Søk Meny Lukk
Lukk
Av: geirqviller Spillelister 17. mars 2020

Ferske spor uke 11/2020

Her er ukas spilleliste! Følg oss gjerne!
Av: Selma Benmalek, Geir Qviller, David Jønsson, Jan-Olav Glette og Victor Josefsen

Selma

Haska, Salif Keita – Madan
Denne låta fikk meg i festmodus i løpet av få sekunder. Salif Keita trenger for så vidt ingen introduksjon, som et av de aller største artistnavnene Mali har å by på. Keita har bidratt med hitlåter helt siden begynnelsen av 70-tallet og har turnert verden over siden. Haska er et ukjent navn for meg, og det er lite informasjon om hen/dem på nettet. Et lite mysterium med andre ord. «Madan» er en fengende techno-låt som fungerer godt med Keita og hans kor.

FELA, Philip Emilio, Viktor – Meg og mine peeps
FELA er tilbake med ny musikk etter Blokk til Blokk-suksessen på Det Norske Teatret. Sammen med Philip Emilio og Viktor leverer han en lekende låt som lukter sommer og sol. Teksten er oppløftende og full håp, noe vi alle trenger for tiden.

Jasmine Sandlas – Ik Main Kudi Punjabi
Dronningen av Bhangra spilles kanskje mest i desibryllup her til lands. «Ik Main Kudi Punjabi» er en ganske rolig låt til Jasmine Sandlas å være. Teksten vil gjøre enhver panjabi stolt. De som vet, de vet.

Aziz Sahmaoui, University of Gnawa, Alioune Wade – Un homme bon
Aziz Sahmaoui ga ut albumet «Poetic Trance» i fjor. «Un homme bon» er en bonus track som vi ønsker velkommen med åpne armer. Sahmaoui skuffer ikke, noe han egentlig sjeldent gjør. Akkurat i denne låta har han valgt å bruke mer jazz-elementer og ørkenblues, i tillegg til hans velkjente gnawa- og marokkanske folketoner. Teksten er like metaforisk og poetisk som vanlig. Alioune Wade er prikken over i-en, og gjør dette verket komplett. Jeg håper inderlig på en Norges-konsert en dag. Sukk!

 

Geir

Horse Lords – Fanfare for effective freedom
Horse Lords er tilbake der de slapp etter den flotte «Interventions» i 2016. Fremdeles er det deilig repeterende avantrock. Rytmiske gitarstrukturer bygges nitid opp med hypnotisk og ofte euforisk virkning. De befinner seg et sted mellom Robert Fripp, Dawn of Midi, 75 Dollar Bill og afrikansk gitarmusikk. Fra den nye skiva «The Common task», ute på Northern Spy Records.

Jasmine Guffond – An utterly dark spot
I starten smyger den seg sakte frem med varme analoge prikker, et mykt digitalt vokalspor, fjerne tangenter og nådeløse droner. Dette viskes etter hvert ut av skarpe og iskalde vinder. Så tar en uptempo rytme over i denne todelte, givende komposisjonen. Dette er siste spor fra den nye utgivelsen «Microphone permission», ute på Editions Mego.

Félicia Atkinson, Sarah Davachi, Jasmine Guffond.

Monoloc – Fender
Strenge og harde industrielle beats i et stort, mørkt og røykfylt rom, delvis opplyst av fjerne gitarlignende lyder. Fra Den nye EP’en «Left the planet», ute på KNTXT.

Monoloc – From the method (Ferske spor uke 17/2019).

Steven Warwick – Cold light of day
Mørk og distansert, men også deilig pulserende, varm og vanedannende elektropop-låt. Fra den nye skiva «MOI», ute på PAN.

Morten Qvenild – Koma
Et vakkert, stemningsfullt og rolig stykke ambient musikk. Med snublende strenger, dvelende piano, antydende synter og godt med romklang. Fra den varierte og spennende samleren med hovedsakelig norsk eksperimentell populærmusikk, «Iota 1», ute nå på Pekula.

Grydeland og Qvenilds metode, 10 produsenter + 10 sanger = 1 Plate.

Øyvind Mathisen – Sonder
Et behagelig nattdykk i en stor og varm undervannsverden med skjærende synter, blinkende sonder, strykere og vibrerende lys. Landskapselektronika beslektet med Tim Hecker og Fennesz. Fra den varierte og spennende samleren med hovedsakelig norsk eksperimentell populærmusikk, «Iota 1», ute nå på Pekula.

Whalesharkattacks – Dark ages
En naken og tørr trommemaskin, strenger, utvaskede Carpenter-synter og vokal lagt i bakgrunnen. Whalesharksattacs lager blek, men fengende elektropop med klare referanser til 70-80-tallet. Fra den varierte og spennende samleren med hovedsakelig norsk eksperimentell populærmusikk, «Iota» 1, ute nå på Pekula.

Whalesharkattacks – Rich People Taste (Ferske spor uke 22/2019), Whalesharkattacks – Album: Whalesharkattacks (Musikalske sidespor – uke 39/2017), WHALESHARKATTACKS – 5 om bøker og musikk, Whalesharkattacks – Gaslightin’ (Musikalske sidespor – uke 7/2017.

 

David:

Andreas Røysum Ensemble – Indialuring
Andreas Røysum er en foregangsperson på den norske jazz og impro-scenen, og har fascinert musikkelskere verden rundt med sin klarinett. Nå foreligger debutalbumet fra Andreas Røysum Ensemble, og han har samlet en usedvanlig sterk tropp, med blant annet Signe Emmeluth, Joel Ring, Marthe Lea, Christian Meaas Svendsen og Sanskriti Shresta i rekkene. På «Indialuring» kombinerer ensemblet tradisjonell indisk musikk, norske folketoner og frijazz på en finurlig og oppløftende måte. Ute nå på Motvind Records.

Alabaster DePlume – Visit Croatia
International Anthem har blitt en tung aktør på jazzscenen etter flust av gode jazzplater utgitt over en lengre periode. Den britiske saksofonisten Alabaster DePlume og hans album «To Cy & Lee: Instrumentals Vol. 1» er nok et tilskudd til plateselskapets imponerende katalog. Albumet kombinerer nye innspillinger med eldre opptak, som til sammen utgjør et enestående album med introspektiv jazz. Tonene er blant annet inspirert av ethiojazz, asiatisk jazz og filmmusikken til Studio Ghibli-filmen «Laputa-Himmelslottet». En perfekt tonesettelse til refleksjon på hjemmekontoret.

Mapache – Read Between the Lines
Duoen Mapache består av Sam Blasucci og Clay Finch. De er flasket opp på Grateful Dead, New Riders of the Purple Sage, Flying Burrito Brothers og annen frisinnet countryrock fra 60- og 70-tallet, med himmelske harmonier og et tilbakelent livssyn. «Read Between the Lines» er tredje singel fra det kommende andrealbumet og hever forventningene ytterligere for hva vi kan vente oss.

Woods – Where Do You Go When You Dream?
Vi skal holde oss til samme nabolag. Woods er personlige favoritter innen snurrig indierock, med sine friske innfallsvinkler og instrumentering. «Where Do You Go When You Dream?» er umiskjennelig Woods, med en anelse sjøsyk synth, før låten åpner seg opp med et uimotståelig refreng. «I see old friends when I sleep» kan tolkes som en hilsen til David Berman.

Dungen & Woods – Marfa Sunset (Ferske spor uke 12/2018), Det synger i skogene.

Built to Spill – Life in Vain
Det gir absolutt mening at Built to Spill gjør et coveralbum av lofi-popgeniet Daniel Johnston. Det er noe med det såre, naive uttrykket i Johnstons låter som kler Built to Spill godt. «Life in Vain» er hentet fra Johnstons mildt sagt solide album «Fun».

Built To Spill – Broken Chairs (Ferske spor uke 5/2019), Plateanmeldelse: Built to Spill – «Perfect from Now On», Plateanmeldelse: Built to Spill – «Live», Konsertanmeldelse: Built to Spill på Rockefeller.

The Alfresco Flavour – Energy Drinks
En fuzzete energiinnsprøytning er nettopp det som trengs på hjemmekontoret. Trioen i The Alfresco Flavour får hjelp av gitarist Lasse Karlsen fra Blomst. Sammen har de mekket i stand en fristende låt som er tyggegummipop-møter-frådende garasjerock, i beste Ty Segall/Oh Sees/Meatbodies-ånd.

5 plater som har inspirert The Alfresco Flavour, The Alfresco Flavour – Forever & Thank You (Ferske spor uke 13/2019), The Alfresco Flavour – Together (Ferske spor – uke 26/2018).

Daufødt – Et eller annet radikalt
«Et eller annet radikalt» er en betegnende tittel i disse dager. Den finskårne miksen av tradisjonell punk og norsk black metal er også et dekkende lydspor for disse usikre tider. Vokalist Annika Linn Verdal Homme legger ikke noe imellom og utgjør en makeløs frontfigur. Det er også en glede å høre/se den for tiden allestedsnærværende bassisten Eskil Myrvoll (Mall Girl, Kanaan++) uttrykke seg i Daufødt.

Daufødt – Låt: «Nedover» (Musikalske sidespor – uke 44/2017).

The Northern Belle – Remember It
«Remember It» er første singel ut fra The Northern Belles kommende album «We Wither, We Bloom», på Die With Your Boots On Records. Det er et lite mesterstykke innen countrypop, med fokus på samlivsbrudd og hevnlyst. Slikt blir det ofte gode countrylåter ut av. Med 60-talls jangly gitarer, en frekk kubjelle og en Stine Andreassen i storform, gjør at «Remember It» minner ikke så rent lite om Jenny Lewis på sitt beste. Noe som er et stort kompliment. Her må også en nydelig produksjon av Marcus Forsgren nevnes.

The Northern Belle – You’re Gonna Leave (Ferske spor uke 35/2018), The Northern Belle, Øya 2015: The Northern Belle – bilder, Øya 2015: Intervju med The Northern Belle.

Pom Poko – Praise
I skrivende stund befinner Pom Poko seg på amerikanske grunn for å legge Amerika for sine føtter, med en fersk singel i bagasjen. «Praise» har en snublende start med post-punkete gitarlinjer à la Gang Of Four, før den skyter fart med drivende bass og skeive rytmer. Ikke minst domineres lydbildet av Ragnhild Fangels spede, men allikevel akk så kraftfulle vokal. «Praise» er en ren maktdemonstrasjon.

Pom Poko – Crazy Energy Night (Ferske spor uke 5/2019), 3 norske debutanter vi har tro på, Pom Poko – Follow the Lights (Ferske spor uke 36/2018), Pom Poko – It’s a Trap (Musikalske sidespor – uke 6/2017), Heartbreak Satellite – Are U OK? (vokalist Ragnhild Fangel i Pom Poko er med i knivskarpe Heartbreak Satellite).

Til slutt vil jeg komme med en generell anbefaling/oppmuntring: Følg Brakkesyke 2020 på Facebook, og støtt opp om artister og kultur i vanskelige tider. Brakkesyke 2020 er: «kort fortalt en facebookside som streamer og videreformidler hjemmeopptredener til musikere og som opplyser om hvem de er  og måter man kan støtte vedkommende økonomisk. En måte å få sin daglige fix med livemusikk under den helsikkes korona-epidemien». Støtt opp om dine favorittartister via dine lokale platebutikker eller Bandcamp. Og for all del sjekk ut Brakkesyke 2020.

 

Jan-Olav

Kristofer Åström – Inbetweener
En ny varm sjelfull countryinspirert låt fra en gammel favoritt, som lover godt for et kommende album fra den tidligere Fireside-sangeren. Denne gangen innspilt hos Mattias Nyberg med Frans Hägglund bak mixeren sammen med bassist Fredrik Moberg, trommis Per Nordmark, gitarist Per Westling og keyboardist Jonas Kernell. Åström selv står for vokal og gitar.

Easy October – Mono en tirsdag i april, 14 låter fra 2014 – på video (med Easy October – My Love Will Be There Still), 13 låter fra 2013 (med Easy October – Rocket Man).

Barrens –  Atomos
Barrens er en ny spennende svensk postrock-trio med medlemmer med fortid i Cult of Luna, Logh og Scraps of Tape. Det er tungt og majestetisk, men også nærmest cineastisk. Instrumentalmusikk som frister til videre fordypelse. Albumet «Penumbra» kommer 10. april.

Porridge Radio – Pop Song
Brighton-bandet skal etter sigende ha levd opp til forventningene og vel så det under årets by:Larm. Nå er andrealbumet «Every Bad» her. Her er det mye fint å ta tak i.

Porridge Radio – Sweet (Ferske spor uke 8/2020).

Protomartyr – Processed by the Boys
Detroits  fineste postpunkere er i mai aktuelle med en ny fullengder.  En forsmak på de dystre filosofiene om verdens endelikt og det dystre kakofoniske lydbildet kommer her.

Protomartyr – Jumbo’s (Ferske spor uke 10/2019), Protomartyr (feat. Kelley Deal) – Wheel of Fortune (Ferske spor uke 19/2018), Protomartyr – Half Sister (Ferske spor uke 49/2017), Protomartyr – Album: Relatives in Descent (Musikalske sidespor – uke 41/2017).

Pottery – Take Your Time
Ikke overraskende var Pottery et av de bandene det ble snakket mest om i etterkant av by:Larm. «Albumet «Welcome to Bobby`s Motel» kommer 11. april. Her er nok en spastisk forsmak om noen av de negative sidene av rusbruk.

 

Victor

The Dogs – Monumental Times
The Terrifieds plate «Three Hares» var en av 2016s store positive overraskelser. Her løsnet det skikkelig for The Terrifieds (inkludert Kristopher Schau). Stilen er powerpop. Og akkurat når det stemte som best ble gruppa oppløst, for dette er The Terrifieds siste utgivelse. «Døvt, for jeg digger jo å ha et forum for powerpop og nonsens», kommenterer Kristopher Schau samme år. Og at Schau ikke har gitt opp powerpop viser flere av The Dogs sine låter, der det også flørtes med melodiøs (power)pop. «Monumental Times» kunne nesten like så godt vært en Terrifieds-låt fra «Three Hares», med andre ord fengende powerpop.

Plateanmeldelse: The Dogs – «Crossmaker‎», The Dogs – The Momenth of Truth (Ferske spor uke 43/2019), The Dogs – Who’s Gonna Pay (Ferske spor uke 7/2019) The Dogs – Punk Rock Coming Through (Ferske spor uke 15/2019), The Dogs – Let’s Start A Riot (Ferske spor uke 41/2018), The Dogs – Lie to Me (Ferske spor – uke 24/2018 og Ferske spor uke 49/2017), The Dogs – Hindsight (Ferske spor uke 48/2017), Plateanmeldelse: The Dogs – Swamp Gospel Promises, Låtanbefaling: The Dogs – Are You With Him Now, Låtanbefaling: The Dogs – «Armed and Fairly Well Equipped», Min platesamling: Kristopher Schau.

Quarter Wolf – Shitfaced and on Fire
Den norsk-australske duoen Quarter Wolf er ute med en ny kruttsterk dose dirty punkblues med en splitt-LP sammen med de mannevonde bondeknølene (jf. presseskrivet) White Trash Blues Band utgitt fredag 13. mars på Westergaard Records. Med sin sjelevrengende framferd oser duoen av attitude og låtene er spekket med innlevelse – det er dette som er pønk, ikke rent musikalsk hele tiden, men holdningsmessig. Tittelåten «Shitfaced and on Fire» inkluderer en røff-riffete boogisving et stykke ut i låta, fiffig, før Quarter Wolf på ny kicker i gang rårocken. Les resten av plateanmeldelsen.

Quarter Wolf – Rise & Fall og Dumbass Utd. (Ferske spor uke 14/2019), Quarter Wolf – Midnight in Oslo (Ferske spor uke 8/2019),Quarter Wolf – Shut the Fuck up and Play (Ferske spor uke 44/2018), EP-anmeldelse: Quarter Wolf – «Back to Sykkylven», EP-anmeldelse: Quarter Wolf – «Rock’n’roll Cliché», Quarter Wolf med «Fight Club»-inspirert video, Bluespunk-duoen Quarter Wolf platedebuterer, Reisebrev: Langs bluesens akse med «Quarter Wolf».

White Trash Blues Band – Spread The Gospel
White Trash Blues Band sine låter på den nevnte splitt-LP’en over er også knakende tøffe, som «Spread The Gospel», og en låttittel som «Obsession With the Underdogs» må bare få karakter 6. WTBB spiller hardbarket, drivende rock med en slick coolnes jeg faller for, særlig er de to nevnte låtene knall. Video. Les resten av plateanmeldelsen.

Turbonegro – Armed and Fairly Well Equipped
Turbonegros plater «Hot Cars & Contraceptives» og «Never Is Forever» er å få tak i lekre represser. En god unnskyldning til å ta med  «Armed and Fairly Well Equipped» på spillelisten. En av verdens beste låter!

Låtanbefaling: The Dogs – «Armed and Fairly Well Equipped», Turbonegro – Raggara Is a Bunch of Motherfuckers (Ferske spor uke 5/2018). Mer Turbonegro.

Damokles – It’s Closing Time
Musikken befinner seg i brytningen mellom hardcore, emo og en dæsj indie. Sjangerbetegnelsen(e) er ikke så viktig, det som er viktig at dette er en sterk debut, overraskende bra, eller kanskje ikke, for det er ikke noen grønnskollinger som «skjuler» seg bak Damokles. En erfaren gjeng dette.
Intense utbrudd, fengende melodier og det episk stemningsladete møtes og løfter hverandre frem gjennom effektive overganger. Damokles har for øvrig laget en cover av a-has «Manhattan Skyline», en av mine store a-ha-favoritter. Lytt på den her. Mer om Damokles pluss intervju her.

Flottorp/Solberg – Springar etter Fredrikane
Et vakkert, organisk og velspilt stykke musikk med fele og gitar. Det er både lystig og vemodig på samme tid og like lokalt (fra Agder) som det føles universelt. Dessuten virker det tidløst, like moderne som gammelt. Det er Johanne Flottorp på hardingfele og Åsmund Solberg på gitar som utgjør duoen Flottorp/Solberg. Fra debutplata «Heimespel» med slåtter fra Agder og Telemark. Ute på Taragot Sounds. (Vi hadde denne med med i en utgave av Ferske spor i februar, men da var ikke låta på Spotify, derfor tar vi den med i dag også. (Valgt av Geir Qviller).

 

 

Her kan du søke etter og låne musikk, bøker, tegneserier og noter i Deichmans katalog

 

Sjekk også:

Tidligere utgaver av Ferske spor

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.

Abonner

Oppgi din e-postadresse for å abonnere på dette nettstedet og motta varsler om nye innlegg via e-post.

Bli med blant 62 andre abonnenter