Søk Meny Lukk
Lukk
Av: janolav Spillelister 6. juli 2020

Ferske spor uke 27/2020

Her er ukas spilleliste! Følg oss gjerne!

Av: David Jønsson, Jan-Olav Glette, Victor Josefsen og Ådne Evjen

 

David

Country Westerns – Anytime

Country Westerns’ debut utgitt av Fat Possum er en snedig, liten kruttønne av et album. Trioen spiller ikke «both kinds» som navnet tilsier, men rett frem garasjerock som Reigning Sound og tidlig Hold Steady, ispedd litt Silver Jews. Sistnevnte kommer ikke som noen overraskelse, trommeslager Brian Kotzur spilte i Silver Jews sammen med David Berman. Mye av det vi finner på selvtitulerte albumet kan også minne om Ricochets, det er noe med desperasjonen og den livstrette kraften i vokalen til Joey Plunkett som får en til å tenke på Trond Andreassen.

Jess Williamson & Hand Habits – Picture of Flowers

Jeg har tidligere snakket varmt om «Looking Glass», singelserien til Mexican Summer som har som mål hjelpe koronarammede artister. Det har vært noen uvirkelig gode bidrag allerede, som for eksempel Jorge Elbrechts «Tuesday Morning». Med «Picture of Flowers», blir vi med Jess Williamson og Meg Duffy til et støvete, kosmisk countryunivers. Stemmene deres er rett og slett trollbindende.

Jess Williamson – Infinite Scroll (Ferske spor uke 21/2020), Jess Williamson – Wind on Tin (Ferske spor uke 16/2020), Hand Habits – Can’t Calm Down (Ferske spor uke 10/2019), Hand Habits – Placeholder (Ferske spor uke 3/2019)  Hand Habits – Album: Wildly Idle (Humble Before the Void) (Musikalske sidespor – uke 10/2017).

Bendik Brænne – Every Day of the Week

Bendik Brænne er en låtskriver av rang, akkurat det har det aldri vært noen tvil om. «Every Day of the Week» er siste eksempel på dette. Med en wall of sound/Beach Boys-tilnærming (med Carol Kaye-bassing!), er «Every Day of the Week» et øyeblikk av pur poplykke.

Beezewax – Mom and Dad

Musikkbloggens evige favoritter Beezewax tolker The Bear Quartet, som vi også har meget høye tanker om. Opprinnelig var denne coverlåten kun tilgjengelig som bonusspor på den japanske utgaven av ypperlige «Peace Jazz», som kom ut i 2019. Beezewax har selvsagt intet problem med å skildre uskylden ved originalen, men klarer også å fremvise frem låtens naturlige skjønnhet på et slående sett. Det er så godt at «Mom and Dad» er endelig tilgjengelig også utenfor Japan. Sjekk også ut orignalen, som åpner The Bear Quartets album «Personality Crisis».

Plateanmeldelse: Beezewax – «Peace Jazz», Beezewax – Two Diamonds (Ferske spor uke 14/2019), Beezewax – Closer (Ferske spor uke 46/2018), EP-anmeldelse: Beezewax – «Out Of The Window», Beezewax – Rainbows (Ferske spor – uke 27/2018), Videoanbefaling: Beezewax – «In the Dark» Beezewax: «Hazzard».

Sault – Stop Dem

«We present our first ‘Untitled’ album to mark a moment in time where we as Black People, and of Black Origin are fighting for our lives. RIP George Floyd and all those who have suffered from police brutality and systemic racism. Change is happening… We are focused. SAULT». Dette var den eneste meldingen om at et nytt album fra mystiske Sault var utgitt. Slagkraftig funk og soul fyller dobbeltalbumet, som for eksempel «Stop Dem» som har noe særdeles funky Jaki Liebezeit/«Halleluwah»-tromming.

 

Jan-Olav

Keleketla! – Crystallise

Inspirert samarbeide mellom et kunstner-initiativ i Johannesburg i Sør-Afrika og Ninja Tune-gründerne Coldcut med en rekke prominente gjester til inntekt for veldedighetsorganisasjonen In Place of War. Se gjerne denne dokumentaren for å få vite mer om bakgrunnen for samarbeidet mellom de Sør-afrikanske musikerne og britene. Et av de mest inspirerte sporene er «Crystallise». Yugen Blakrok rapper over London-saksofonistene Tamar Osborn (har spilt på platene til Spiritualized, Kelis, The Fontanelles med flere) og Shabaka Hutchings (Shabaka & the Ancestors, Sons of Kemet, The Comet Is Coming, ex- Melt Yourself Down med mer) behagelige blås mens turntablisten DeeJay Random scratcher over Coldcuts rumlende subbass.

bdrmm- A Reason to Celebrate

Kvintetten fra Hull albumdebuterer med et brak med «Bedroom» på Sonic Cathedral. Denne euforiske låten står ut ved de første gjennomlyttingene, men her er mye fin moderne shoegaze.

Daniel Avery – Dusting for Smoke

Bournemouths teknokonge overrasket alle med å slippe dobbeltalbumet «Love+Light» 26. juni. Her er det mye å glede seg over. For eksempel denne instrumentale bangeren, som man kan forestille seg over anlegget på Berlins mange teknosentrerte nattklubber rundt peak hours.

Porridge Radio with Lala Lala – Good For You

Brightons fineste indieband har slått sine pjalter sammen med det fremadstormende Chicago-bandet Lala Lala med denne harmfulle, men også fine låten. Dana Margolin fra Porridge Radio og Lillie West fra Lala Lala spilte inn hver sin del sammen over nettet midt i karantenetiden, før de i ettertid også la på trommer fra Porridge Radios slagverksjef Sam Yardley. Katarsisk og tankefull på en og samme tid.

Porridge Radio – Pop Song (Ferske spor uke 11/2020), Porridge Radio – Sweet (Ferske spor uke 8/2020).

Sault – Wildfires

En av de mest fengende låtene fra det tredje albumet «Untitled (Black Is)» til det mystiske britiske soulkollektivet som utgjør Sault. Låta er et brutalt oppgjør med politivolden som herjer med tekstlinjer som: «You should be ashamed. The bloodshed on your hands. Take off your badge, we all know it was murder».

Beverly Glenn-Copeland – River Dreams

Oppdaget plutselig denne 76 år gamle jazzsangeren fra Philadelphia i forbindelse med utgivelsen av samlingen «Transmissions: The Music of Beverly Glenn-Copeland». Musikken har noe av den samme skjøre, vakre tilstedeværelsen som Arthur Russell. Dette er en av de nye låtene på plata som ellers oppsummerer 50 års virke med barnemusikk, filmmusikk og så videre.

Fear of Men – Into Strangeness

Brighton-kvartetten slapp denne uken sin første låt på fire år, intense «Into Strangeness», sammen med en mystisk, symboltung video. Bandet gir den første ukens bandcamp-salg til The Audre Lorde Project, en stiftelse som støtter lesbiske, homofile, bifile, transpersoner og melaninrike (LGBTQ+ POC) i New York-området.

Noveller – Effektology

Sarah Lipsate lager eksperimentell musikk med gitar og effektpedaler. Lipstate spiller en sentral rolle på det nyeste albumet til Iggy Pop og er med i livebandet hans, og har også tidligere spilt med folk som Lee Ranaldo, Foetus og Glenn Branca, men musikken hun gjør på egenhånd er mer dempet og behagelig. Det handler om en slags psykedelisk ambient musikk, som er særdeles behagelig å høre på. Vi plukker «Effektology» fra det relativt ferske «Arrow»-albumet, en låt som kan være fin å sette på når du vil gi slipp på hverdagens kjas og mas eller bare la pulsen gå litt saktere.

Widowspeak – Money

New York-duoen Molly Hamilton og Robert Earl Thomas returnerer med albumet «Plum» på Captured Tracks 28. august. Her er en herlig smakebit av litt økologisk drømmepop, eventuelt cowboypop. Det høres varmt og eterisk ut, og står frem som en av sommerens virkelig fine popsanger. Låten handler om hvordan vi mennesker rettferdiggjør for oss selv at vi er i ferd med å destruere miljøet ved å måle alt i produktivitet og profitt.

Will you get back what you put in?
It’s too late to start over again
To earn your living, it’s worth forsaking
All is forgiven and free for the taking

Money doesn’t grow on trees
Money

Widowspeak – Album: Expect the Best (Musikalske sidespor – uke 35/2017).

Low End Activist – Cannibal

Low End Activist opererer under en rekke ulike alias; Helium III, Paranorman, Pat Ca$h, Patrick Conway er noen av dem. Som Low End Activist henter han frem igjen noe av ravekulturen som herjet piratradiostasjonene i Storbritannia på det sene 1990-tallet. Han henter elementer fra både jungle, drum’n’bass, garage og grime. Det er ikke den varianten som du vanligvis danser til, men heller den du står og skuler i et hjørne til eller først og fremst hører hjemme, tross at det fint går an å danse til rytmene. Burial kan være en referanse, men Low End Activist er mer ubestemmelig og frittflytende schizofren. «Cannibal» er en veldig mørk type breakbeat; nærmest skrekkversjonen. Helt mot slutten endrer låten sogar karakter og låter nesten som Tricky på hans mest forskrudde og farlige.

Special Interest – All Tomorrow’s Carry

Kvartetten fra New Orleans har sin egen vinkling på punk, industi, tekno, glam og no wave med sin frenetiske sammenføyning av dissonant synth, skarp gitar, drivende bass, trommemaskiner og samples. Nå er de aktuelle med sitt andre album «The Passion If» på Night School her i Europa og Thrilling Living i statene. Frontkvinnen Alli Logouts skarpe observasjoner, halvt om halvt satire og politiske betraktninger, gjør dette albumet til essensiell lytting utover sommeren. Video.

Are we going out tonight
A kick snare and a driving beat
I watch the city crumble
Arise from the rubble
Another tawdry condo
And a high rise suite
Yea they were pushed out
Soon evacuated
House was near dilapidated
Heard them say a pray for me
Oh well the city loves to test ya
Watch you fold under pressure
Have you questioning your basic needs
Quick now to count the money
From the armoire
hopes to buy a used car
To get yourself
right out of here
But what a surprise you cant afford it
Try your best to ignore
An existence overcome by fear

Phoebe Bridgers – Moon Song

Los Angeles-kvinnen Phoebe Lucille Bridgers andre album «Punisher» trenger stadig dypere inn i sjelen ved gjentattt lytting. Hennes voldsomme opprør med Ryan Adams på «Kyoto» er betagende vakker, men her er veldig mye mer. «Moon Song» er en nydelig beskrivelse av ekte kjærlighet.
Det fremstår usminket og ærlig med tekstlinjer som:

You asked to walk me home
But I had to carry you
And you pushed me in
And now my feet can’t touch the bottom of you
You couldn’t have, you couldn’t have
Stuck your tongue down the throat of somebody
Who loves you more
So I will wait for the next time you want me
Like a dog with a bird at your door

Og videre:

Now I’m dreaming
And you’re singing at my birthday
I’ve never seen you smiling so big
It’s nautical themed
And there’s something I’m supposed to say
But can’t for the life of me remember what it is

Ingen Bridgers-låt uten en tvist på slutten:

You are sick, and you’re married
And you might be dying
But you’re holding me like water in your hands
When you saw the dead little bird, you started crying
But you know the killer doesn’t understand

Phoebe Bridgers – Savior Complex (Ferske spor uke 26/2020), Phoebe Bridgers – Kyoto (Ferske spor uke 16/2020), Matt Berninger & Phoebe Bridgers – Walking on a String (Ferske spor uke 43/2019),  Better Oblivion Community Center – Little Trouble (Ferske spor uke 17/2019), Better Oblivion Community Center – Sleepwalkin’ (Ferske spor uke 5/2019), Phoebe Bridgers – Christmas Song (Ferske spor uke 49/2018), boygenius – Bite The Hand (Ferske spor uke 34/2018), Boygenius – Ketchum, ID (Ferske spor uke 44/2018), Phoebe Bridgers – Have Yourself a Merry Little Christmas (Ferske spor uke 49/2017).

Victor

Sunshe Ine – Black as Midnight

I 2015 la vi ut saken «Det sorte på biblioteket… eller 11 musikalske øyeblikk med «black» i fokus«, og Sunshe Ine sin «Black as Midnight» ville ha passet perfekt i det sorte selskapet. Trioen er inspirert av Göttemia og Metz, og coverart er signert av nettopp Göttemia-medlemmet Ricky Julian Munkeboe Norum. Den mørke, innestengte og intensive stemningen på «Black as Midnight» er kapslet inn av et huggende skarpt sound og gitarer som minner om piggtrådsperringer, en stemning som leder til primalskrik-utbruddet som etter hvert forløses. Katarsis har blitt oppnådd, eventuelt man blir værende i en verden der glede ikke eksisterer, der evigheten repeteres med uforutsigbare hindre. Velg selv, jeg velger første altermativ. Sunshe Ine har de siste årene holdt til i Kristiansand, så det er der bandet oppsto. Etter sommeren flytter to av medlemmene til Tigerstaden, og kommer da til å være mer aktive med videre arbeidsprosess i hovedstaden. Blir spennende å følge dem videre.

The Ladybug Transistor – Like s Summer Rain & Ocean in the Hall

Vi har nylig intervjuet Gary Olson, frontfiguren i  The Ladybug Transistor, som er aktuell med sin selvtitulerte solodebut spilt inn sammen med Åleskjær-brødrene (The Loch Ness Mouse m.m.) delvis på gårdsbruket deres på Setskog i Akershus. The Ladybug Transistor slapp en jubileumsutgave av albumet «Albemarle Sound» i fjor, i tillegg til at Gary Olson spilte noen jubileumsshow i forbindelse det. – Vi føler oss beæret over å ha blitt spurt om å spille i Egersund i fjor sommer, ikke så langt fra der vi fikk vår start i Flekkefjord, sier Gary Olson i intervjuet. Han forteller også at de er åpne for flere «Albermarle Sound»-konserter, og hadde noen flere konserter booket for denne høsten før pandemien endret alle planer. Men vi venter på konsertene setter vi på to smektende låter fra The Ladybugs Transistors «Albemarle Sound», opprinnelig utgitt i 1999.

Gary Olson – Giovanna Please & The Old Twin

Tre låter fra  Gary Olsons nye selvtitulerte soloalbum har gjestet Ferske spor tidligere, den solfylte «Some Advice», som fortsatt er på selve Spotify-spillelista, mens «Giovanna Please», som består av barokkpop av aller ypperste merke, og 80-talls popinfluerte «The Old Twin» gjør comeback. Les mer om «The Old Twin» og de to andre låtene ved å klikke på lenkene under.

Gary Olson – amerikansk indie-trompet på norsk gårdsbruk, Gary Olson – Some Advice (Ferske spor uke 17/2020), Gary Olson – Giovanna Please (Ferske spor uke 14/2020), Gary Olson – The Old Twin (Ferske spor uke 49/2018).

Blomst – Du er så fin & Mine Hender Brenner

Vi har også ganske nylig intervjuet Blomst. Bandet er på ny aktuelle med «Blomst IL», denne gangen også med «Ekstraomganger». Det vil si to flunkende nye låter har blitt føyd til plata som på mange måter etablerte dem i norsk musikkliv. «Dagen du traff meg» og «Du er så fin» byr på mer rett-fra-levra lyrikk og skakk nyveiv som garantert kan få det til å koke foran konsertscenene når de sakte, men sikkert åpnes opp igjen, skriver min kollega Jan-Olav. Jeg velger «Du er så fin» til ukas Ferske spor. I tillegg blir det en Ferske spor-ekstraomgang for «Mine Hender Brenner», en pulserende garasjepunkrocka sak med topp refreng. Her får Ida Dorthea Horpestad virkelig vist hvilken rå vokal hun har. Les anmeldelse av plata under.

Blomst – rose eller løvetann i norsk rock?, Plateanmeldelse: Blomst- «Blomst IL», 5 plater som har inspirert Blomst, Blomst – «B forBlomst» (Musikalske sidespor – uke 25/2016).

Perry Dear & The Deerstalkers – Cortina

Dette er ikke noe hastverksarbeid, det er kanskje en av de mest utstuderte platene jeg har hørt på lang tid. Dette er en stilstudie av de sjeldne. En perfeksjonisme som er på grensen til galskap. Det du leste nå har jeg rappet fra vår anmeldelse av en The Loch Ness Mouse-plate, og beskrivelsen passer også perfekt til Perry Dear & The Deerstalkers nye plate «Six-String Holiday», en plate med sterk forankring i 60-talls beat og shadows-musikk, men som går utenpå mye av det som gis ut i dag, og nettopp derfor tar jeg med enda en låt fra plata til Ferske spor.

Perry Dear & the Deerstalkers – Mallorca Inn (Ferske spor uke 23/2020), Perry Dear & The Deerstalkers – stilsikker feriemusikk, Perry Dear & The Deerstalkers – Cannonade & Theme From a Summer Place (Ferske spor uke 51/2019), The Indikation – «In Terms Of..», Plateanmeldelse: Perry Dear & the Deerstalkers – «Thunderthrill», «Play the Cruel Sea and Other Favourites» «Mod Bod, Night Cry».

 

Ådne

Marie Lemme – Nordlys

Man kan faktisk bli trollbundet av stemmen til Marie Lemme. Det er en dyp, sonor stemme som får en til å lure på om hun er i slekt med Åse Kleveland. Ellers spiller Lemme, som Åse Kleveland, akustisk gitar riktig så fint.

Det er, som det står i presseskrivet, atmosfærisk og eterisk det hun presenterer på sin nye EP «Eiram». For egen regning kan jeg tilføye «tidløst», for denne plata tror kunne gjort suksess under den norske visebølgen på 60- og 70-tallet samtidig som den funker bra i dagens musikkverden. Man hører klassisk visesang, man hører folkemusikk, man hører små drypp av jazz og sågar et hint av progrock («Myra») i en fin miks.

Tekstene til Marie Lemme kretser ofte rundt å bli trollbundet, forhekset eller dratt inn av krefter man ikke kan kontrollere. Låten vi har valgt, «Nordlys», representerer kanskje noe av det motsatte av å bli dratt inn i noe man ikke kommer ut av: Nemlig at vi mennesker streber etter noe vakkert vi ikke kan nå, eller holde fast. Eller det kan rett og slett bare være en hyllest til nordlyset: «Lystig nattestemning. Stjernene lyser klart/Jeg strekker meg og prøver ta på deg, men reisen er veldig lang/Bare vent, jeg kommer opp til deg en gang!»

Les omtale av EPen her.

Porridge Radio – Long

Vi har omtalt Porridge Radio flere ganger og ett av årets hittil beste album er utgitt av bandet med røtter i Brighton. Albumet heter «Every Bad» og låten jeg har valgt ut heter «Long». Styrken til bandet er dynamikken i låtene, kontrastene mellom det rolige og mer bråkete. Sånn er det også i låten «Long».

Somebody had to tell you (Somebody had to)
Somebody had to tell you (Somebody had to)
Somebody had to tell you (Somebody had to)
And I’m glad it was me
I’m not in charge of everything
I’m not in charge of anything
And I’m glad it’s not me (Somebody had to)
I’m glad it’s not me (Somebody had to)

Les anmeldelsen av albumet her.

Kefeider – Waiting Room (Beach Edit)

Vetle Løvgaard fra Nesbyen i Hallingdal ER prosjektet kefeider. Mens debut-EPen «Since You Asked» fra 2019 var tydelig preget av americana/country, har Kefeider dreid mer i retning av indie på det siste albumet. Fra albumet «Podium» slipper nå Kefeider  en splitter ny beach edit til «The Waiting Room». En låt som handler om frykten for å ikke ha kontroll over egen skjebne, men være på venterommet i eget liv. En nydelig og nedpå sommerlåt fra Kefeider.

Se den ferske videoen her.

 

 

Her kan du søke etter og låne musikk, bøker, tegneserier og noter i Deichmans katalog

 

Sjekk også:

Tidligere utgaver av Ferske spor

ps Under relaterte saker har vi bare tatt med de 6 siste utgavene av Ferske spor, så klikk på lenken over eller Spillelister øverst for å sjekke alle.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.

Abonner

Oppgi din e-postadresse for å abonnere på dette nettstedet og motta varsler om nye innlegg via e-post.

Bli med blant 68 andre abonnenter