Søk Meny Lukk
Lukk
Av: Victor Josefsen Spillelister 22. juni 2020

Ferske spor uke 25/2020

Her er ukas spilleliste! Følg oss gjerne!
Av: Geir Qviller, David Jønsson, Jan-Olav Glette og Victor Josefsen

Geir

Alva Noto – Xerrox Canaux
Deilig, drømmende og pustende landskapselektronika. Varme, sommerlige droner møter myke plinger og eteriske, syntetiske strenger. Fra den nye og fjerde skiva i Carsten Nicolas serie med ambient musikk. «Xerrox, vol. 4» er ute nå på Noton.

Roly Porter – Assembly
Mørk og mystisk ambient. Vi er på et dystert sted med industrielle lyder og fjern atmosfærisk støy; her foregår det nå hedenske ritualer og andre skumle ting, likevel gjør orgeldroner og vokal det også tidvis sakralt. Fra den nye og skiva «Kistvaen», ute på Subtext Recordings.

 

David

Toro Y Moi Ft. The Mattson 2 – Ordinary Guy
Jeg har alltid slitt litt med sjangerbenevnelsen chillwave, det kan ha noe med saken å gjøre at jeg føler meg så urgammel når ordet faller ut av munnen min. Toro Y Moi har fra starten av vært en av sjangerens foregangsfigurer, og slår her sine pjalter sammen med den likesinnede gjengen i The Mattson 2. «Ordinary Guy» er luftig og lett som en kjærkommen sommerbris, men har også den nødvendige dybden som gjør at man legger merke til finteknikken.

Lokoy Ft. Death By Unga Bunga – Choose Your Daddy Wisely
Sløtface-bassist Lasse Løkøy har over lengre tid utvidet nedslagsfeltet, han har produsert og samarbeidet med artister som girl in red, Safario, Amanda Tenfjord og Daniel Kvammen. For et par uker siden slapp Lokoy singelen «Classic City Girl», og i den sammenheng har han bedt et variert stjernelag om remiks/remake-hjelp. Aiming For Enrike, Erlend Mokkelbost (CONTEX) og Death By Unga Bunga har alle gjort versjoner av «Classic City Girl» i sin stil og hvert bidrag har fått titler basert på tekstlinjer fra låten. Death By Unga Bunga har ikke uventet siktet seg inn på helgen med sin versjon, fengende og riffete som (nesten) bare Unga Bunga kan.

Lokoy – Malibu (Ferske spor uke 47/2018), Death by Unga Bunga – Not Like the Others (Ferske spor uke 21/2020), Death By Unga Bunga – Album: So Far So Good So Cool (Musikalske sidespor – uke 19/2018), Death By Unga Bunga – Cynical (Ferske spor uke 13/2018), Death By Unga Bunga – Soldier (Ferske spor uke 5/2018), Death By Unga Bunga anbefaler 5 låter du trenger når noen stikker fra deg, Death By Unga Bunga – Fight!, Death By Unga Bunga – «Lady Fondue», (video), Plateanmeldelse: Death By Unga Bunga: «Pinapple Pizza», Plateanmeldelse: Death By Unga Bunga – «Juvenile Jungle», Death By Unga Bunga på Parkteatret, Videoanbefaling: Death By Unga Bunga – «Hallucination Generation (Take Me Home)», Videoanbefaling: Death By Unga Bunga – «Feel Alright», Plateanmeldelse: Death By Unga Bunga – «The Kids Are Up to No Good», Death By Unga Bunga på Øya 2012 – brillefin fremvisning.

Barrage – For Mark
Møt Barrage, en septett bestående av begavede folk som Signe Emmeluth (Emmeluth’s Amoeba ++), Ingvald Andre Vassbø (Kanaan) og Christian Cuadra, for å nevne noen. Albumet med den solide tittelen «The Was and is to Come» er nå ute på Øra Fonogram, og er fylt med sterke inn- og uttrykk innen variert og frisk frijazz.

Noname Ft. Madlib – Song 33
I løpet av ett lite minutt lager Fatimah Nyeema Warner, bedre kjent som Noname, små glimt av magi over en uvanlig sober Madlib-produksjon. Akkurat her bør og skal teksten være i fokus. «Song 33» er et motsvar til J. Coles singel «Snow on tha Bluff», som kom ut i forrige uke, men er også et poetisk standpunkt i dagens samfunnsklima i USA.

Noname – Album: Telefone (Musikalske sidespor – uke 18/2017), Madlib & Freddie Gibbs feat. Anderson .Paak – Giannis (Ferske spor uke 24/2019), Oh No & Madlib – Big Whips (Ferske spor uke 10/2019) Freddie Gibbs/Madlib – Flat Tummy Tea (Ferske spor uke 8/2019) Øya 2017 – «Partylus» og andre Øya-bøker. Del 2: Torsdag (inkludert Madlib) There’s too much in here – Madlib på opdagelse i vinylarkivet Watsky – Midnight Heart (Produsert av Anderson .Paak. Musikalske sidespor – uke 34/2016)

 

Jan-Olav

The Musical Slave – They Can’t Stop You
Den bergenske omstreiferen Kristin Vollset alias The Musical Slave eller «norwig» tar oss nok en gang til den irske hovedstadens arbeiderstrøk. Den reisende historiefortelleren vakte oppsikt da hun i 2017 slapp et videodokument og låten «No Plan» om det urbane hestemiljøet i Dublinområdet The Liberties. Nå er hun tilbake med nok et autentisk dokument fra dette historiske området i Dublin sentrum nær den store katedralen og Guiness Storehouse i form av den nye videoen. Vi tas med på en stor gatefest som stenges ned av Garda Síochána (politiet). Videoen er en kjærlighetserklæring til det autonome miljøet og et oppgjør med politiets håndtering av det som skjer mellom blokkene. Det er sterkt, og gripende!

Kristabel – Bring It On
– Uansett hvor tabu det er, synes jeg det er best å bare si det rett ut: Jeg var kåt. Enkelt og greit. Så da skrev jeg en låt om det. Det er en mektig tilstand, full av motstridende energier. Jeg har alltid hørt på gammal blues og rock, og ville lage sånn ufiltrert musikk, som handler om kjernen, forteller Kristabel eller Christelle Ravneberget. Lytterne kjenner henne fra før av som forfatteren av «Jeg gidder ikke leve uten deg». Le Corbeaus frontfigur Øystein Sandsdalen er også med på gitar her. Trommis Christian Næss har vært med i haugevis av band. Vi nevner Dunderhonning, moon relay, Beglomeg, Radio 9, Sofi Lofi, Far From Tellus og Je Suis Animal. Låten er såpass hektende at vi gleder oss til å utforske debutalbumet som kommer i september med tolv låter. Video.

Annie – American Cars
Det er en sann glede å ønske Anne Lilia Berge Strand velkommen tilbake etter fem års pause siden EP-en «Endless Vacation». «American Cars» er første forsmak på hennes tredje album «Dark Hearts», spilt inn sammen med produsenten Stefan Storm fra The Sound of Arrows. Låten er en svært inntagende, slepende elektronisk låt delvis inspirert av David Cronenbergs «Crash» og hadde passet fint inn på Italians Do It Better-etiketten, eller som lydspor til David Lynch, eller nevnte film fra kongen av nevrologisk skrekkfilm.

Annie – intervju, Annie – I Don’t Like Your Band (Ferske spor uke 7/2019), Annie – Heartbeat & The Greatest Hit (Ferske spor uke 6/2019).

The Yum Yums – For Those about to Pop!
Det lekne tittelkuttet og åpningssporet på The Yum Yums kommende album er akkurat så catchy og sommerlig som du kan forestille deg. Herlig tyggegummipop med avtrykk i power pop og glamrocken. I juli kan du plukke med deg hjem albumet. I mellomtiden kan du lytte til denne her på bandcamp:  https://rumbarrecords.bandcamp.com/album/for-those-about-to-pop.

The Yum Yums – First Move (Ferske spor uke 16/2020), The Yum Yums Girls – Girls Like That (Ferske spor uke 15/2019), The Yum Yums, Cosmic Dropouts m.m. (og her).

5 Billion in Diamonds – Divine Accidents
Ebbot Lundberg (The Soundtrack of Our Lives, Union Carbide Productions), Butch Vig, (Garbage), Andy Jenks (Static Sound System med mer) og DJ James Grillo er tilbake med en ny låt etter det underkjente albumet fra 2017. Det er en fengende småpsykedelisk låt med elektroniske elementer. Ta deg forresten også tid til en gjenlytt på «Gravity Rules» når du først er i gang!

Souls – Whooewhoo
Det svenske alternative rockebandet Souls fra Helsingborg / Malmø slipper sin første nye låt på 24 år. Original line-upen er inntakt med ett unntak; Markku Hilden fra Cult of Luna, Logh og Barrens har kommet inn på trommer. Egentlig skulle denne og to andre låter bli sluppet i forbindelse med en dokumentarfilm om bandet av Ulf Södergren. Ettersom filmen har blitt utsatt på ubestemt tid velger de i stedet å slippe de tre låtene en etter en som kunstfilmer. Den første er et samarbeid med koreograf og danser Andriana Seecker og filmfotograf Chloé Boutin, og var opprinnelig tiltenkt en teaterforestilling i Marseille . Låta er ikke på Spotify, her er video.

Fantasy Postcards – Our Special Mission
Uppsala-duoen Johan Gille fra Able og Mattias Jonsson fra The Seashells og Puffin. En trivelig indiepoplåt som gir asosiasjoner til The Lucksmiths, Prefab Sprout, The Go-Betweens og andre 1980-tall herligheter. Sjarmerende og inderlig for dem som kan like både folk og twee. Låta er ikke på Spotify, her er video.

Doves – Carousels
Cheshire-trioen returnerte til livescenene for et par år siden. Nå er også et comeback-album på vei 11 år etter forrige studioalbum. «Carousels» har et fint breakbeat og besitter episke kvaliteter som venner av Elbow, The Verve og Coldplay kan verdsette. På langt nær deres beste låt, men bra nok til å pirre nysgjerrigheten foran det kommende albumet.

Pauline Murray – Secrets
«Secrets» er første singel løftet fra det tredje soloalbumet «Elemental» til punkvokalist Pauline Murray, kjent fra Penetration og avantpopbandet Pauline Murray and the Invisible Girls. Her har hun fått med seg sin gamle helt Paul Thompson fra Roxy Music til å slå trommer på et par spor. «Secrets» er en eldre låt hun skrev sammen med Robert Balmire for mange år siden, men nå har de hentet den frem igjen og spilt den inn på ny etter at de ikke var fornøyd med de gamle opptakene. Det handler om presset om å underordne seg sosiale forventninger.

Jockstrap – The City
Fra EP-en «Wicked City» på Warp får vi denne forunderlige bekjennelses-popen i UK Bass-drakt. Gleder meg til å utforske musikken til London-duoen Taylor Skye og Georgia Ellery mer i detalj. Dette er nemlig musikk hvor flere detaljer åpenbarer seg ved gjentatt lytting.

Tunde Adebimpe – People
«If you see it’s a Nazi, say it’s a Nazi, and get that Nazi out», argumenterer TV on The Radio-vokalisten på denne rå protestsangen. Inntektene går til Southern Poverty Law Center, The ACLU, og The Movement for Black Lives. https://tundeadebimpe.bandcamp.com/track/people.

Ken Fox & Knock Yourself Out – Stranded (In The Heat)
The Fleshtones’ Ken Fox sitt soloprosjekt, sammen med blant andre kona Vibeke Saugestad, leverer en herlig upbeat rocker til samlingen «Somebody Out There Is Having A Party Vol 2» på Rum Bar Records. En sommerlig låt skrevet av Blair Richard Martin. https://rumbarrecords.bandcamp.com/track/ken-fox-knock-yourself-out-stranded-in-the-heat. Låta finner du også på bandets selvtitulerte EP av året.

The Fleshtones – «Super Rock Santa» (Musikalske julespor 2019).

Julianna Barwick – In Light ft. Jónsi
Nok et slående vakkert spor fra det kommende albumet «Healing Is a Miracle» til Louisiana-kvinnen. Slippes på Ninja Tune 10. juli. Her deler hun vokal med Sigur Ros-vokalist Jónsi. De elektroniske loopsene flyter friere enn vanlig og de eteriske kvalitetene er overveldende. Video.

Julianna Barwick – Inspirit (Ferske spor uke 21/2020).

 

Victor

Casa Murilo – The 132 to Hempstead Valley Drive
Casa Murilo er tilbake. Sittende hver for seg i hjemmekarantene fikk Dan Hesketh, Chris Winfield og Joachim Røsvik i norskbritiske Casa Murilo lyst til å lage musikk som var inspirert av enklere tider. Dette ble omsider grunnlaget for det kommende konseptalbumet «Summer 1998». – For oss var det den idylliske sommeren i 1998, den beste noensinne. Det var året hvor soundtracket bestod av Pulp, Oasis, Blur (Damon Albarn), Suede, Supergrass, The Divine Comedy, Cast, The Lightning Seeds, Shed Seven, og mange flere, forteller Dan og Chris. Den første singelen fra dette albumet har fått navnet «The 132 to Hempstead Valley Drive». Casa Murilo har på ny kommet opp med en ny britpop-godlåt, og viser på ny at de utvilsomt har låtteft. «The 132 to Hempstead Valley Drive» er livsbejaende britisk gitarpop av beste merke. Dette lover mer enn godt for det kommende albumet.

Casa Murilo på Rockefeller.

Friksjon – En Dans På Psykoser
Friksjon er Torstein Eriksen sitt musikalske tilholdssted for musikk utenfor rammene av Norsk Råkk og Freedumb, og oppsamlende tråder fra tidligere prosjekter som aldri ble. -Musikalsk milevis fra tidligere meritter og kan defineres som alternativ poprock. Tekstene er fra et direkte, personlig og dønn ærlig perspektiv, fortalte Torstein da vi kjørte videopremiere på «Små korn av fortiden». «En Dans På Psykoser» er post-punk med tidvis Robert Smith-aktige vokalfraseringer (uten sammenligning for øvrig) og det hele. Og når jeg først er innom The Cure, «En Dans På Psykoser» låter litt som om The Cure har hoppet inn i en tidsmaskin fra 1980-tallet og landet i Norge i 2020 ør i hodet slått ut av jetlag. Friksjons tolkning av den gylne post punk-æraen er mer enn et godt stykke utført håndverk. Jeg ser gjerne at de lager en til versjon av denne, med større sound, men med et like intens og hektende uttrykk, der de kontante og sugende trommene, de ildfulle gitarene, de fengslende synthstrofene og vokalen får enda større post-punk-rom å «boltre» seg i.

Videopremiere: Friksjon – «Små korn av fortiden».

Slomosa – In My Mind’s Desert
Slomosa fra Bergen sin tredje og siste singel fra deres kommende debutalbum, ute 28. august på Apollon Records. «In My Mind’s Desert» er drivende og melodiøs ørken/stoner-pop-rock med trykk på pop, med klar produksjon og god vokalføring. Influensene er gamle (les: Queens of the Stone Age), men musikken er oppegående. Det fenger.

Frode Fivel – The Swedish Black Disease & The Final Roar of the Dinosaur
Vi har nylig intervjuet Frode Fivel, som ga ut den glemte album-perlen «Send / Return» i 2019, ergo  gjester åpningslåten fra albumet på ny Ferske spor. Og jeg plusser på med «The Final Roar of the Dinosaur» fra samme album.

Den første av årets julesingler for 2 år siden fra Fredrikstad-indiepoplabelen Cafe Superstar Recordings var med Frode Fivel, også kjent fra Mirror Lakes og Hello Goodbye, og hans «TV Christmas». «Bra å ha han tilbake», skriver jeg i Musikalske julespor 2018. I begynnelsen av februar ga Frode Fivel ut sitt tredje soloalbum «Send / Return», også den utgitt på det Cafe Superstar Recordings, som Frode selv er med på å drive.

Bandet består av velkjente musikere fra Fredrikstads musikkscene. Magnus Abelsen (gitar), Fredrik Brarud (trommer), André Helle (bass) og Knut Olsen (tangenter). Bandmedlemmene har bakgrunn fra Ricochets, Tommy Tokyo & Starving For My Gravy, Navigators, Remington super 60 med flere. En erfaren gjeng, altså.

Plata spenner fra det sarte, nedtonede akustiske (jf. tittelkuttet «Send / Return») via  blendende solskinnspop (jf. «Pour Your Sunshine», se video, og «Play That Piano Slow») til et stemningsladet synth & organisk uttrykk («Fireflies! og «Wilderness») og det gitardrivende temperamentsfulle (jf. «The Final Roar of the Dinosaur»). Følsomt og energisk. Hele plata består av gode harmonier i spann med tidløs pop og rock, som åpningssporet, «The Swedish Black Disease». Gutsy harmoninpop av yppereste klasse (jf. Big star, Teenage Fanclub og Velvet Crush). Jeg kunne ha valgt hvilken som helst låt fra plata til ukas Ferske spor, men det ble «The Swedish Black Disease» og «The Final Roar of the Dinosaur».

Frode Fivel – inderlig harmonipop.

 

 

Her kan du søke etter og låne musikk, bøker, tegneserier og noter i Deichmans katalog

Sjekk også:

Tidligere utgaver av Ferske spor

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.

Abonner

Oppgi din e-postadresse for å abonnere på dette nettstedet og motta varsler om nye innlegg via e-post.

Bli med blant 68 andre abonnenter