Søk Meny Lukk
Lukk
Av: Victor Josefsen Intervjuer 7. november 2019

Videoepremiere: Sigurd Hole – «Duggdråper‎»

En av Norges mest anerkjente jazzbassister, Sigurd Hole, slipper en helt nydelig og meditativ jazzlåt nå på fredag. I tillegg til det slipper han en naturskjønn musikkvideo i neste uke som vi kjører eksklusiv premier på i dag!
Av: Victor Josefsen / Foto:  I.J.Biermann

Sigurd Hole kan kunsten å improvisere. På hans nye singel møter mennesker natur når Sigurd Hole skaper duggdråper i lydform. Resultatet er  stimulerende meditativ jazz med innslag av klassisk minimalisme og norsk folkemusikk. «Duggdråper» slippes fredag 1. november, i dag kan du høre den her hos oss, og den er en forsmak på det kommende albumet.

Det var under innspilling av albumet, som kommer til neste år, at «Duggdråper» oppsto, som en helt spontan improvisasjon. Den fremstår også nå akkurat slik den ble spilt inn, på ett eneste opptak, uten noen form for editering i etterkant.

 

«Duggdråper» har et rytmisk driv som er litt utypisk for Holes soloprosjekt; lange, melodiske linjer, sakteflytende lydlandskap og abstrakte teksturer er her byttet ut med rytmiske, lett dansende toner, i lekende møte med lyden av natur. Her blir lyden av en duggdråpes fall til musikk.

– «Duggdråper» er en av de låtene fra den kommende plata som er mest funky. De lyse flageolettene som danner basisen for både den harmoniske og rytmiske fremdriften i låta gjenspeiler den lyden jeg forestiller meg en duggdråpe lager akkurat i det øyeblikket den slipper tak i strået og faller ned mot bakken, forklarer Sigurd Hole.

 

Det nye albumet ble spilt inn på et sted som heter The Arctic Hideaway, på en liten øy i det arktiske Atlanterhavet. Denne helt spesielle innspillingen – som også inkluderer naturlyder – bygger opp en autentisk og inspirerende historie om menneske, musikk og natur. Hole er kjent for sitt fokus på natur og miljø, fra tematikk på album til CO2-vennlig turnering. Musikken har en jevn og meditativ følelse, som fremmer de vakre norske landskapene som bringer mennesket nærmere naturen.

– Jeg er veldig opptatt av hvordan våre omgivelser reflekteres i oss som mennesker og hvordan naturen er med på å forme oss. Dette er noe jeg bevisst utforsker i mitt arbeid både som komponist og utøver. Innspillingen av den nye plata ble gjort på The Arctic Hideaway også kjent som Fordypningsrommet, som ligger på den lille øya Fleinvær utenfor Bodø. Både i prosessen med å forme idéene, og under selve innspillingen har Fleinvær og det unike landskapet der vært av stor betydning. Det å være avskåret fra omverdenen på en relativt øde øy har også helt klart hatt en innvirkning på det jeg har laget. Det gir en helt egen ro, en egen form for både innvendig og utvendig stillhet som jeg trives veldig godt med å jobbe kreativt i, avslutter Hole.

«Duggdråper» er første smakebit på det kommende albumet, som slippes våren 2020, og Sigurd Hole er for øyeblikket ute på en liten Europaturné med prosjektet Sigurd Hole Trio.

 

 

Sigurd Hole er kjent fra sitt arbeid som bassist, komponist og arrangør med blant annet Karl Seglem, Helge Lien, Eli Storbekken, Jon Eberson Group og Eple Trio. Han representerer et særegent uttrykk hvor tydelige linjer fra blant annet norsk folkemusikk farger spillestil og tonespråk, og hvor naturen er gjennomgående tematikk. I 2018 gav han ut sine to første album i eget navn, trioalbumet «Encounters» og soloalbumet «Elvesang», sistnevnte var «boblere» på en av våre skribenters kåring av beste norske album 2018.

 

Les den gode anmeldelsen av «Duggdråper» på tidligere Deichman-kollega Lars Junge sin blogg Stemmegaffel.

 

Les også:

Sigurd Hole – Album: Elvesang (Musikalske sidespor – uke 5/2018)

 

Her kan du søke etter og låne musikk, bøker, tegneserier og noter i Deichmans katalog

 

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.

Abonner

Oppgi din e-postadresse for å abonnere på dette nettstedet og motta varsler om nye innlegg via e-post.

Bli med blant 67 andre abonnenter