustic)
Sunniva Lundh platedebuterte med «Contradictions» i februar 2019. Før den innspillingen hadde hun aldri vært i et studio, spilt i band, vært backstage på Rokken i Volda eller spilt musikken sin for andre enn nær familie. Nå har hun spilt inn en akustisk versjon av «I Try» fra plata, en nydelig versjon med bl.a. live strykekvartett. Tidligere i år var Sunniva gjest i våre spalte «5 plater som har inspirert», inspirerende lesning.

FIGHTS – Asbestos High
Hva får du hvis du mikser old school Turbonegro-punch med The Good The Bad and The Zuglys forrykende refreng og en hårete metal-infisert  screamo-vokal? Svar: Et nytt Oslobasert rockeband som heter FIGHTS. Det har kommet en del meget bra band i skjæringspunktet deathpunk/ scandirock de siste årene (f.eks. Syden), basert på «Asbestos High», FIGHTS’ aller første singel, føyer de seg snyggpent inn rekken av nye, sterke deathpunk/ scandirock-band. De spiller deres første to konserter på Enga og Vaterland i Oslo 6. og 7. september.

Brillejesus – Dine kommentarfelt 
Ebbe Helberg, låtskriveren  i Brilljesus, er en bibliotekar i sin, tja, beste alder, som liker rufsete indie og  pønk. Brillejesus ga ut et par smakebiter fra plata før den kom, singlene «Gjenbruksbutikk» og «Interrail». Ida Collet Belle kjent fra Sassy Kraimspri er gjestevokalist på sistnevnte. Jeg har tidligere omtalt «Gjenbruksbutikk». Resten av plata består back to basic lyd og øs pøs låter, bortsett fra et par mer rolige innslag. Det lyder tøft, rett og slett. Ved første ørekast høres det ut som debutplata til unge sultne (punk)rockere, men de enkle, treffende, humoristiske og sarkastiske tekstene + hvordan de trakterer Kjøtt-referansene, avslører at avsenderne har noen år på baken. Brillejesus lyder som skranglete rockere med The Kinks-vibber. De er innom noen andre sjangre også, blues i «Bibliotekarblues», en låt som  kanskje kun bibliotek-ansatte som oss kan få et ekstra nært forhold til. Med «Vinterferie» er de  i visepop-modus . Brillejesus behersker disse avstikkerne godt også. I vår spalte «5 plater som har inspirert» valgte Ebbe Helberg  Kjøtt sin selvtitulerte plate og beskriver den slik: Rett fram og på hogget, fengende rock n´ roll med heftige tekster. Samme beskrivelse gir jeg  mesteparten av Brillejesus’ debutplate, uten sammenligning for øvrig.

Husmo HAV – Places/Names
Mine gamle og gode hodetelefoner gikk fløyten for en stund siden. Derfor lyttet jeg på denne nye låten signert Husmo HAV på andre hodetelefoner som mangler dynamikk, bredde og nyanser, og med det utstyret fikk jeg ikke først tak på den nye komposisjonen. Men da jeg endelig fikk tak i nye, skikkelige hodetelefoner åpenbarte en et helt annet lydbilde seg. Den malende bassen griper tak, synther og effekter kommer på plass og fargelegger lydrommet i en mørk-aktig tone, det hele toppes når trompeten gjør sitt inntog, etter hvert er den til tider rødglødende. De markante trommene, sjekk fra ca. 4.00 og litt utover, utgjør crescendoet. «Places/Names» er cinematisk post-rock av godt merke. Husmo HAV – East in North (Ferske spor uke 19/2019).

 

 

Her kan du søke etter og låne musikk, bøker, tegneserier og noter i Deichmans katalog

 

Sjekk også:

Tidligere utgaver av Ferske spor

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.

Abonner

Oppgi din e-postadresse for å abonnere på dette nettstedet og motta varsler om nye innlegg via e-post.

Bli med blant 69 andre abonnenter