Søk Meny Lukk
Lukk
Av: David Jønsson Intervjuer 20. mars 2020

5 plater som har inspirert Elds Mark

Elds Mark har laget en av vinterens mest fascinerende plater. Bli med tilbake til naturen og les om hvilke album som har inspirert bandet.
Tekst: David Jønsson

Elds Mark er et prosjekt bestående av multiinstrumentalistene Håkon Oftung (Tusmørke og Jordsjø m.m) og Kristian Valbo (Obliteration og Aura Noir). Dette prosjektet har nå manifestert seg i et imponerende, selvtitulert album. Faktisk så imponerende at det er en av vinterens store utgivelser.

«Elds Mark» fremstår ved første øyekast som en ytterst mystisk utgivelse. Omslaget består av et naturskjønt maleri, tilskrevet E. Gjerdaas, med tittelen «Skogsinteriør ved Tveit». Maleriet viser frem skogen på sitt mest innbydende. Lyse grønntoner blandet med mørkere blåtoner lokker deg inn, det er nesten så du skimter huldra der bakerst i skogholtet. Mystikken fortsetter i albumets tilhørende pamflett, der vi kan lese at Oftung og Valbo opererer med pseudonymene R. E. Turitrøen (Oftung) og C. E. Berg (Valbo).

Musikken er om mulig mer tiltalende enn omslaget. Albumet består av 11 instrumentale, trolske spor i skjæringspunktet mellom rock, prog og folketoner. Låtene lener seg tungt på svenske folkprogg-artister som Ragnarök, Bo Hansson, Kebnekajse (Oftung har noen frekke Kenny Håkansson-riff gående på albumet), til og med litt Dungen. Man kan også ane norske åndsbrødre som Folque og Kong Lavring.

Med titler som «Stova», «Spor», «Varder», «Vandring» og «Vår Skog», er det temmelig klart at albumet er et kjærlighetsbrev til skogens tilstedeværelse og helende krefter. Med to så talentfulle musikere som Oftung og Valbo, blir «Elds Mark» en enorm lytteopplevelse. Ordet «naturtalent» får en helt ny betydning i denne sammenheng. «Elds Mark» har et organisk og balansert lydbilde som maner til vandringslyst og kontemplasjon. Bandet selv skriver at «plata nytes best med utsikt til granskog og ferskvann», men den gjør også underverker for kropp og sinn på hjemmekontoret i krevende tider.

Vi ba Håkon og Kristian velge ut fem personlige favoritter som har inspirert Elds Mark og valgene falt på følgende album:

Ragnarök – Ragnarök (1976)

«Herlig svensk landstrykerprog. En god plate å sykle sakte til».

Bo Hansson – Sagan om Ringen (1970)

«Ingen over, men kanskje noen ved siden».

Landberk – Riktigt Äkta (1992)

«Svensk musikk på den norske proglabelen Colours. Helt unik vibb og kanskje verdens beste skogsrock-abum».
Finnes ikke på Spotify, men kan sjekkes ut her:

Needlepoint – Robert Reverie (2018)

«Melodiøs, groovy, jordnær, oppfinnsom og nydelig instrumentert rock!»

Terry Riley – Songs for the 10 voices of the 2 Prophets (1983)

«Favorittplata til halve Elds Mark. Raga-aktige improvisasjoner fra verdensrommet».

Albumet «Elds Mark» er ute nå på Pancromatic Records på vinylutgaver i meget begrenset opplag, sjekk ut bandets Bandcamp-side her. Du kan også høre albumet her:


(Tegning av R. E. Turitrøen og C. E. Berg).

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.

Abonner

Oppgi din e-postadresse for å abonnere på dette nettstedet og motta varsler om nye innlegg via e-post.

Bli med blant 62 andre abonnenter