Søk Meny Lukk
Lukk
Av: geirqviller Spillelister 31. mai 2020

Ferske spor uke 22/2020

Her er ukas spilleliste! Følg oss gjerne!
Av: Geir Qviller, Jan-Olav Glette, Ådne Evjen og Victor Josefsen

Geir

Grischa Lichtenberger – snt 2cx
Den starter skarpt og støyete, men går straks over til mykere plinger, stemmer og hypnotiske rytmer. Fra den nye skiva «Kamilhan; il y a péril en la demeure», ute på Raster Media.

Grischa Lichtenberger – 0319 08 SATURN 5c + 0119 30 EINS bb2 – Saturn/32cents (Ferske spor uke 46/2019).

Elysia Crampton (feat. Embaci) – Grove
Pastoral og sommerlig elektronika/pop med luftig og svevende vokal. Fra den nye skiva «ORCORARA 2010», ute på PAN.

Sole Massif – S.E.R.T.
Mørkt, industrielt og skrapete. Et fascinerende og ugjestmildt rom med mye grums, støy og nesten uoversiktlige beats. Fra utgivelsen «Recursion» ute på HIDE Productions.

JASSS – Turbo Olé
Energiske rocketrommer møter trance i en hektisk og svært dansbar låt. Fra den nye singelen «Whities 027», ute på Whities.

 

Jan-Olav

Jason Molina – Shadow Answers the Wall
Samtidig som jeg satte i gang med å lese Jason Molina – «Riding With The Ghost» av Erin Osmon slippes endelig de siste solo-studioinnspillingene han gjorde mens han bodde i London i 2009. Dette er første sang fra albumet «Eight Gates», som kommer 7. august. Det er en mellomtempo låt der hans fantastiske tenorstemme er i forgrunnen av en forsiktig backing i form av synth, bass og trommer. Den er kanskje ikke helt der oppe med det aller ypperste vi hørte fra The Magnolia Electric Co. og Songs: Ohia. før hans tragiske død, men er like fullt en sårbar, vibrerende låt som beveger.

Kevin Morby & Waxahatchee – The Dark Don’t Hide It (Ferske spor uke 5/2018), Kevin Morby & Waxahatchee – Farewell Transmission (Ferske spor uke 4/2018).

Crack Cloud – Ouster Stew
Multimediakollektivet fra Vancouver returnerer med et angstfylt anthem for revolusjon snarere enn en hyllest til Minnesotas kulinariske blanding av østers og melk. Dette er den tredje del av hva de har kalt «Pain Olympics 2020» (smerteolympiaden 2020), deres ordentlige debutalbum, som slippes 17. juli etter de to EP-ene «Crack Cloud» og «Anchoring Point» i 2018.
Det er intense gitarriff og punkfunk som inspirerer, og illuderer et samfunn i forfall. Kan noen snart få hentet denne gjengen til landet?

How do we value one over the other institution?
(Let’s pick a loser)
Well, they did this (But they did that)
Well, what’d you hear? (Well, it’s a fact)
(Fact, fact, fact, fact, fact, fact, fact, fact, fact)

[Chorus]
Excommunicated, we are free
What will we do? What can we say for us to agree?
Excommunicated, we are free
What will we do? What can we say for us to agree?

[Verse 2]
A list, it’s black black, the cherry is in it
I fetch that, the rule book, it’s empty to begin with (Begin with)
We’re writing from the start so we gonna burn a few
Sizing up that ostrich for our dear communal stew

Orville Peck – No Glory in the West
12. juni slipper Orville Peck en ny EP kalt «Show Pony». Den inneholder den tidligere singelen «Summertime», en cover av Bobbie Gentrys «Fancy», og en duett med Shania Twain kalt «Legends Never Die». Den andre singelen og videoen er altså «No Glory in the West». Den gjennomborrende, dype stemmen til den maskerte cowboyen kommer virkelig til sin rett i denne dystre akustiske låten.

The Slow Painters – Egon
For dem som har savnet vindskjeiv og sjøsjuk indie eller en slags alternativ folk. Den særegne, smått nasale vokalen til Andreas W.H. Lindvåg er som oliven (noe en må venne seg til), men bidrar til det personlige uttrykket. Oslo-kvartetten hinter til Built to Spill med sitt dynamiske og humørvekslende uttrykk. «Egon» er en hyllest til Egon Schieles selvportrett (apropos maleren, la dette også bli en påminnelse om å hente frem The Rachels «Music for Egon Schiele»!). Låten er først kutt fra et selvtitulert debutalbum produsert av Sjur Lyseid, som slippes 28. august.  Jeg gleder meg til å høre mer, for denne låten vokser på en ved gjentatt lytting. Noen av bandmedlemmene i The Slow Painters kjenner dere allerede fra The Uptights og Hockney.

 

Ådne

The Flaming Lips – Flowers of Neptune 6
Oklahoma-bandet The Flaming Lips er ute med ny singel. «Flowers of Neptune 6» er sløy og psykedelisk både når det gjelder låttittel, musikk og tekstlig innhold, noe åpningslinjene understreker kraftig:
«Yellow sun is going down so slow/doing acid and watching the light-bugs glow/ like tiny spaceships in a row/ is the coolest thing I’ll ever know».

I videoen ser vi frontmann Wayne Coyne drapert i det amerikanske flagget i ulike settinger. Noen ganger inni den karakteristiske ballongen foran en brennende åker, andre ganger uten ballong med en blodrød solnedgang i bakgrunnen eller foran et leirbål i natten. Wayne Coyne har brukt ballongen til crowd-surfing før og den burde være velkjent for svorne tilhengere av bandet.

Ifølge Coyne er låten delt inn i tre seksjoner som hinter om at det er en eldre person som ser seg tilbake og reflekterer over levd liv og lærdommen fra det han har opplevd. Samtidig som vedkommende får panikk når han innser at han snart skal bli ett med verden.

Kacey Musgraves bidrar med vokalharmonier på låten, som er skrevet av Wayne Coyne og Steven Drozd. Låten er gitt ut på Bella Union og videoen er filmet rundt hjembyen Oklahoma City. Sjekk ut låten og få en psykedelisk start på sommeren!
Her er videoen.
Teksten har også stått i musikknyheter.no.

Nadine Shah – Ladies for Babies (Goats for Love)
Nadine Shah kommer med nytt album 26. juni. Hun har sluppet et par singler som lover godt for den kommende plata, sånn som f.eks. «Ladies for Babies (Goats for Love»).
Låten har en tøff rytme og sparsommelig instrumentering, og den mørke og myndige stemmen til Nadine er det komplett umulig å mislike. Sjekk også ut 70-talls-estetikken i videoen. Videoen og teksten sier endel om hvordan kjønnsrollemønsteret var på 70-tallet – og kanskje delvis er ennå:
«Picked from a menu/To satisfy you/Take full credit for me/Cause sir chose so wisely/You wanna tame me/As though you fear me/Put me in your pocket/Then take me to market/Ladies for babies and goats for love/Ladies for babies and goats for love/She never could give you enough/Ladies for babies and goats for love».
Se videoen her.

Nadine Shah – Album: Holiday Destination (Musikalske sidespor – uke 38/2017).

Jamie Broad – Choose You
Vi har tidligere omtalt Liverpool-rapperen Jamie Broad i bloggen. Han ga ut det fine albumet «Rivers: Mersey and Seine» i 2018 sammen med franskmannen Slim Guesh. Nå er han ute med nytt album. Han fortsetter å lage melodiøse beats og rappe på scouse, og det er behagelig, elegant og med tekster som treffer. Låten vi har valgt ut fra det nye albumet «Streams» heter «Choose You» og passer godt på varme og mørke sommerkvelder.

 

Victor

Undergrünnen – Hardt å slå på
‘Hinsides Sildajazzs Dixiland, men kanskje inspirert av reiser til fjerne land i kinomørket på Edda Kino under filmfestivalen i Haugesund og med et nikk til Vamp, finner vi Undergrünnen. Albumet «Ein revnande likegyldighet» inviterer til fremoverlent minimalisme, men lar også temperamentet koke. Det er en sann svirr å lytte på Undergrünnens afrorytmer og repeterende kraut blant psykedeliske utskeielser og leken jam. En ekstatisk fest av en plate’, skriver min kollega Jan-Olav i forbindelse med intervjuet vi nylig gjorde med Undergrünnen. En ekstatisk fest, definitivt, bare hør på den nesten 9 minutter lange «hardt å slå på».

Undergrünnen – Bann høgt (Ferske spor uke 12/2020), EP-anmeldelse: Undergrünnen – «Ørkesløs Fryd EP».

Trist Pike – Nakne damer
I musikkavdelingen på gamle Deichman hovedbiblioteket spilte vi ofte «Maskindans»-samleren, et stykke norsk synthpop-historie fra 80-tallet du absolutt bør sjekke ut! Det kule var at vi alltid fikk spørsmål fra begeistrede lånere om hva og hvem dette var. ‘Trist Pike er moderne fakkelbærere av den bunnsolide, men nesten glemte norske synth-tradisjonen slik «Maskindans»-samleren presenterer det’, som min Deichman-kollega Viviana Vega sier i intervjuet hun gjorde med duoen. «Nakne damer» er like skamløs fengende som Kitos «Dildo Drumbop» fra 80-tallet (er på «Maskindans»-samleren). Lytt på sistnevnte her. Hva låta til Trist Pike handler om, kan du lese i det nevnte intervjuet.

Trist Pike – 5 om bøker og musikk.

Ludvig Moon – Night Walks & Heaving for Oxygen
Ludvig Moon slapp sitt nye album «Vanilla» 8. mai, og på den er «Night Walks», første singel fra albumet, som ble sluppet i september i fjor, og som har vært med i en tidligere utgave av Ferske spor, men jeg har ikke tipset om videoen, så det gjør jeg nå, se den her. «Night Walks» er emosjonell drømmepop med iboende kraft. Låta gjestes av «Heaving for Oxygen» som er emosjonell drømmepop med smarte vendinger. Albumet for øvrig inneholder mange andre stilarter, men det er disse to låtene jeg lytter mest på fra plata for tiden.

Klubbøya 2016 for vårt vedkommende, Musikalske sidespor. Deluxe edition med gjestetips – uke 33, Sjelfull og ambisiøs pop.

Kosmik Boogie Tribe – Pablo Was Here
«Pablo Was Here» er et av høydepunktene på plata «We´re Not Here too Fuck Spiders» (2018) og er en ren hyllest til New York-bandet Endless Boogie, og innehar de lett gjenkjennelige tørre & hektende ZZ Top-riffene, som vi kjenner fra plata «Tres Hombres» (og andre). Dette er liveversjonen fra Kosmik Boogie Tribes nye plate «Let’s Rock The Fuck Out !!! Vol.1 It’s like an addiction, the deafer you get the louder you play», en samling av liveopptak, coverlåter og ikke tidligere utgitt materiale. Liveutgaven er fantastisk bra, bedre enn studioversjonen, og det sier ikke så rent lite.

Kosmik Boogie Tribe – Dirty Farmer (Ferske spor uke 22/2020), Kosmik Boogie Tribe: – Vi er vel strengt tatt et hardrockband, Deichman anbefaler: Årets album 2018 (Kosmik Boogie Tribe – «We´re Not Here too Fuck Spiders»), Kosmik Boogie Tribe – Pablo Was Here (Ferske spor uke 19/2018), Kosmik Boogie Tribe – We’ve Got the Cash (Ferske spor uke 4/2018).

Tøyen Holding – Tøyen Holding II & Pause fra pausen (feat. Chirag)
I likhet med vår skribent, da han anbefalte Tøyen Holding sin debutplate, skal jeg ikke forsøke meg på noen kule sjangerbegrep eller sammenlikninger for å beskrive disse to låtene, til det er min sjangerkunnskap for begrenset. Men det er nå slik at med mer eller mindre jevne mellomrom får jeg knakende tøff norsk hip hop på hjernen, som Ei Saa Peittää -«Søplesaft«, RSP & Thomax – «Desucon», DRM Klikk – «Det vakke sånn det skulle bli», Oral Bee«Cruiser» (feat. Pimp-L) og videofavoritten «Sannsynligvis Meg». Nå har jeg i tillegg fått knakende tøffe «Tøyen Holding II» & «Pause fra pausen» fra deres andre plate «Tøyen Holding 2» på hjernen. «Kan fucke opp en rapper på 2 1/2 sekund», rapper TH i førstnevnte. Uttrykket er tilsynelatende nedpå og samtidig fullstappet av driv/ groove.

Oral Bee – Beezybaby (feat. Zarah J) & Faktor i Spillet (feat. Mister (Herreløse), Aslak (Klovner i Kamp) og Nils m/Skils
Siden jeg både har nevnte Oral Bee og Nils m/ Skils (sammen med Tuva Syvertsen i Ei Saa Peittää) må jeg ta med to nye Oral Bee-bangere fra det nye albumet «Pappa VS. Player», to bangere som jeg også har fått på hjernen. I stedet for at jeg skal forsøke meg på halvdårlige beskrivelser av disse, anbefaler jeg heller at du leser ‘Oral Bee brekker ned «Pappa VS. Player» låt for låt her. For kvalifisert norsk hip hop-synsing om nye utgivelser, les f.eks. Daniele Jessen Aguilar sine anbefalinger her og her.

Oral Bee – Boms (Ferske spor uke 17/2019),  Oral Bee – Låter: «Cruiser», «Møt Meg I Min Hood» & «Føles Som En Drøm» (Musikalske sidespor – uke 13/2018), Oral Bee – 5 om bøker og musikk, Oral Bee – 5musikk Øya 2015 – Oral Bee & Da Playboy Foundation Kokane x Oral Bee Oral Bee og venner – «NamNam» musikkvideo Likte du Historien om Pi? Da kommer du til å elske historien om Bee!

 


Her kan du søke etter og låne musikk, bøker, tegneserier og noter i Deichmans katalog

 

Sjekk også:

Tidligere utgaver av Ferske spor

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.

Abonner

Oppgi din e-postadresse for å abonnere på dette nettstedet og motta varsler om nye innlegg via e-post.

Bli med blant 68 andre abonnenter