Søk Meny Lukk
Lukk
Av: Victor Josefsen Spillelister 26. april 2020

Ferske spor uke 17/2020

Her er ukas spilleliste! Følg oss gjerne!
Av: Daniele Jessen Aguilar, David Jønsson, Jan-Olav Glette og Victor Josefsen og 

Daniele

F/L/P feat Phats – Sensual Fever
F/L/P (Philip Dementiev) er ute med ny singel. Produsenten, låtskriveren og artisten fra Bærum har med seg rapperen Phats på en funky, fengende og sexy produksjon, som passer perfekt for denne tida hvor vår sola popper frem. «Sensual Fever» er vintage vibber over en fengende basslinje.

Kameleon – Banditt
Kameleon (Daniel Youseph Rihali) er tidligere kjent som Danny Maroc, han utgjorde halvparten av rapduoen Pumba & Danny fra Holmlia. Gutta slo gjennom med låta «Stil» i 2010, som var gjestet av Chirac fra Karpe Diem og OnklP. Videoen fikk over 500 000 visninger på YouTube, og låta gjorde det særs bra, og skapte en remix-bølge hip hop Norge fortsatt ikke har sett maken til. Albumet «Gråsonen» ble lovprist av kritikerne, men slo aldri gjennom kommersielt. Nå er Kameleon tilbake med låta «Banditt», en melodiøs Olsenbanden-hyllest med retro vibes og fengende refreng.

R.A. The Rugged Man  – All My Heroes Are Dead
Rappens galeste mann er tilbake. Kompromissløs som alltid, R.A. setter alt og alle på plass med voldelige intensjoner. For fans er dette et etterlengtet gjensyn, han har kun gitt ut 3 album, til tross for at karrieren strekker seg tilbake flere tiår. Få andre rappere klarer å holde følge når R.A. setter opp farta. Rent teknisk er han en av de beste i gamet og tekstene hans er ville blandinger av vitser, konspirasjoner, vold- og krigsreferanser, historier fra musikkbransjen han så tydelig vendte ryggen på 2000-tallet og en stor dose familiehistorie. Hans far tjenestegjorde under Vietnamkrigen og det preger hans personlige liv og mange av hans tekster. Som vanlig har R.A. fyllt opp gjestelista til max med hip hopens mest celebre navn, og som vanlig overgår han de fleste. Du kan sjekke hans videoer på YouTube her. Coveret er en opplevelse i seg selv og vekker minner til 80-tallets videobutikker hvor de kuleste actionfilmene ofte hadde håndtegnede cover.
Hør albumet her.

 

David

Morgonrode – Swedenborgske Rom
Morgonrodes andre album «Du Milde Verden» har jeg hatt mye glede av de siste ukene. Norsk folkemusikk, slåttespill og jazzbaserte grooves veves sammen til et uimotståelig verk. Blant annet gjør de en skimrende vakker tolkning av Jaga Jazzists «Swedenborgske Rom», hentet fra det klassiske albumet «What We Must».

I LIKE TO SLEEP – Beyond Bedmonsters and No Sleep
I LIKE TO SLEEP er en fersk signering på Rune Grammofon og powertrioen har et klassisk Rune Grammofonsk-lydbilde. Progjazz med relativt tungt anslag, ikke fjernt fra labelkamerater som Elephant9, Krokofant og Motorpsycho. Den massive åpningslåten «Beyond Bedmonsters and No Sleep» setter stemningen, aktiv bassing og vibrafon tårner seg opp til et ruvende prog-fjell. I LIKE TO SLEEPs debutalbum «Daymere» kommer med de sterkeste anbefalinger.

Kanaan – Mountain
2020 betegner seg som det året som er så bratt. Derfor er det så befriende å vite at kreativiteten flyter og surkler videre der ute. Med «Double Sun» leverer Kanaan sitt andre album på litt over to måneder. «Double Sun» er nok et lite mesterverk innen syrete spacerock med jazz og prog-elementer. «Mountain» er like massiv som tittelen antyder og gir oss 12 minutter med stentung rock i fri flyt. Se også opp for «Double Sun 1 & 2», der gitarhelt Bjørn Klakegg gjør en gjesteopptreden. Muligens Norges beste band for øyeblikket.

Kanaan – Öresund (Ferske spor uke 14/2020), Plateanmeldelse: Kanaan – «Odense Sessions», Kanaan – Of Raging Billows Breaking The Ground (Ferske spor uke 2/2020), Kanaan – Harmonia (Ferske spor uke 36/2019).

La Roux & Tyler, the Creator – Automatic Driver (Remix)
La Roux slapp singelen «Automatic Driver» i januar, som er en fengende og smidig poplåt, men Tyler, the Creator tar ikke overraskende låten til et helt annet sted. Ved å sakke ned tempoet i La Rouxs vokal og legge på tunge synther, blir «Automatic Driver» forvandlet til en kjølig elektrosoul-låt i Tyler, the Creators hender.

Faye Webster – In a Good Way
«In a Good Way» er Websters første musikalske livstegn siden albumet «Atlanta Millionaires Club». På «In a Good Way» klarer Webster å gi oss en behagelig bris ved flette sammen softrock og r’n’b. På en god måte.

Hazel English – Wake UP!
Albumet «Wake UP!» er fullstappet av melodiøs indie møter drømmepop, som australske English mestrer til fingerspissene. Tittelkuttet er en av mange favoritter, en våryr og rastløs låt med et killer-refreng. Albumet er produsert av Justin Raisen, som har gjort underverker for Sharon Van Etten og Angel Olsen tidligere.

Hazel English – Never Going Home (Musikalske sidespor – uke 5/2017).

The Northern Belle – Gemini
Rekk opp hånda alle som gleder seg til The Northern Belles kommende album. Det har kommet noen forrykende singler fra denne kanten, først med «Remember It» og nå «Gemini». Låtskriveren Stine Andreassen har tatt store steg de siste par årene. Jangly (hva er egentlig et godt, dekkende norsk ord for jangly? Kjør debatt.) gitarer og en snikende frihetsfølelse pakker inn «Gemini» til en vakker countrypop-hit.

The Northern Belle – Remember It (Ferske spor uke 11/2020), The Northern Belle – You’re Gonna Leave (Ferske spor uke 35/2018), The Northern Belle, Øya 2015: The Northern Belle – bilder, Øya 2015: Intervju med The Northern Belle.

Rick Ashtray – In The Street
Rykende ferskt album fra den gatesmarte og bekymringsløse gjengen i Rick Ashtray. «Greetings From Jasper, TX» er et løst konseptalbum basert på Patrick Swayze-klassikeren «Road House». Ja, du leste riktig. Her er det en del å hente for fans av Natural Child og likesinnede.

Rick Ashtray ft. The Ida – Fat Chance (Ferske spor uke 10/2020), EP-anmeldelse: Rick Ashtray – «INC.», The Ida – EP: Animals of Time (Musikalske sidespor – uke 5/2018), The Ida – Låt: «Bushfire» (Musikalske sidespor – uke 49/2017).

Lightning Orchestra – For Those Who Are Yet To Be Born
Lightning Orchestra stammer fra Atlanta og er sentrert rundt Elliot Street og hans jam-ansamlinger. Albumet «Source and Deliver» kommer først i juli, men det har kommet noen særdeles funky drypp allerede. Lightning Orchestra blander funk, afrobeat og jazz til et salig kok. Inspirasjonskilder som nevnes er Sun Ra, Fela Kuti og Isaac Hayes. Det høres.

Steve Gunn – Motion Pictures (For Carrie)
Gunns tolkning av Neil Youngs «Motion Pictures (For Carrie)» ble innspilt og offentliggjort i fjor, men har dukket opp igjen nå som en del av en cover-ep. Youngs album «On the Beach» er en av mine absolutte favorittplater og som aldri slutter å forundre meg. Gunn gjør en nydelig tolkning av en av Youngs deep cuts. Onkel Neil har bare fremført denne låten live en gang, i 1974. Kanskje ikke så rart med tanke på tematikken i låten, som omhandler bruddet med Carrie Snodgress. Sjekk også ut Gunns cover av «Astro Zombies» av The Misfits.

Steve Gunn – Vagabond (Ferske spor uke 2/2019), Steve Gunn – Albumet «Eyes on the Lines» (Musikalske sidespor – uke 43/2016), Konsertanmeldelse: Steve Gunn.

 

Jan-Olav

Ē – Getting Through It
Trioen Chiara Victoria Cavallari (FOAMMM), Ingvild Nærum og Sigrun Sæbø Åland lager musikk i skjæringspunktet mellom shoegaze og postpunk. Det er musikk med et avtrykk i den britiske indiescenen på 1980-tallet. Vi får referanser til den britiske C86-scenen, men her er også tilstrekkelig egenart til å fange interessen flere decennium senere.

Ē – Afraid of the Ocean (Ferske spor uke 33/2019).

Don Bryant – Is It Over
Ektemaken til Ann Peebles, som også var med og skrev mange av hennes mest kjente låter som «I Can’t Stand the Rain», og for Otis Clay, O.V. Wright, Solomon Burke og flere, har hatt en ganske beskjeden karriere som soloartist. Det tok 18 år mellom debuten «Precious Soul» (1969) og «What Do You Think About Jesus» (1987), og så 20 nye år før «Don’t Give Up on Love», men nå har han fått opp intensiteten etter at kona pensjonerte seg og slipper «You Make Me Feel» 19. juni på Fat Possum. Den rike sjelfulle stemmen er i behold, det kan vi tydelig høre på denne coveren av Otis Clay skrevet av Sam Mosley.

Les Grys-Grys – Milk cow Blues
Endelig slapp Frankrikes r&b og garasjerockekonger signaturlåten sin på fysisk format (23. mars) i form av en sju tommer. Det er verdt å feire! Lytt på den her.

Les Grys-Grys – Milk Cow Blues (Ferske spor uke 10/2020).

Goldie Dawn – Gone With the Wild
Heftig garasjerock fra Glasgow fra den selvtitulerte firespors debut-EP’en på Drunken Sailor Records. Hardt riffende og med swagger. Står ikke tilbake for noen, verken når det gjelder attityde eller hooks. Jeg tenker både The Donnas, Suzi Quatro og Joan Jett, men lydbildet er ganske punka. Du finner den på bandcamp.

Tulips – Softer
Debutalbumet til bandet Tulips fra Köln ble sluppet 1. april. Med kvinnelig vokal og musikk i landskapet dark wave, drømmende D.I.Y. punk og synthpop kan man få assosiasjoner til for eksempel Siouxsie and the Banshees eller The Organ. Den melankolske indiewaven er hektende. Regner med at det blir mye lytting på dette albumet i tiden fremover, som kan anskaffes fra etiketten Contraszt! Records.

Selofan – There Must Be Somebody
21. april slapp det greske bandet Selofan en mørk ritualistisk video som en smakebit på høstens album «Partners in Hell» på Fabrika Records. Det er det sjette albumet fra Joanna Pavlidou og Dimitris Pavlidis, som hadde et aldri så lite gjennombrudd i de internasjonale gothmiljøene med forjengeren «Vitrioli» fra 2018. Synthdrevet coldwave, som ihvertfall passer denne lytterens kveldstemning godt.

X – Star Chambered
Det legendariske albumet «Los Angeles» feiret 40-årsjubileum 22. april. Duoen Excene Cervenka (vokal) og John Doe, (bass og vokal), som fronter bandet, og deres medsammensvorne Billy Zoom på bass og DJ Bonebrake på trommer, overrasket alle med et flunkende nytt album «Alfabetland» samme dato. Det låter like overraskende friskt og energisk. Lytt på bandcamp.

Low Cut Connie – Private Lives
Jeg oppdaget dette bandet denne uka i forbindelse med at Johnny Wilhelmsen fra bloggen med samme etternavn (The Wilhelmsens, red.anm.) postet hvilke skiver han hadde fått tilsendt fra sin sønn Simen i Tromsøs platebutikk Backbeat (blant annet «Hi Honey»). Jammen hadde ikke disse sleazy boogierockerne en helt fersk låt ute. «Private Lives» er en forsmak på et kommende dobbeltalbum med samme navn, og byr på mer strålende retrorock.

Holy Hive – Didn’t You Say
Det lyriske jeg-et er en middelmådig snekker som slites mellom det håndtverket han faktisk har utøvd og hva han lovet i forkant. Til slutt bare aksepterer han at det blir som det blir. Låten er en midtempo søtladen rusler med gitar og piano. Man kan kanskje kalle det neosoftrock. Fint er det ihvertfall. Låten er fra New Yorkernes kommende album «Float Back to You» som kommer på Big Crown Records 29. mai.

The Shacks – Wings
Max Shrager og Shannon Wise gjør herlig tilbakelent psykedelia og soveroms drømmepop. Jeg ble veldig fascinert av debutalbumet «Haze» og den selvtitulerte ti-tommeren som kom i forkant. Turnering med blant andre Khruangbin har gjort bandet sikrere og en anelse tyngre når de nå returnerer med låta «Wings». Et nytt album er ventet i løpet av 2021.

The Howling Hex – Lies
Neil Michael Hagerty er igjen på egenhånd, etter nok et brudd med Jennifer Herrema og Royal Trux. Mannen, som blant annet også var med i Pussy Galore (sammen med Jon Spencer) og Weird War (med Ian Svenonius), slapp 17. april albumet «Knuckleball Express» til passe stor jubel. En av de minst bejublede låtene var «Lies». Personlig kan jeg imidlertid godt like slike skrudde The Rolling Stones-inspirerte boogierockere som dette.

Royal Trux -White Stuff (Ferske spor uke 8/2019), Royal Trux – Morphic Resident (Ferske spor uke 35/2018), The Jon Spencer Blues Explosion på Parkteatret.

Jonathan Bree – In the Sunshine
Australieneren Jonathan Bree skulle egentlig gjort sin norske debut på festivalen Lyse Netter i Moss om en drøy måned. Nå må vi imedlertid smøre oss med et års ekstra tålmodighet før vi kan få oppleve den tidligere The Brunettes-sangeren på egenhånd i norske farvann. Vi kan trøste oss med ny musikk – den fjerde singelen fra hans bebudede album «After the curtain Close», som skal slippes i juli. Med sin smygende behagelige natur kan «In the Sunshine» passe fint i disse sommervarme vårdagene, selv om jeg er enda mer begeistret for «Kiss My Lips»-duetten med Princess Chelsea fra februar og «Waiting on the Moment» fra september (og for så vidt også «Cover Your Eyes» fra november).

Pall Jenkins – On the Rise
Vår mann fra The Black Heart Procession og Three Mile Pilot bidrar med denne stemningsfulle kjærlighetssangen til inntekt for COVID-19 Solidarity Response Fund på samlingen «Love in the Time of Covid» sammen med blant andre Chris Brokaw, Dean Wareham, Idaho og Jessica Bailiff. Albumet kan lastes ned og høres på bandcamp.

Plateanmeldelse: The Black Heart Procession – «Six».

Gary Olson – Some Advice
Ennå en deilig solfylt låt fra det kommende soloalbumet til The Ladybug Transistor-sangeren, som kommer 29. mai på Tapete Records. Venner av hans tidligere band, The Go-Betweens eller Prefab Sprout bør kjenne sin besøkelsestid.

Gary Olson – Giovanna Please (Ferske spor uke 14/2020), Gary Olson – The Old Twin (Ferske spor uke 49/2018).

 

Victor

Drittmaskin – Hold kjeft når du snakker til meg #2
Jeg ser frem til konserten med Drittmaskin 1. mai. De er ute med en dobbel-singel der særlig låta «Hold kjeft når du snakker til meg #2» har gått på repeat i det siste. En knalltøff punka black metal-sak som får meg til å tenke tilbake på 90-tallet da en kamerat av meg, som var en ihuga black metal-fan, stadig spilte platene Emperor «In The Nightside Eclipse», Mayhem «De Mysteriis Dom Sathanas» mfl.
Denne anbefalingen er tidligere publisert her (vi anbefaler flere konserter du bør få med deg).

No Age – War Dance
LA-bråke-kunst-punk-duoen No Age er ute med ny singel. Et singel som på mange måter føles som en naturlig forlengelse av alt de har gjort før. Gitaren tøyes og strekkes uten slipp, det er intenst og gnagende og rytmisk jagende. No Age er fortsatt et herlig kompromissløst band.

Plateanmeldelse: No Age – «An Object».

Damokles – Our Special Touch
Den første singelen «It’s Closing Time» til Damokles består av intense utbrudd, fengende melodier og det episk stemningsladete som møtes og løfter hverandre frem gjennom effektive overganger. «Our Special Touch» inneholder alle disse ingrediensene, dvs. fra ca. 2.23 og utover, inkludert monumentale goth metal-aktige dragninger, fyr & flamme vokal og gitarsolo går låta opp i en ny enhet. Med andre ord, «Our Special Touch» bruker lenger tid enn «It’s Closing Time» på å åpenbare seg, men når den først åpenbarer seg, gjør den det til gangs.

Oslo-baserte Damokles med jækla sterk debut

Belle & Sebastian – Protection the Hive
Belle & Sebastian startet for noen dager siden et prosjekt hvor fans allerede har bidratt med tekster om hvordan det er å være isolert. Tekstene er i første omgang brukt i en dronevideo fra bandets hjemby, Glasgow, og skal etter hvert bli til en ny låt. Belle & Sebastian-sjefen sjøl, Stuart Murdoch, forklarte prosjektet på følgende måte i en melding til fans via hans Twitter: Ok, I’ve got an idea. I come up with lots of tunes but the band aren’t around just now, and I rely on them to turn them into pop. How about we make a tune together using remote technology? Send me a few sentences or a paragraph, I’ll try to funnel those words into a song, then I’ll record an acoustic version of it and bounce it back to you. Then it’s up to you to do what you want to do with it! You have GarageBand, Zoom, whatever. A collaboration. Someone might be good with tech. Someone might want to sing it. Can you put a rhythm to it? Someone add some organ, some flute! At this point it’s out of my hands. Første del av prosjektet er ute nå, sjekk det ut her.

Øya 2015 – Belle and Sebastian (her og her).

Vaarin – Chasing Happy
Basert på denne låta er det store sjanser for at Vårin vil erobre mange sjeler videre i karrieren hennes, skriver jeg om Vaarin, som hun nå kaller seg, sin låt «Pull Up» fra 2018. Litt senere samme år skriver Aftenposten om debutplata hennes: «Merk deg navnet. Vårin Strand. Hun er 21 år, fra Hokksund og for de fleste et ubeskrevet blad, men etter denne albumdebuten kan hun ikke overses».
Vaarins «Chasing Happy» er tilværelsen der kontraster støter sammen og lager toner som speiler både lys og mørke med skjelvende vokal og melodiøsitet. En låt som som smyger seg inn på deg, og blir værende. Det er balsam for sjelen å lytte på Vaarin.

The Hector Collectors – Edgelords
I likhet med Goldie Dawn og Belle & Sebastian er The Hector Collectors fra Glasgow. De kom med en av årets pop-høydare i 2018, låta «Edgelord» fra plata deres «Remember the Hector Collectors? .​.​You Won’t Believe What They Sound Like Now!» utgitt samme år. For tiden poster bandet videosnutter, i skikkelig lofi-ånd, fra hele karrieren deres facebook, deriblant en fornøyelig livevideo med nettopp «Edgelords», som du kan se her. Studieversjonen gjør igjen sitt inntog på spillelista til glede for nye lesere & lyttere.

The Hector Collector – Podcast (Ferske spor uke 6/2020), The Hector Collectors – Takes a Lot to Laugh, It Takes a 25 Minute Respons Video to DESTROY your Argument (Ferske spor uke 46/2018).

Red Intentions – Summer Night
Jeg avslutter denne ukas spilleliste med nok en låt fra Red Intentions fra Ål i Hallingdal. En låt om livet slik det var, ihvertfall en del av det, og forhåpentlig vil bli etter korona. I mellomtiden er det bare å synge med full hals fra stua tekststrofer som disse  sammen med Ål-gjengen:

«Hanging out all night doing whisky shots ‘til the morning rise»

«So, let’s go out for a drink or two
Or maybe we can close the bar»

«Here’s to good times and summer nights
When we don’t need to worry about our lives»

Rent musikalsk er oppskriften akkurat den samme som de to andre låtene jeg tidligere har hatt med i Ferske spor, jagende trommer, drivende og spenstige riff, fengende melodier og allsangsrefreng.

Red Intentions – Let Me Say & Tell Me Everything is Fine (Ferske spor uke 14/2020).

 

 

Her kan du søke etter og låne musikk, bøker, tegneserier og noter i Deichmans katalog

 

Sjekk også:

Tidligere utgaver av Ferske spor

Én kommentar til “Ferske spor uke 17/2020”

  1. Lazer sier:

    Hei!
    Går det an å komme med tips til hvem dere skal anmelde og putte på spillelistene?
    Har en anbefaling om at dere sjekker ut Helena Leinebø. To av de fineste er October 25th og I Win. Ligger ute på Spotify.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.

Abonner

Oppgi din e-postadresse for å abonnere på dette nettstedet og motta varsler om nye innlegg via e-post.

Bli med blant 68 andre abonnenter