Søk Meny Lukk
Lukk
Av: geirqviller Spillelister 11. februar 2020

Ferske spor uke 6/2020

Her er ukas spilleliste! Følg oss gjerne!
Av: Geir Qviller, David Jønsson, Victor Josefsen og Ådne Evjen

Geir

Jonas Sjøvaag – Second stretch
Myke, varme droner og organisk synt møter skarp gamelan-aktig perkusjon. Tempoet er rolig og meditativt​. Perkusjonen danner spennende teksturer og kontrasten mellom den og resten funker utmerket. Dette er andre del og fungerer som et rolig midtparti i utgivelsen «Commuter Music», ute nå på Shipwreckords.

Richard Fearless – New perspective
Spennende, hypnotisk og nesten dansbar landskapstekno. Fint oppbygget, med tydelige og varierte rytmiske teksturer. Lag på lag med tangenter/piano og strenger/gitar og perkusjon reiser seg over en undervegetasjon av droner og analoge syntlyder. På topp kommer dunkende, mørke og energiske beats. Fra debutskiva «Deep rave memory» som kom ut på Drone i november. Richard Fearless er ellers en del av Death in Vegas.

Beatrice Dillon – Square fifths
Deilig, slentrende og leken dubtekno. Med dyp bass, tabla, mørk talking drum-aktig syntlyd og spennende perkussive variasjoner. Fra debutplata «Workaround» som kommer på PAN nå i februar.

Bergsonist – Middle Ouest
Rytmisk spennende låt bygget opp av tromme- og perkusjonsinstrument-lyder som tidvis er i kollisjon med hverandre. Passende tittel. Fra skiva «Middle Ouest», ute nå på Optimo Music.

Moth Cock – If watches were turnips
Fascinerende og morsom organisk klipp-og-lim-aktig låt som tikker og går i et snublende tempo. Impro møter collage, Moskus møter The Books. Fra skiva «If beggars were horses wishes would ride» som kom ut på Hausu Mountain i november.

 

David:

Rustin Man – Jackie’s Room
«Drift Code» var en av mine albumfavoritter i 2019. Den tidligere Talk Talk-bassisten laget et finurlig album som sveipet innom sfærene til Robert Wyatt og David Bowie. Et nydelig eksempel på kunstrock à la Canterbury. «Jackie’s Room» har det samme uttrykket som på «Drift Code». Lavmælt, men allikevel tettet med detaljer og inntrykk. Rustin Man – Vanishing Heart (Ferske spor uke 7/2019).

Dogleg – Kawasaki Backflip
På tampen av fjoråret var «Fox» en liten hit hos meg. «Kawasaki Backflip» (for en tittel!) er om mulig enda sterkere. Aggresjonsfylt indieemo som kan minne om for eksempel Cloud Nothings. «Kawasaki Backflip» er også perfekt produsert, hør bare på den trommelyden. Jeg utroper 2020 til Doglegs år. Dogleg – Fox (Ferske spor uke 51/2019).

Gil Scott-Heron & Makaya McCraven – New York Is Killing Me
Det er en smule drøyt å tenke på, men i disse dager har det gått ti år siden Scott-Herons svanesang «I’m New Here». Det albumet ble spilt minst en gang om dagen bak disken i platebutikken jeg jobbet i. Trommeslager og produsent Makaya McCraven utforsker dette materialet på nytt, «a reimagining» som albumtittelen sier, og resultatet er både gjort i Scott-Herons ånd og føles nyskapende. McCravens oppdatering av «New York Is Killing Me» har blitt et groovy og sjelfullt jazznummer, og er et naturlig høydepunkt på et usedvanlig vellykket prosjekt.

 

Victor

Helgeland 8-bit Squad – Champion Mode
Den digitale-reggae/dancehall duoen Helgeland 8-bit Squad har sluppet ny singel med video. Låta er mikset av Poppa Lars (Nord-Alliansen). «Champion Mode» er et solid nikk til UK garage, jungle og drum and bass, tolket på gruppas egne premisser, sier de selv. Tung bass over dansbare rytmer og fresh nordnorsk toasting i skjønn forening!, sier de videre. I like, sier jeg. Videoen gjør nesten låta enda bedre. Helgeland 8-bit Squad – Eg søng (Ferske spor uke 12/2019), Helgeland 8-bit Squad – EP: Lavaresistent (Musikalske sidespor – uke 43/2017), Intervju med den nordnorske laptop-reggae duoen Helgeland 8-bit Squad.

Adrian Cox – Løpe fra alt
Må ta med en ny låt fra Adrian Cox sitt album «33/99», som består av 33 remiksede låter fra albumet «99 sanger», og utgitt på CD i 2009. «Løpe fra alt» er en til av disse korte, fengslende og snodige poplåtene med underfundige, hverdagslige og ettertenksomme tekster. Les mer om Adrian Cox og den nye plata i forrige Ferske spor.

The Hector Collector – Podcast
The Hector Collectors fra Glasgow er ikke noen ungfoler, vel de er ikke så gamle heller, midt i tredveårene, poenget er at de levd lenge nok til å se trender komme og gå, og kommenterer morsomt og satirisk podcast-trenden slik i refrenget: «podcast save me from hell, save from everything, you gotta save me from anything, but save myself from my self». Samt med tekstlinjer som «this podcast got me wondering if I’m psychopatic». Det hele akkompagnert av oppløftende klassisk twee med nikk til band som The Pastels, BMX Bandits, Tullycraft osv. Fra deres nye EP «Do the ‘Ad Hominem: with the Hector Collectors!» The Hector Collectors – Edgelord (Ferske spor uke 37/2018), The Hector Collectors – Takes a Lot to Laugh, It Takes a 25 Minute Respons Video to DESTROY your Argument (Ferske spor uke 46/2018).

Porto Geese – Void
Porto Geese høres ut som er psych rock band som har emigrert til en støvete ørken for dyrke industri- og -post-punk impulsene sine. Dessuten hører jeg muligens elementer fra Wofgang Press og Crime & the City Solution mlf. i uttrykket deres. En ting er nå sikkert, sjangerinfluense flimrer både gjennom og imellom støygitar-riffene og det mørk-groovende kompet. Fra debut-EP’en «Close». Porto Geese er plukket ut som et av årets demoband til by:Larm.

Darling West – Can’t Help It
‘Darling West har vært på en del USA-turneer, det har blitt noen turer over dammen de siste årene. Det er godt mulig at det er derfor «Can’t Help It» har fått en slik uimotståelig vestkyst-klang. Lyden av havbris og solskinn blir aldri feil. Nydelig utført folk-pop med små drypp av gitartonene til Grateful Dead og likesinnende. «Can’t Help It» er spilt inn i Propeller Studios. Med Kåre Vestrheim og Mike Hartung bak spakene, blir det vellyd-garanti’, skriver David Jønsson i en tidligere utgave av Ferske spor. Darling West er nå ute med sitt fjerde album «We’ll Never Know Unless We Try», og derfor gjør denne låten fra albumet comeback på Ferske spor.

Jiji Moon – Nothing Wrong
Jiji Moon består av Axel Larsson och Gustav Davidsson, to musikere bosatt i Göteborg. Axel spiller også i spennende Svankropp. «Passed My Eyes» fra debut-EPén deres var med i Ferske spor i fjor. Årets EP er titulert «Monster In The Forest». Låta «Nothing Wrong» er utforskende ambient med gjentakende piskende rytmer og indie/shoegaze-dragninger som øker i intensitet. Fascinerende og hypnotisk.

Norsk Råkk – Håp
Norsk Råkk sitt foreløpig siste album «Helgardert» (2017) er et fremtidsrettet tilbaketog til sytti/åttitallets ska-scene. Nå er Norsk Råkk ute med tekstvideo til «Håp» fra albumet. En opplagt referanse til låta, er The Specials og særlig «Ghost Town», ikke minst pga. blåserne, samt produksjonen. Jørn Christensen, kjent fra De Press, Circus Modern, Norske Gutter, The Mercury Motors og i dag fast medlem i CC Cowboys, står for produksjonen. Christensen har pustet liv i hver minste detalj, samtidig som han har et helhetlig overblikk. I lydbildet kommer både ska-influensene, new wave-drivet og melodien til sin rett. Se video og les intervju med Norsk Råkk her. Plateanmeldelse: Norsk Råkk – «Helgardert». Mer Norsk Råkk.

Vrengt – Tropenatt
I det nevnte Norsk Råkk-intervjuet ovenfor stilte jeg dette spørsmålet Torstein Eriksen: ‘Mye kul musikk har kommet fra Moss, hvordan er egentlig musikkmiljøet i Moss for tiden? – Vrengt er Moss sitt nye up-and-coming band og har sluppet to fine singler og spilt mye konserter de siste årene, svarer Torstein, og dermed må Vrengt med i ukas Ferske spor.

Mayflower Madame – Vulture
Det psykedelisk post-punk/shoegaze-bandet Mayflower Madame fra Oslo har nylig sluppet singelen «Vultures» fra det kommende albumet «Prepared For A Nightmare» som slippes 27. mars. På ny viser Mayflower Madame at de rendyrker en stil som de mestrer meget godt, jeg har nærmest lyst til å betegne dem som feinschmeckere innen sin sjanger, i liket med andre norske band som Rancho Releaxo (sjekk plateanmeldelsen av «Soft Luxury»). Mange nye (og etablerte) utøvere kan lære et triks eller to fra Mayflower Madame. Med singelen følger en smakfull, stilistisk video som du kan se her.

 

Ådne

Sharon Van Etten – Beaten Down
Sharon Van Etten sitt album «Remind Me Tomorrow» var høyt oppe på flere av album-listene i 2019. Nå er hun ute med en ny singel. Selv sier hun dette om låten: «This song is about love, patience and empathy. It’s about making life-changing choices and remaining strong enough to see them through.» Den ganske rolige, drømmende og tildels dvelende låten heter «Beaten Down» og følges av en nydelig og stilistisk sterk svarthvit-video. Sharon Van Etten – Seventeen (Ferske spor uke 2/2019), Sharon Van Etten – Comeback Kid (Ferske spor uke 40/2018).

Slowgold – En dag till
Svenske Amanda Werne aka Slowgold er ute med ny singel. Den er en teaser til den nye plata som kommer 21.februar. Hvordan skal man beskrive låten «En dag till»? Hvis man tenker seg en krysning mellom The Cure sånn rundt «17 Seconds», gitarlyden til Chris Isaak og en dash Twin Peaks-stemning på toppen, så vil jeg si man er ganske nært. Det som ikke ligner på verken The Cure eller Chris Isaak, er vokalen. Amanda Werne synger med lys, fin stemme. Klangfull er det første adjektivet man kommer på når man hører stemmen hennes. Det gjelder også musikken. Den er klangfull og sjelfull, og singelen føyer seg fint inn i det bildet.

Zuzu – Skin And Bone
Denne gangen er Liverpool-artisten Zuzu i det seriøse hjørnet. Låten «Skin And Bone» handler om voldelige og usunne forhold. Zuzu skrev låten for noen år siden, men har ikke før nå samlet nok mot til å gi den ut.

«You’ve got me twisted in an arm lock
You’re hurting me but you won’t stop
And you said that it would never come to this
They say my rabbit doesn’t exist»

Zuzu kommer for øvrig med en EP i løpet av april 2020.

Zuzu – Dark Blue (Ferske spor uke 44/2018)

 

 

Her kan du søke etter og låne musikk, bøker, tegneserier og noter i Deichmans katalog

 

Sjekk også:

Tidligere utgaver av Ferske spor

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.

Abonner

Oppgi din e-postadresse for å abonnere på dette nettstedet og motta varsler om nye innlegg via e-post.

Bli med blant 69 andre abonnenter