Søk Meny Lukk
Lukk
Av: Victor Josefsen Intervjuer 21. juli 2020

Göttemia: Heftig rånerock med punkrøtter

– Det dekadente liv er toppen av menneskeheten og bunnen samtidig. I Østfold lever mange et dekadent liv, men de har byttet ut kaviar, champagne og sigar med makrell, Seidel og Rød Mix 3. Det passer oss perfekt, mener den plateaktuelle Halden-kvartetten Göttemia.

Tekst: Jan-Olav Glette / Foto: Andreas Skaugen

Legg til en god porsjon humor og skitten, uforfalska rock’n’roll tufta på 77 punk, hardrock og mer moderne deathpunk spilt med fandenivolsk driv og en utømmelig energi og du begynner å få en idé om hvilken herlig festplate de har laget med albumet «Decadence».

Her går det unna i voldsomt tempo før de klokker inn fjorten låter på 26 minutter. Kvartetten er ikke redde for å være verken harry, barnslig, ikke politisk korrekte eller ublu der de tar et hissig oppgjør med det aller meste, men er samtidig befriende upretensiøse. Med junkfood og alkohol som drivere tar de oss med til en harsk punkrock som beviser at det er gøy og leve, og befester punkrocken som et sentralt kulturuttrykk også i 2020. Musikken er ikke nyskapende. Referanser kan trekkes til Motörhead, Poison Idea, Turbonegro/Anal Babes, Black Flag og mange flere, men hva gjør vel det når det låter så fett som det her. Musikken gir deg lyst til å hytte med nevene, pogo danse, drikke øl og mer enn noe annet; dra på en kul lokal punkekonsert. Vi fritta rånerne om oppskriften til orgien.

Hvordan skiller Göttemia seg ut i fra tidligere band dere har vært eller er med i, som Laurits Mosseby Orkester, Vaya Con Satan, med tanke på den musikalske kjemien og bandrelasjonene?

I Göttemia er det ikke nødvendig å si så innmari mye fordi alle tenker ganske likt.

Fortell om hverandres musikalske styrker og funksjon i Gøttemia.

Ole Laurits Mosseby

Bassist og grinebiter.
Synger også en sang i ny og ne, hovedlåtskriver og en særdeles middelmådig organisator.

Roy Arne Klemmetsrud

Trommis og glad i turer i skog og mark, født midt i våronna i det herrens år 1984.
Vi har ved enkelte anledninger spilt med andre trommeslagere og da blir det ikke det samme i det hele tatt. Roy er lyden av Göttemia.

Ola Rolf Gjersdal

Ape, trevlig type som spiller gitar, glad i eldre kvinner og snus.

Ricky Julian Norum

Vokalist og han som alltid spiser pizza. Ricky er han litt artige, verdens mest positive kompis. Lager mye av tekstene.

Hvordan har Göttemia endret seg som band siden starten i 2006?

Vi startet i 2002, og det har endret seg ganske radikalt innad, utad låter det vel ganske likt. Vi har byttet vokalist og gitarist. I starten spilte vi konserter på 15 minutter, 20 låter. Det var et helvetes rølp, en gang kjørte vi til Trondheim og spilte 15 minutter, dro hjem igjen.

Hvorfor har det tatt så lang tid før dere albumdebuterte?

Vi har egentlig debutert sånn halvveis mange ganger, før Spotify osv. gjorde seg gjeldene kom skivene «Göttemiddag På Slottet» og «Old Enough to Pee».
På «Super Best Friends»-samleren fra 2010 har vi trykka inn et helt album.
I 2012 dro vi til Berlin og tok opp et album vi fortsatt ikke har fått gitt ut, det heter «Disfunctional Boys». På den tiden var hele gjengen passe drittlei, vokalisten slutta og Berlin-turen endte i katastrofe.

Dere har en fascinasjon for splittsingler og splitt-tolvere med andre band?

Jeg vil ikke si vi har noen ekstrem fascinasjon for splitter, det har liksom bare blitt sånn, men det er jo en fin måte å få spredd musikken sin på da.

Hvorfor albumtittelen «Decadence»?

Det dekadente liv er toppen av menneskeheten og bunnen samtidig. I Østfold lever mange et dekadent liv, men de har byttet ut kaviar, champagne og sigar med makrell, Seidel og Rød Mix 3.

Østfold Champagne

Tre deler vodka.
En del Samarin.

Hva er bakgrunnen for det dekadente albumcoveret og coverdesignet dere har laget?  Og hva er sammenhengen med det musikalske?
Thor Martin Thorsen fotografert av Benjamin Huseby smørt inn med et eller annet glinsende og en bildecollage på innsiden med litt av hvert. Et fotografi av en gjøglerhatt tatt av Hanna Fauske (Lucky Malice og Vaya Con Satan) på baksiden.

Først skulle egentlig coverbildet være av to lokale whitetrashere med colabunner, smuglerøl og amerikaner, men de ble så gira av hele fotoshooten at de begynte å slåss sånn at vi løp av gårde og han ene havna i glattcella.

Derfor måtte vi vri om huet og tenke hva er det minst dekadente vi kunne komme på, da gikk tanken til at en forfallen bodybuilder er passe lite dekadent. Dessverre hadde vi kjøpt feil kroppsmaling så Thor ligna mer på en statue. Kroppsmalingen var dessverre ikke noe bra for Thor Martin, som fikk et illebefinnende og måtte på legevakta.
Det er ingen gjøglerhatt på baksiden, det er en cabaret. Hanna Fauske er bassist i Lucky Malice, men også en fremragende kunstner.

Her er noen stikkord som dere kan assosiere fritt rundt og si hvordan de eventuelt er, eller ikke er, relevant for Göttemia og «Decadense».

Bo Diddley

Låta heter «Bo Diddley» fordi den har litt Bo Diddley-rytme, ikke noe annet, tøff kæll, Bo.

Crust punk

Spilt med veldig mange Crustpunk-band på turneer, crustband kommer og går, Göttemia består.

77 punk

Finnes det en mer sexy mann enn Paul Simonon? Vi har vel alle vår musikalske forankring i 77 punk, men det er ikke noe man hører på så ofte lengre.

Deathpunk / Poison Idea

Fine typer! Rock’n’roll machine!!!

Redneck-kultur

Elsker det, men tørr ikke leve det.

Ramones og limsniffing.

Bra band, men limsniffing er for pyser. Bensin er tingen.

Bensin

Anbefales ikke.

Übermensch/Untermensch teorien

Nietzsche kom opp med den teorien angående übermensch, alle som tror de er en del av den kategorien er derav untermensch i våre øyne. Liker ikke folkegrupper som tror de er bedre enn andre. Alle er like gode og alle er vinnere.

Bonnie Tyler

Hun maser om at hun trenger en helt.

Christer Jensen

Christer Jensen var på sitt mest dekadente den gangen vi telta i Amsterdam og han hadde bæsja på seg, nå for tiden snekrer han puber og synger i et band som heter
Live Aids. Flott fyr, men sammen så er vi bare rot.

Hvilket forhold har dere til vegan dogs og veganske hotdogs? Og hva med forholdet til hundeeiere og veganisme, eventuelt veganske hundeiere?

Veganske hotdogs funker til tider, men veganske hundeeiere som gir bikkja vegansk mat er noen forbanna idioter. De snakker høyt om å ikke bruke animalske produkter. Men å ha innavla hunder som bare lider er liksom greit.

Hvordan står det til i Norge i 2019/ Norway 2019?

Spennende og trist.

Og hva med 2020?

Enda mer spennende og enda mer trist.

Dere har spilt inn plata i Aber Studio i Halden. Hvordan er studioet? Og hvordan var opplevelsene under innspillingen der?

Det er et studio som ligger på Berby Herregård, inne i et gammelt bygg som var en husmorskole frem til 1952, stemninga inni der er rimelig spesiell, men veldig kul. Studioet er drevet av odelsgutten Mads Golden, som pleide å tromme for Oslo Ess. Det har overnattingsmuligheter og er helt topp på alle måter. Anbefaler alle å ta seg en tur ned til Enningdalen om de vil lire av seg noe Rock.

Hvem er de ulike gjestene på albumet? Hva har de tilført albumet og hvorfor har dere valgt å ta dem med?

Anne Karine Brække

Anna Karine er en fantastisk musiker og sanger som har vært rundt oss i mange år.
Tidligere spilte Roy og Laurits sammen med Karine i et band som het Garden (H.m.k.g) som ga ut en ep med navnet «Pels».
Sjekk ut Lucky Malice og Heksa.

Knut-Oscar Nymo (Oslo Ess, The Needs, Fork, OnklP & De Fjerne Slektningene med mer)

Vi har vært på mange turneer med Fork, tøffeste bandet. Knut-Oscar er også en fantastisk musiker/sanger med et hjerte av gull. En dag kom han til oss og sa at han hadde et riff han ikke kunne bruke i noe annet band, så da fikk vi «Norway 2019». Da var det naturlig at han kom og sang med også. Han har og vikariert for Ola, på gitar, ved et par anledninger.

Hvordan er rockemiljøet i Eidsberg/Halden. Hva er bra og mindre bra? Dere virker som en veldig tett sammensveiset gjeng som gjerne bidrar på hverandres prosjekter. Hvilken betydning har eldre forgjengere som Squareheads/Thrond Asker, The Basement Brats og The Camaros hatt for dere?

I Eidsberg var det veldig lite musikkmiljø. Vi satt i vår egen lille boble, Christer, Linda Haug, Roy og Laurits.
Halden er en veldig fin by der det er konserter omtrent hver dag i mange sjangre.
Thrond Asker via Feelgood har gitt oss utallige oppvarmingsjobber og konserter. Han har en god filosofi om å gi de fleste typer band et spillested og en mulighet. Thrond har betydd mye for Haldens konsertscene i alle år.
Camaros, Basement Brats er 2 band som har vært med å forme Rockekulturen i Halden på forskjellige måter. Camaros er ett av flere band som har vært med å forme basslyden til Laurits, som også spiller i Gringo Bandido nå for tiden og som er Christian Sandakers nye band.

Kan dere si noen ord om labelen Tonehjulet Kräftpest?

Kräftpest er en forening startet av diverse musikkinteresserte folk fra Halden i 2010 der formålet er å gi ut musikk og lage arrangementer for og med mennesker vi liker.
«Decadence» var utgivelse 30, og fra før har vi gitt ut musikk med Warp Riders, Aiming For Enrike, Norsk Råkk osv.

Diger Distro

Fine folk ass! Hva skulle undergrunns-Norge gjort uten Kristian og co.

Siste Reis Pub

Mye Fernet. Tøft sted å spille konserter.

Hvordan har koronatiltakene påvirket dere og hva har dere bedrevet i denne konsertløse tiden?

Gått glipp av en 3 ukers turné i Europa og plan om skiveslipp med konserter i Norge, men vi har fått øvd mye og er nå tilbake i Aber og spiller inn ny skive.

Når kan vi få oppleve dere live igjen?

Når denne pandemien har roa seg ned litt så tenker vi å komme i gang med konserter igjen, kanskje ta opp tråden med den turneen. Tapet av turné tok litt piffen av booking-iveren for en liten stund.

Til slutt vil jeg at dere skal velge tre låter hver som har påvirket deres utvikling som musikere, tekstforfattere eller som har inspirert på en eller annen måte under arbeidet med «Decadence».

Laurits

«Let The Sunshine In» av The 5th Dimension, fordi Joe Osborn var den den tøffeste bassisten!

Rancid – «Maxwell Murder» fordi» Matt Freeman fikk meg til å ha lyst til å spille bass litt utenom standarden.

Dead Moon – Clouds of Dawn, fett band og store helter.

 

Ricky

Luxus Leverpostei – Yogatimer. Låta handler om å operere inn en klitoris i rompa så man får orgasme når man promper. Uhyre morsom tekst, og en bra løsning på seksuell frustrasjon.

Accept – Fast As a Shark. Bra driv og ekstrem kul vokal. Jungende bra refreng.

Guy Penrod – Count Your Blessings, i fjor tilbrakte jeg 7 uker på Østerbo Evangeliesenter, der var jeg så heldig å se Guy spille konsert, og det var da jeg Jesus entret hjertet mitt og alle tidligere problemer slapp taket. Takk Guy.

 

Roy

Iggy & the Stooges – Search and Destroy

The Ronettes – Be My Baby, fordi Hal Blaine er tøff.

Ringo Starr- It Don’t Come Easy

Ola Rolf

Black Sabbath – War Pigs. Tøff gitarist på sitt beste.

Bob Hund – Blommor på brinnande fartyg. Fantastisk gitarsolo.

Bonk – Front Page. Tøft band.

 

 

 

Gøttemia – Tumor Says/Kill Kill (Bo Diddley) & Untermensch(Ferske spor uke 20/2020), Plateanmeldelse: Göttemia – «Decadence», Gøttemia – Total Eclipse of the Brain (Ferske spor uke 16/2020), Bredt og godt utvalg av online-konserter.

ps Under relaterte saker har vi bare tatt med noen av Göttemia-skriveriene, så klikk på lenkene over for å sjekke alle.

 

Her kan du søke etter og låne musikk, bøker, tegneserier og noter i Deichmans katalog

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.

Abonner

Oppgi din e-postadresse for å abonnere på dette nettstedet og motta varsler om nye innlegg via e-post.

Bli med blant 69 andre abonnenter